Jazz/World

V. Regejáró Misztrál Fesztivál

2006.07.07. 00:00
Ajánlom
A határainkon innen és túl immár több ezer saját rajongót számláló Misztrál együttes évről évre meghívja Nagymarosra a műfaj itthon és külföldön ismert vagy kevésbé ismert jeleseit.

A megzenésített verseket előadó zenekar egyszerre a hagyományápolás, egyes művészeti ágak egyesítése és tapasztalatátadás céljából is rendezi meg idén nyáron július 14-15-én az V. Regejáró Fesztivált.

Az idei évben a meghívottak között lesz a Muzsikás együttes Petrás Máriával, Tolcsvay Béla, Bakos Árpád és az Iskon együttes Délvidékről, a Besh o droM zenekar, az Orkiestra p. W.S. Mikolaja együttes a lengyelországi Lublinból, a Kicsi hang duó és Pál Lajos Felvidékről, a Radványi Balázs (Kaláka) nevével jegyzett Radványi-Balog-Borzsák trió, a tavalyi dalnokverseny győztes Konkoly együttes, a Túlpart zenekar, a török népzenét játszó Arasinda együttes. A gyerekek szórakoztatásáról idén a Bábakalács bábcsoportot gondoskodik, a táncolni vágyók kedvére pedig a görög népzenét játszó Mydro s együttes és a magyar népzenét játszó Valkó Bandá tesz. A fiatalabbak számára évről évre megrendezik a dalnokversenyt, melynek győztese a következő évben fellépőként mutatkozhat be a pénteki programban a Duna-parti színpadon.

Az énekelt versek és a népzenei alapokon nyugvó alkotások olyan szabad és tág teret engednek a muzsikusnak, hogy a zenei stílusok dalonként változhatnak, míg az akusztikus hangzásvilág és az emberi énekhang a tisztaságot tükrözik. Felszínre kerülnek az értékeket közvetítő verssorok és a közösségi élmény kapcsán felfedezhetjük a bennünk rejlő igazat.

A programban a kortárs irodalmat a Magyar Napló szerkesztői képviselik a Gondolatok Házában tartandó író- olvasó találkozón. Őket Halmy György: Aki a csillagokból kapta a mesét – Emma néni mesél - című filmje váltja fel.

Az ötesztendős fesztiválhoz az idén is Kettős Tamás szuggesztív, a mesélőkedvet, a hagyományt és korszellemet ötvöző grafikái párosulnak. Aki ellátogat július 14-15-én Nagymarosra, egy olyan közegbe találhatja magát, amelyet évente oly kevésszer élhet át: meglelheti önmagában a harmóniát!

A Misztrál Együttes

Az 1997-ben alakult Misztrál zenei együttes ismert és kevésbé ismert hazai és külföldi költők verseit zenésíti meg sajátos és egyéni hangon. Dalaikban ötvöződik a történelem, a hagyomány egy különleges, gyökereiben magyar, mégis modern dallamvilággal. 1998 júliusában, a XIX. Kaláka Folkfesztiválon megnyerték a Kaláka Alapítvány fődíját, 2000 októberében pedig első helyezést kaptak a Gödöllői Dalostalálkozón. 2006-ban eddigi munkájukért Bartók Béla díjat vehettek át.
2002. július 13-án útjára indították a Regejáró Misztrál Fesztivált Nagymaroson. A fesztivál ma már hagyomány a Dunakanyar szívében. 2003-ban eljutottak a Zeneakadémia és a Vigadó hangverseny-színpadára is. 2006-ban Bartók Béla emlékdíjat kaptak. Az elmúlt esztendőkben számos külföldi meghívásnak is eleget tehettek: eljutottak a Felvidékre, Erdélybe, Kárpátaljára, Lengyelországba, Észtországba, Finnországba, Olaszországba és az Egyesült Államokba is.

Legutóbbi, 2004-ben megjelent Mezőn széllel járók című lemezükön Balassi- és Balassi korabeli verseket dolgoztak fel a költő 450. születésnapja alkalmából, melyben a megnyugvást nem találó, örök vándorúton járó, szabadságkereső Balassi Bálint képét idézték meg.

Az együttes tagjai:
Heinczinger Miklós (furulyák, klarinét, gitár, ének)
Tóbisz Tamás (gitár, ének)
Török Máté (cselló, gitár, mandolin, okarina, ének)
Hoppál Mihály (nagybőgő, saz)
Csóka Sámuel (hangmérnök - technikus)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.