Jazz/World

Útra kel a Magyar Állami Népi Együttes

2015.05.06. 08:43
Ajánlom
Erdélyi és ukrajnai turnéra, valamint oroszországi és törökországi vendégszereplésre készül idén a Magyar Állami Népi Együttes.

Mihályi Gábor művészeti vezető, a társulat tavaszi évadának külföldi vendégszerepléseit ismertető május 5-ei budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a május 13-án kezdődő erdélyi turné első állomása Sepsiszentgyörgy lesz, ahol a Háromszék Táncegyüttes fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozaton lép fel az együttes a Szarvasének című táncverssel.

Május 14-én a Magyar rapszódia című produkciót láthatja a székelyudvarhelyi közönség, majd az együttes ugyanezzel az előadással érkezik Gyergyóditróba és Csíkszeredába. Május 17-én a marosvásárhelyi Tánchéten lépnek fel a Szarvasénekkel, míg május 18-án a Hagyományok Háza tíznapos bemutatkozó rendezvénysorozatának keretében adják elő a darabot Kolozsváron, a Román Nemzeti Operában. A turné Nagyváradon zárul, ahol az első Dance In Front Nemzetközi Táncfesztivál nyitóprogramjaként mutatják be a Szarvaséneket.

Mihályi Gábor elmondta, hogy nemzeti minősítésű együttes lévén a társulatnak előírt kötelessége a határon túli magyar lakta területek látogatása, ám ezt egyáltalán nem érzik kötelességnek, hiszen mindig hatalmas élményt jelent egyebek közt Erdélyben járni. "Mi viszünk oda valamit, de rengeteget hozunk is magunkkal. A fiatal táncosaink számára ez mindig egy nagyon fontos történelmi utazás is egyben" - fogalmazott a művészeti vezető.

A két szakaszra bontott ukrajnai turné keretében a tavaly novemberben bemutatott, Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című produkciót viszi az együttes Kárpátaljára, Nyugat-Ukrajnába és Kijevbe. A magyar kormány 40 millió forintos rendkívüli támogatásával megvalósuló turné első előadása május 25-én lesz Ungváron, majd Kijevbe, Lembergbe, Szkoléba és Beregszászra utazik a társulat. A második út tervezett állomásai: Beregszász, Técső, Raho, Ivano Frankivszk és Csernovic. A művészeti vezető elmondta, hogy a június végéig tartó ukrajnai turné előadásainak bevételeit helyi humanitárius célokra ajánlják fel. A turné védnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Június elején az együttes három alkalommal is fellép az Oroszországi Magyar Kulturális Napokon a Magyar rapszódia című produkciójával: június 9-én a Nyizsnij Novgorod-i Filharmóniában, június 11-én a moszkvai Csajkovszkij Koncertteremben, majd 13-án a Musza Dzsalil Tatár Állami Opera- és Balettszínházban, Kazányban. A társulat továbbá meghívást kapott az őszi Budapesti Kulturális Napokra Ankarába, ahol ugyancsak a Magyar rapszódiával vendégszerepel.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az együttes ukrajnai turnéjával kapcsolatban elmondta, a magyar kormányzat bízik és hisz abban, hogy éppen a kultúra adta lehetőségek, a művészetek nyelvén történő megszólalás adhat olyan megerősödést ukrán szomszédainknak, és megerősítést a kárpátaljai magyarságnak, amelyre most talán a legnagyobb szükségük van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.
Jazz/World interjú

„Ha valaki nem őszinte, az a jazzben erősen kiütközik” - Interjú Oláh Krisztiánnal

A zongorista Oláh Krisztián mindössze 23 éves, de már nyolc éve profi zenészként működik. Azt meséli, most jött el az a pillanat, amikortól kezdve tudatos szeretne lenni a mindennapokban és a zenekarvezetésben egyaránt.
Jazz/World interjú

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.
Jazz/World kritika

Szabadon illeszkedő rétegek

A zene lehet szórakozás, vagy szolgálat, mindkét esetben szerencsésebb, ha a közreműködők a feladatot veszik komolyan, mintsem saját magukat. Gyémánt Bálint új triója a kivagyiság helyett a zenében szeret megfürödni, ezzel pedig a közönségnek is megkönnyíti, hogy azzal törődjön, amiért a BJC-be érkezett április 10-én.