Jazz/World

Üzen március

2007.03.04. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel jelenik meg a mindössze húsz éves Andorka Péter első CD-je, amelyen egy zenés ünnepi játék hallható. A mű 2005-ben keletkezett és kizárólag megzenésített versekből áll.

Az album bemutató koncertjére március 18-án kerül sor a XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központban. A darab az 1848-49-es szabadságharcról szól, és olyan költők megzenésített verseire épül, mint például Petőfi Sándor, Arany János, Juhász Gyula, Kányádi Sándor, Wass Albert. A darab előadó apparátusa igen nagy: a rock-együttes és a szólisták mellé vonósnégyes, szimfonikus zenekar és énekkar is társul. A felvételen olyan neves művészek játszanak, mint a Misztrál együttes, a Gável-testvérek együttes, Dévai Nagy Kamilla és tanítványai, Papp Zoltán és Dunai Tamás színművészek. A komolyzenét Sebők Erika (a BFZ I. fuvolistája), Dienes Gábor (T-Com Szimfonikusok I. oboistája), Borsódy László (az Orfeo Zenekar I. trombitása), Bera Zsolt (a Hot Jazz Band harsonása) illetve Nagy Zsolt (a Dohnányi Szimfonikus Zenekar ütőse), és a Szentendrei Szimfonikus Zenekar képviseli.

A track lista:
1. Arany J.: Koldusének (Török Máté, Misztrál)
2. Petőfi S.: 15-dik március, 1848 (Heinzinger Miklós, Misztrál)
3. Petőfi S.: Föltámadott a tenger (Csiszér László)
4. Arany J.: Egy életünk egy halálunk (Csiszér László)
5. Arany J.: Él -e még az Isten? (Tóbisz T. Tamás, Misztrál)
6. Petőfi S.: Csatában (Heinzinger Miklós)
7. Petőfi S.: Két ország ölelkezése (Dunai Tamás - próza)
8. Petőfi S.: Hogy volna kedvem (Török Máté)
9. Petőfi S.: A tavaszhoz (Mondok Ágnes)
10. Petőfi S.: Európa csendes (Gável András, Gável Gellért, Testvérek együttes)
11. Petőfi S.: Szörnyű idő (Tóbisz T. Tamás)
12. Kányádi S.: T. Á. sírjára (Németh Péter)
13. Juhász Gyula: A vén cigánynak (Szigyártó Csaba)
14. Wass A.: Sóhaj (Mondok Ágnes)
15. Damjanich utolsó levele (Papp Zoltán - próza)
16. Arany J.: Magányban (Dunai Tamás - próza)
17. Wass A.: A bujdosó imája (Tóbisz T. Tamás)

(2007. március 18. 13:00 XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központ (Budapest) - Andorka Péter: Üzen március - lemezbemutató koncert; km.: Misztrál együttes, Gável-testvérek együttes, Dévai Nagy Kamilla és tanítványai, Papp Zoltán, Dunai Tamás (próza)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?
Jazz/World magazin

A rendező, aki átélhetővé tette a jazz múltját

Ken Burns amerikai filmrendező és operatőr dokumentumfilmjei révén vált ismertté, amlyek között ott találjuk a jazzről szóló dokumentumfilm sorozatát is.