Jazz/World

Üzen március

2007.03.04. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel jelenik meg a mindössze húsz éves Andorka Péter első CD-je, amelyen egy zenés ünnepi játék hallható. A mű 2005-ben keletkezett és kizárólag megzenésített versekből áll.

Az album bemutató koncertjére március 18-án kerül sor a XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központban. A darab az 1848-49-es szabadságharcról szól, és olyan költők megzenésített verseire épül, mint például Petőfi Sándor, Arany János, Juhász Gyula, Kányádi Sándor, Wass Albert. A darab előadó apparátusa igen nagy: a rock-együttes és a szólisták mellé vonósnégyes, szimfonikus zenekar és énekkar is társul. A felvételen olyan neves művészek játszanak, mint a Misztrál együttes, a Gável-testvérek együttes, Dévai Nagy Kamilla és tanítványai, Papp Zoltán és Dunai Tamás színművészek. A komolyzenét Sebők Erika (a BFZ I. fuvolistája), Dienes Gábor (T-Com Szimfonikusok I. oboistája), Borsódy László (az Orfeo Zenekar I. trombitása), Bera Zsolt (a Hot Jazz Band harsonása) illetve Nagy Zsolt (a Dohnányi Szimfonikus Zenekar ütőse), és a Szentendrei Szimfonikus Zenekar képviseli.

A track lista:
1. Arany J.: Koldusének (Török Máté, Misztrál)
2. Petőfi S.: 15-dik március, 1848 (Heinzinger Miklós, Misztrál)
3. Petőfi S.: Föltámadott a tenger (Csiszér László)
4. Arany J.: Egy életünk egy halálunk (Csiszér László)
5. Arany J.: Él -e még az Isten? (Tóbisz T. Tamás, Misztrál)
6. Petőfi S.: Csatában (Heinzinger Miklós)
7. Petőfi S.: Két ország ölelkezése (Dunai Tamás - próza)
8. Petőfi S.: Hogy volna kedvem (Török Máté)
9. Petőfi S.: A tavaszhoz (Mondok Ágnes)
10. Petőfi S.: Európa csendes (Gável András, Gável Gellért, Testvérek együttes)
11. Petőfi S.: Szörnyű idő (Tóbisz T. Tamás)
12. Kányádi S.: T. Á. sírjára (Németh Péter)
13. Juhász Gyula: A vén cigánynak (Szigyártó Csaba)
14. Wass A.: Sóhaj (Mondok Ágnes)
15. Damjanich utolsó levele (Papp Zoltán - próza)
16. Arany J.: Magányban (Dunai Tamás - próza)
17. Wass A.: A bujdosó imája (Tóbisz T. Tamás)

(2007. március 18. 13:00 XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központ (Budapest) - Andorka Péter: Üzen március - lemezbemutató koncert; km.: Misztrál együttes, Gável-testvérek együttes, Dévai Nagy Kamilla és tanítványai, Papp Zoltán, Dunai Tamás (próza)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.
Jazz/World interjú

Dés László: „Építsük meg saját piramisainkat!"

Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeknek teszünk fel kérdéseket. Elsőként Dés Lászlót kérdeztük arról, hogy mivel tölti az idejét, hogy bírja a bezártságot, és mit tanácsol a következő hetekre.