Jazz/World

Útra kel a Magyar Állami Népi Együttes

2015.05.06. 08:43
Ajánlom
Erdélyi és ukrajnai turnéra, valamint oroszországi és törökországi vendégszereplésre készül idén a Magyar Állami Népi Együttes.

Mihályi Gábor művészeti vezető, a társulat tavaszi évadának külföldi vendégszerepléseit ismertető május 5-ei budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a május 13-án kezdődő erdélyi turné első állomása Sepsiszentgyörgy lesz, ahol a Háromszék Táncegyüttes fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozaton lép fel az együttes a Szarvasének című táncverssel.

Május 14-én a Magyar rapszódia című produkciót láthatja a székelyudvarhelyi közönség, majd az együttes ugyanezzel az előadással érkezik Gyergyóditróba és Csíkszeredába. Május 17-én a marosvásárhelyi Tánchéten lépnek fel a Szarvasénekkel, míg május 18-án a Hagyományok Háza tíznapos bemutatkozó rendezvénysorozatának keretében adják elő a darabot Kolozsváron, a Román Nemzeti Operában. A turné Nagyváradon zárul, ahol az első Dance In Front Nemzetközi Táncfesztivál nyitóprogramjaként mutatják be a Szarvaséneket.

Mihályi Gábor elmondta, hogy nemzeti minősítésű együttes lévén a társulatnak előírt kötelessége a határon túli magyar lakta területek látogatása, ám ezt egyáltalán nem érzik kötelességnek, hiszen mindig hatalmas élményt jelent egyebek közt Erdélyben járni. "Mi viszünk oda valamit, de rengeteget hozunk is magunkkal. A fiatal táncosaink számára ez mindig egy nagyon fontos történelmi utazás is egyben" - fogalmazott a művészeti vezető.

A két szakaszra bontott ukrajnai turné keretében a tavaly novemberben bemutatott, Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című produkciót viszi az együttes Kárpátaljára, Nyugat-Ukrajnába és Kijevbe. A magyar kormány 40 millió forintos rendkívüli támogatásával megvalósuló turné első előadása május 25-én lesz Ungváron, majd Kijevbe, Lembergbe, Szkoléba és Beregszászra utazik a társulat. A második út tervezett állomásai: Beregszász, Técső, Raho, Ivano Frankivszk és Csernovic. A művészeti vezető elmondta, hogy a június végéig tartó ukrajnai turné előadásainak bevételeit helyi humanitárius célokra ajánlják fel. A turné védnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Június elején az együttes három alkalommal is fellép az Oroszországi Magyar Kulturális Napokon a Magyar rapszódia című produkciójával: június 9-én a Nyizsnij Novgorod-i Filharmóniában, június 11-én a moszkvai Csajkovszkij Koncertteremben, majd 13-án a Musza Dzsalil Tatár Állami Opera- és Balettszínházban, Kazányban. A társulat továbbá meghívást kapott az őszi Budapesti Kulturális Napokra Ankarába, ahol ugyancsak a Magyar rapszódiával vendégszerepel.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az együttes ukrajnai turnéjával kapcsolatban elmondta, a magyar kormányzat bízik és hisz abban, hogy éppen a kultúra adta lehetőségek, a művészetek nyelvén történő megszólalás adhat olyan megerősödést ukrán szomszédainknak, és megerősítést a kárpátaljai magyarságnak, amelyre most talán a legnagyobb szükségük van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.