Jazz/World

Utolsó állomásához érkezett a Jazzmozdony

2012.11.21. 10:20
Ajánlom
Tony Kühn gitáros, Johnny Bota nagybőgős, Márkus Tibor zongorista és Jeszenszky György dobos muzsikál együtt november 22-én a Jazzmozdony idei szezonjának utolsó koncertjén a BJC-ben.

A négy zenész ebben a formációban most játszik először. Tony Kühn a román jazz kimagasló személyisége, zongorista és gitárművész 1980-ban debütált a Nagyszebeni Jazz Fesztiválon az Eugen Gondi Trióval. 1987-ben a híres Johnny Raducanuval készített hanglemezt. Olyan művészekkel koncertezik folyamatosan, mint Mike Krstic, Rick Condit, Tom Smith, Eldad Tarmu, Henry Franklin, Gyárfás István vagy Vicky Frank. Idén májusban játszott utoljára Budapesten.

Johnny Bota bőgős zenei pályafutása 1973-ban indult hegedűsként a Temesvári Zeneművészeti Gimnázium Allegro együttesében. 1982-ben alapította a Crepuscul együttest, amellyel a következő évben elnyerte a Nagyszebeni Jazzfesztivál különdíját. 1990-ben a Temesvári Konzervatóriumban megalapította a klasszikus gitár szakot és ma is aktívan részt vesz a zenei oktatásban, emellett a Temesvári Filharmonikusok hegedűse. Játszott már együtt többek között Tony Lakatossal, Francois Hervével, Paul Rogersszel és Evan Parkerrel. Budapesten 2010 novemberében szerepelt.

Márkus Tibor zongorista, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz-zongora szakán végzett. 2007-ben Sepsiszentgyörgyön Románia első jazztáborának tanára volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén módszertant és zongorát tanít. Eddig négy CD-je jelent meg, saját kompozícióit a magyar jazz olyan művészei szólaltatják meg, mint Borbély Mihály, Fekete Kovács Kornél, Juhász Gábor és Dés András.

Jeszenszky György dobos 1987-ben szerzett diplomát a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz Tanszékén Kovács Gyula és Nesztor Iván növendékeként. Azóta az egyik legfoglalkoztatottabb magyar jazzdobos. Játszott többek közt Tony Lakatos, Gadó Gábor, Deseő Csaba, Regős István és Binder Károly partnereként valamint számos felvételen szerepel. Grencsó István, Tóth Viktor, Gyárfás István és Deseő Csaba zenekarának, valamint az Equinoxnak is dobosa, Lakatos Ágnes, Szolnoki Dóra, Vörös Niki és Kelemen Angelika formációjának tagja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.