Jazz/World

Útra kel a Magyar Állami Népi Együttes

2015.05.06. 08:43
Ajánlom
Erdélyi és ukrajnai turnéra, valamint oroszországi és törökországi vendégszereplésre készül idén a Magyar Állami Népi Együttes.

Mihályi Gábor művészeti vezető, a társulat tavaszi évadának külföldi vendégszerepléseit ismertető május 5-ei budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a május 13-án kezdődő erdélyi turné első állomása Sepsiszentgyörgy lesz, ahol a Háromszék Táncegyüttes fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozaton lép fel az együttes a Szarvasének című táncverssel.

Május 14-én a Magyar rapszódia című produkciót láthatja a székelyudvarhelyi közönség, majd az együttes ugyanezzel az előadással érkezik Gyergyóditróba és Csíkszeredába. Május 17-én a marosvásárhelyi Tánchéten lépnek fel a Szarvasénekkel, míg május 18-án a Hagyományok Háza tíznapos bemutatkozó rendezvénysorozatának keretében adják elő a darabot Kolozsváron, a Román Nemzeti Operában. A turné Nagyváradon zárul, ahol az első Dance In Front Nemzetközi Táncfesztivál nyitóprogramjaként mutatják be a Szarvaséneket.

Mihályi Gábor elmondta, hogy nemzeti minősítésű együttes lévén a társulatnak előírt kötelessége a határon túli magyar lakta területek látogatása, ám ezt egyáltalán nem érzik kötelességnek, hiszen mindig hatalmas élményt jelent egyebek közt Erdélyben járni. "Mi viszünk oda valamit, de rengeteget hozunk is magunkkal. A fiatal táncosaink számára ez mindig egy nagyon fontos történelmi utazás is egyben" - fogalmazott a művészeti vezető.

A két szakaszra bontott ukrajnai turné keretében a tavaly novemberben bemutatott, Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című produkciót viszi az együttes Kárpátaljára, Nyugat-Ukrajnába és Kijevbe. A magyar kormány 40 millió forintos rendkívüli támogatásával megvalósuló turné első előadása május 25-én lesz Ungváron, majd Kijevbe, Lembergbe, Szkoléba és Beregszászra utazik a társulat. A második út tervezett állomásai: Beregszász, Técső, Raho, Ivano Frankivszk és Csernovic. A művészeti vezető elmondta, hogy a június végéig tartó ukrajnai turné előadásainak bevételeit helyi humanitárius célokra ajánlják fel. A turné védnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Június elején az együttes három alkalommal is fellép az Oroszországi Magyar Kulturális Napokon a Magyar rapszódia című produkciójával: június 9-én a Nyizsnij Novgorod-i Filharmóniában, június 11-én a moszkvai Csajkovszkij Koncertteremben, majd 13-án a Musza Dzsalil Tatár Állami Opera- és Balettszínházban, Kazányban. A társulat továbbá meghívást kapott az őszi Budapesti Kulturális Napokra Ankarába, ahol ugyancsak a Magyar rapszódiával vendégszerepel.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az együttes ukrajnai turnéjával kapcsolatban elmondta, a magyar kormányzat bízik és hisz abban, hogy éppen a kultúra adta lehetőségek, a művészetek nyelvén történő megszólalás adhat olyan megerősödést ukrán szomszédainknak, és megerősítést a kárpátaljai magyarságnak, amelyre most talán a legnagyobb szükségük van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Tudományos bizonyítást nyert, hogy a „zene közös nyelv”

Közhely, hogy a zene olyan univerzális nyelv, ami alkalmas a szavakon túli kommunikációra. Most egy bécsi kutatócsoport adatokkal is alátámasztotta, hogy a zene világszerte közös tulajdonságokkal rendelkezik.
Jazz/World ajánló

Zenész apák zenész fiaikkal adnak közös adventi koncertet

A Modern Art Orchestra Az alma meg a fája elnevezésű koncertjén december 14-én 19:30-tól a Budapest Music Centerben olyan szülő-gyerek párosok fordulnak meg a színpadon, akiket eddig nem hallhattunk.
Jazz/World ajánló

Új lemezt készített Kollár-Klemencz László

Decemberben jelenik meg Ég az erdő címmel Kollár-Klemencz László Kamarazenekarának új albuma – a dalszerző-író-énekes 2008-ban megkezdett első szólóalbumának folytatásaként. Az új dalokat január 19-én a MOMKultban nagyszabású koncerten mutatják be a zenészek.
Jazz/World gyász

Meghalt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője 

Hatvanegy éves korában meghalt Marie Fredriksson svéd énekesnő, a Roxette nevű duó egyik tagja - írja a BBC hírportálja. A népszerű pop duó többször is fellépett Magyarországon.
Jazz/World mti

Duka László nyerte a Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyt

Duka László lett az első alkalommal megrendezett Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny első díjasa.