Jazz/World

V. Regejáró Misztrál Fesztivál

2006.07.07. 00:00
Ajánlom
A határainkon innen és túl immár több ezer saját rajongót számláló Misztrál együttes évről évre meghívja Nagymarosra a műfaj itthon és külföldön ismert vagy kevésbé ismert jeleseit.

A megzenésített verseket előadó zenekar egyszerre a hagyományápolás, egyes művészeti ágak egyesítése és tapasztalatátadás céljából is rendezi meg idén nyáron július 14-15-én az V. Regejáró Fesztivált.

Az idei évben a meghívottak között lesz a Muzsikás együttes Petrás Máriával, Tolcsvay Béla, Bakos Árpád és az Iskon együttes Délvidékről, a Besh o droM zenekar, az Orkiestra p. W.S. Mikolaja együttes a lengyelországi Lublinból, a Kicsi hang duó és Pál Lajos Felvidékről, a Radványi Balázs (Kaláka) nevével jegyzett Radványi-Balog-Borzsák trió, a tavalyi dalnokverseny győztes Konkoly együttes, a Túlpart zenekar, a török népzenét játszó Arasinda együttes. A gyerekek szórakoztatásáról idén a Bábakalács bábcsoportot gondoskodik, a táncolni vágyók kedvére pedig a görög népzenét játszó Mydro s együttes és a magyar népzenét játszó Valkó Bandá tesz. A fiatalabbak számára évről évre megrendezik a dalnokversenyt, melynek győztese a következő évben fellépőként mutatkozhat be a pénteki programban a Duna-parti színpadon.

Az énekelt versek és a népzenei alapokon nyugvó alkotások olyan szabad és tág teret engednek a muzsikusnak, hogy a zenei stílusok dalonként változhatnak, míg az akusztikus hangzásvilág és az emberi énekhang a tisztaságot tükrözik. Felszínre kerülnek az értékeket közvetítő verssorok és a közösségi élmény kapcsán felfedezhetjük a bennünk rejlő igazat.

A programban a kortárs irodalmat a Magyar Napló szerkesztői képviselik a Gondolatok Házában tartandó író- olvasó találkozón. Őket Halmy György: Aki a csillagokból kapta a mesét – Emma néni mesél - című filmje váltja fel.

Az ötesztendős fesztiválhoz az idén is Kettős Tamás szuggesztív, a mesélőkedvet, a hagyományt és korszellemet ötvöző grafikái párosulnak. Aki ellátogat július 14-15-én Nagymarosra, egy olyan közegbe találhatja magát, amelyet évente oly kevésszer élhet át: meglelheti önmagában a harmóniát!

A Misztrál Együttes

Az 1997-ben alakult Misztrál zenei együttes ismert és kevésbé ismert hazai és külföldi költők verseit zenésíti meg sajátos és egyéni hangon. Dalaikban ötvöződik a történelem, a hagyomány egy különleges, gyökereiben magyar, mégis modern dallamvilággal. 1998 júliusában, a XIX. Kaláka Folkfesztiválon megnyerték a Kaláka Alapítvány fődíját, 2000 októberében pedig első helyezést kaptak a Gödöllői Dalostalálkozón. 2006-ban eddigi munkájukért Bartók Béla díjat vehettek át.
2002. július 13-án útjára indították a Regejáró Misztrál Fesztivált Nagymaroson. A fesztivál ma már hagyomány a Dunakanyar szívében. 2003-ban eljutottak a Zeneakadémia és a Vigadó hangverseny-színpadára is. 2006-ban Bartók Béla emlékdíjat kaptak. Az elmúlt esztendőkben számos külföldi meghívásnak is eleget tehettek: eljutottak a Felvidékre, Erdélybe, Kárpátaljára, Lengyelországba, Észtországba, Finnországba, Olaszországba és az Egyesült Államokba is.

Legutóbbi, 2004-ben megjelent Mezőn széllel járók című lemezükön Balassi- és Balassi korabeli verseket dolgoztak fel a költő 450. születésnapja alkalmából, melyben a megnyugvást nem találó, örök vándorúton járó, szabadságkereső Balassi Bálint képét idézték meg.

Az együttes tagjai:
Heinczinger Miklós (furulyák, klarinét, gitár, ének)
Tóbisz Tamás (gitár, ének)
Török Máté (cselló, gitár, mandolin, okarina, ének)
Hoppál Mihály (nagybőgő, saz)
Csóka Sámuel (hangmérnök - technikus)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?