Jazz/World

Üzen március

2007.03.04. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel jelenik meg a mindössze húsz éves Andorka Péter első CD-je, amelyen egy zenés ünnepi játék hallható. A mű 2005-ben keletkezett és kizárólag megzenésített versekből áll.

Az album bemutató koncertjére március 18-án kerül sor a XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központban. A darab az 1848-49-es szabadságharcról szól, és olyan költők megzenésített verseire épül, mint például Petőfi Sándor, Arany János, Juhász Gyula, Kányádi Sándor, Wass Albert. A darab előadó apparátusa igen nagy: a rock-együttes és a szólisták mellé vonósnégyes, szimfonikus zenekar és énekkar is társul. A felvételen olyan neves művészek játszanak, mint a Misztrál együttes, a Gável-testvérek együttes, Dévai Nagy Kamilla és tanítványai, Papp Zoltán és Dunai Tamás színművészek. A komolyzenét Sebők Erika (a BFZ I. fuvolistája), Dienes Gábor (T-Com Szimfonikusok I. oboistája), Borsódy László (az Orfeo Zenekar I. trombitása), Bera Zsolt (a Hot Jazz Band harsonása) illetve Nagy Zsolt (a Dohnányi Szimfonikus Zenekar ütőse), és a Szentendrei Szimfonikus Zenekar képviseli.

A track lista:
1. Arany J.: Koldusének (Török Máté, Misztrál)
2. Petőfi S.: 15-dik március, 1848 (Heinzinger Miklós, Misztrál)
3. Petőfi S.: Föltámadott a tenger (Csiszér László)
4. Arany J.: Egy életünk egy halálunk (Csiszér László)
5. Arany J.: Él -e még az Isten? (Tóbisz T. Tamás, Misztrál)
6. Petőfi S.: Csatában (Heinzinger Miklós)
7. Petőfi S.: Két ország ölelkezése (Dunai Tamás - próza)
8. Petőfi S.: Hogy volna kedvem (Török Máté)
9. Petőfi S.: A tavaszhoz (Mondok Ágnes)
10. Petőfi S.: Európa csendes (Gável András, Gável Gellért, Testvérek együttes)
11. Petőfi S.: Szörnyű idő (Tóbisz T. Tamás)
12. Kányádi S.: T. Á. sírjára (Németh Péter)
13. Juhász Gyula: A vén cigánynak (Szigyártó Csaba)
14. Wass A.: Sóhaj (Mondok Ágnes)
15. Damjanich utolsó levele (Papp Zoltán - próza)
16. Arany J.: Magányban (Dunai Tamás - próza)
17. Wass A.: A bujdosó imája (Tóbisz T. Tamás)

(2007. március 18. 13:00 XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központ (Budapest) - Andorka Péter: Üzen március - lemezbemutató koncert; km.: Misztrál együttes, Gável-testvérek együttes, Dévai Nagy Kamilla és tanítványai, Papp Zoltán, Dunai Tamás (próza)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.