Jazz/World

(Üt)ősbemutatók

2012.02.20. 14:55
Ajánlom
A Lukács Miklós felkérésére született két új versenymű ősbemutatójánál már csak a virtuóz cimbalomművész kvintettjének játéka volt ütősebb.

A koncert a kiváló trombitás-szárnykürtös, zeneszerző és zenekarvezető, Fekete-Kovács Kornél Elements című kéttételes cimbalomversenyének premierjével kezdődött. Az első ütemek már-már Kurtág-allúziónak hatottak, s a jazz szó később sem jutott az ember eszébe, a kortárs hangvételű kezdés után ugyanis filmzenei hatások uralkodtak. A mű bevezetés utáni szakasza egy krimi kísérőzenéje lehetett volna, s időnként John Williams (Schindler listája!) és Ennio Morricone-hatásokra gyanakodhatott a hallgató. A hajszolt második tétel továbbra is a filmzenék világára emlékeztetett, de itt modernebb színekkel, modell skála-szerű, gyakran visszatérő hangközökkel élt a szerző.

A Werner Gábor által vezényelt Budapest Eclectic Strings hangzásának eleinte nem kedvezett a hangosítás, mely inkább csak a pianissimo játszott hosszú hangok kisebb-nagyobb bizonytalanságait erősítette fel. A hangszerelésben és a már-már minimalista hangzásokban Michael Nyman különös zenei világa is megidéződött, azaz nemcsak a vonósok voltak eklektikusak, de maga a zene is. Lukács Miklós játéka egyszerre volt pontos, határozottan robosztus és lírai rubatókkal teli. Kár, hogy a darabban esetenként nagyobb szóló jutott a koncertmesternek vagy a szólamvezető csellistának, mint a cimbalomnak. Sajnos Lukács cizellált passzázsai az akusztikai körülmények miatt sem mindig érvényesültek: a zenekar ugyanis némiképp elnyomta a szólóhangszert, amely így gyakran mindössze kiegészítő hangszínként hallatszott a vonósok között - üdítő kivételt a cadenza képezett. (Nem véletlenül vágyik elektromos cimbalomra Lukács Miklós...)

Szakcsi Lakatos Béla Concertója egész más zenei világot képviselt. A zongorista-zeneszerzőtől megszokott etnojazz hangvétel az első ütemtől érezhető volt, s ezúttal nála sem a jazz elemek kerültek előtérbe. A darab több kisebb, különböző hangvételű epizódból állt, a lassú második tételt pedig majdnem végig improvizatív, fantázia-szerű koncentrált szóló töltötte ki, amelyet egy gyors, zeneileg azonban kevésbé izgalmas finálé követett. A szerző igyekezett maximálisan kihasználni a hangszer adta lehetőségeket, mintha csak azt tartotta volna szem előtt, amit Lukács Miklós legutóbbi interjújában elmondott: „Én azt vallom, a zeneszerző írja meg azt, amit elképzel, ami benne van. Engem ugyanis ez érdekel. Nem szeretném, hogy a hangszer lehetőségei eleve korlátoznák."

A koncert második részében Lukács Miklós zeneszerzőként is lépett színpadra, hiszen saját formációjának, a 2006-ban alakult Lukács Miklós Quintetnek (tagjai: Bacsó Kristóf - szaxofon, fuvola, Szandai Mátyás - bőgő, Szalai Péter - tabla, Dés András - ütőhangszerek) a repertoárja elsősorban az ő szerzeményeiből áll. A különleges hangszer-összeállításnak köszönhetően az együttes hangzásában az indiai rágák, valamint a jazz ritmus- és dallamvilága keveredik. Stílusuk mégis közérthető, élvezetes, és rendkívül színes. Egymásra hangolt, koncentrált, de mégis teljesen önfeledt muzsikálásuk különösen Lukács East című kompozíciójában bontakozott ki, melyben az érzékeny cimbalomszólót az együttes tagjai performance-szerűen a színpadon körbe-körbe járkálva, tapssal kísértek. A következő számokban pedig a sámáni révület free jazzes megnyilvánulásai ragadták magával a közönséget Szalai Péter és Dés András ütős szólóinak és duóinak köszönhetően. (Az alábbi videón az East látható, a felvétel 2010. október 1-én készült a Müpában.)

 

A koncerttel egyidőben jelent meg Lukács Miklós Cimbalomversenyek című új CD-je, melyen Fekete-Kovács Kornél és Szakcsi Lakatos Béla darabjai mellett Oláh Kálmán és Vukán György 2010 októberében bemutatott, szintén a cimbalomvirtuóz felkérésére született versenyművei szerepelnek. Apró szépséghiba, hogy a koncert utáni dedikáláson a Fesztivál Színház közönsége inkább a Lukács Miklós Quintet lemezét kereste volna...

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.