Jazz/World

V. Jubileumi Gospel Fesztivál

2005.08.23. 00:00
Ajánlom
Az ötödik évfordulójához érkezett fesztivál szervezői az idei évben szakítanak azzal a gyakorlattal, hogy maratoni koncertfolyam keretében a kezdőktől a profikig mindenkinek bemutatkozási lehetőséget nyújtanak. Ehelyett ünnepi koncertet terveznek a műfaj élvonalbeli képviselőinek meghívásával. Rövidebb műsoridőben igazi gálaműsort szerveznek olyan nevekkel, mint a Bolyki Brothers vagy a színpadi mozgásban is nagyszerű Swinging Bach Singers együttes.

Sokak kívánságára idén is fellép a fesztiválon a fossanoi (Olaszország) Trust in Jesus Gospel Kórus, akiknek koncertje tavaly már késő éjszakába nyúlt, így többen lemaradtak róla. Számukra kárpótlás, a többieknek pedig ismételten garantált élményt nyújt majd a fantasztikus, afro-amerikai képzettségű énekesekből álló énekkar fellépése, akik idén kibővített létszámmal érkeznek. A rendezvényen részt vesznek még a Gável Testvérek, a Regős Zsolt által vezetett Fráter Kórus és a Canify Singers együttes is.

Az augusztus 27-én öt órakor kezdődő jubileumi Gospel Fesztiválon szenzációs élményt ígér a világhírű amerikai gospel-blues énekes, Big Daddy Wilson és zenekarának, a Mississippi Grave Diggers fellépése. A világhírű fekete énekes Európában turnézva Magyarországot már augusztus 15-én elhagyja, de a Gospel Fesztivál gáláján való fellépés kedvéért visszarepül Németországból egy közel egy órás előadásra. A blues énekes és dalszövegíró együttesének tagja a nagyszerű magyar jazz zenész, Oláh Andor, a magyar származású amerikai Greg Bal, azaz Balázs Gergely, akinek játékára jellemző a felszabadult virtuozitásban gazdag hegedűmuzsika, valamint a kiváló német gitáros, Wolfgang Feld, azaz Dr. Fozz.

(V. Országos Ökumenikus Gospel Fesztivál, 2005. augusztus 27. szombat 17:00-22:00, Solymár- Sportcentrum)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.