Jazz/World

Ütős társaság

2011.03.09. 23:21
Ajánlom
A magyar Talamba Ütőegyüttes a Tavaszi Fesztiválon az egyik legmókásabb orosz zenekarral, a Tyerem Kvartettel lép fel.

A nagybőgős egyetlen vonóval, a zongorista és a hárfás hangszer nélkül jár iskolába. A többiek állandóan cipelnek valamit: klarinétot, kürtöt, hegedűt, csellót. Utóbbiak valóságos kulik, a komolyzene elnyűhetetlen sherpái. Az ütőhangszeres azonban egészen különleges lény. Néha olyan, mint mondjuk egy zongorista, zsebre tett kézzel sétálgat, háta nem görnyed. Máskor meg épp azt látni, hogy sírba viszi a taxisofőrt, amikor lehetetlen tárgyakkal plafonig tömi az autót és a csomagtartót: fellépésre siet. Az ütőhangszeres mindenben hangszert lát, elvégre ütni bármit lehet. Gyakorol is rendületlenül, metrón, gyorsétteremben, matek órán. És a szomszédok idegein. A háborút elkerülendő otthon gumilapot tesz az asztalra, azon tökéletesíti elképesztő ritmusképleteit.

Azt is mondják, hogy a nagyzenekari ütős az egyetlen lény, aki annyira (vagy talán még jobban) ismeri egy-egy szimfónia teljes partitúráját, mint a karmester. A hegedűs jószerivel végigjátssza az egész darabot, nincs ideje-energiája arra figyelni, hogy mit csinál a fuvolista. Ha meg egyszer-egyszer téveszt, bízik abban, hogy a másik húsz hegedűs nem fog. Ki venné észre? Az ütős viszont ráér nézelődni-hallgatózni. Az első fortéban még részt vesz, aztán percekig semmi. Ám ha ismét eljön az ő ideje, akkor nem hibázhat. Jó helyen, jó időben - ez vezérlő csillaga - üti össze a cintányért vagy sóz emberest az üstdobra. Ha hibázna, minden szempár rámeredne.

Vannak legendásan hosszú szünetek, harminc-negyven perc is eltelik - mondjuk egy operában - két ütős akció között. Ilyenkor kerül elő a szalonna, a hagyma - a művész úr megvacsorál. Az igazán úri ütős persze kiruccan a szomszéd kifőzdébe, ahol már várja a képosztás cvekedli vagy valami más finomság. Időben visszaérni - ez az ütős másik vezérlőcsillaga.

Szóval csodabogarak. Különleges, kiváltságos népség. Ezer hangszeren játszanak, édes dallamokat vagy fülsértő lármát, épp mi áll a kottában. A csodabogár leginkább a csodabogár társaságát keresi. A magyar Talamba Ütőegyüttes a Tavaszi Fesztiválon az egyik legmókásabb orosz zenekarral, a Tyerem Kvartettel lép fel. Zsák a foltját?

Talamba Ütőegyüttes és Terem Quartet

2011. március 27. 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház
Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.