Jazz/World

Ütős társaság

2011.03.09. 23:21
Ajánlom
A magyar Talamba Ütőegyüttes a Tavaszi Fesztiválon az egyik legmókásabb orosz zenekarral, a Tyerem Kvartettel lép fel.

A nagybőgős egyetlen vonóval, a zongorista és a hárfás hangszer nélkül jár iskolába. A többiek állandóan cipelnek valamit: klarinétot, kürtöt, hegedűt, csellót. Utóbbiak valóságos kulik, a komolyzene elnyűhetetlen sherpái. Az ütőhangszeres azonban egészen különleges lény. Néha olyan, mint mondjuk egy zongorista, zsebre tett kézzel sétálgat, háta nem görnyed. Máskor meg épp azt látni, hogy sírba viszi a taxisofőrt, amikor lehetetlen tárgyakkal plafonig tömi az autót és a csomagtartót: fellépésre siet. Az ütőhangszeres mindenben hangszert lát, elvégre ütni bármit lehet. Gyakorol is rendületlenül, metrón, gyorsétteremben, matek órán. És a szomszédok idegein. A háborút elkerülendő otthon gumilapot tesz az asztalra, azon tökéletesíti elképesztő ritmusképleteit.

Azt is mondják, hogy a nagyzenekari ütős az egyetlen lény, aki annyira (vagy talán még jobban) ismeri egy-egy szimfónia teljes partitúráját, mint a karmester. A hegedűs jószerivel végigjátssza az egész darabot, nincs ideje-energiája arra figyelni, hogy mit csinál a fuvolista. Ha meg egyszer-egyszer téveszt, bízik abban, hogy a másik húsz hegedűs nem fog. Ki venné észre? Az ütős viszont ráér nézelődni-hallgatózni. Az első fortéban még részt vesz, aztán percekig semmi. Ám ha ismét eljön az ő ideje, akkor nem hibázhat. Jó helyen, jó időben - ez vezérlő csillaga - üti össze a cintányért vagy sóz emberest az üstdobra. Ha hibázna, minden szempár rámeredne.

Vannak legendásan hosszú szünetek, harminc-negyven perc is eltelik - mondjuk egy operában - két ütős akció között. Ilyenkor kerül elő a szalonna, a hagyma - a művész úr megvacsorál. Az igazán úri ütős persze kiruccan a szomszéd kifőzdébe, ahol már várja a képosztás cvekedli vagy valami más finomság. Időben visszaérni - ez az ütős másik vezérlőcsillaga.

Szóval csodabogarak. Különleges, kiváltságos népség. Ezer hangszeren játszanak, édes dallamokat vagy fülsértő lármát, épp mi áll a kottában. A csodabogár leginkább a csodabogár társaságát keresi. A magyar Talamba Ütőegyüttes a Tavaszi Fesztiválon az egyik legmókásabb orosz zenekarral, a Tyerem Kvartettel lép fel. Zsák a foltját?

Talamba Ütőegyüttes és Terem Quartet

2011. március 27. 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház
Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges eseménnyel készül a Modern Art Orchestra

Augusztus 22-én a zenekar a Nimród Rendezvényhajón áll színpadra a késő délutántól estig tartó Swingin’ On The Danube fesztivál programjával.
Jazz/World pályázat

Ismét elektronikus zenei pályázatot hirdetnek a Hangfoglaló Programban

A Hangfoglaló Program hetedik évadában két feltörekvő elektronikus zenei előadó és producer kaphat támogatást az induló előadói alprogram pályázatán. Idén alkotóközösségek is jelentkezhetnek a másfélmillió forintos támogatásra szeptember 10-ig.
Jazz/World koronavírus

Ezek a zenekarok adnak majd raktárkoncertet

A 13 hazai fesztivál idei tervezett fellépőlistája alapján választották ki azt a száz zenekart, akiknek lehetőségük lesz részt venni a raktárkoncerteken. A raktárkoncertek intézményét kifejezetten a koronavírus-járvány miatt lehetetlen helyzetbe került könnyűzenei szektor támogatására hozták létre.
Jazz/World interjú

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Jazz/World hír

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.