Jazz/World

Válaszolt a fesztivál: váratlan betegség miatt marad el a Muzsikás-koncert

2015.08.27. 17:50
Ajánlom
Böjte József állítása szerint az Egyenlítő-cikk megjelenésének, Petrás lemondásának, majd a Muzsikás-koncert elmaradásának egyáltalán nincs ok-okozati kapcsolata, csupán a sajtó kombinálta túl az egészet. A nyilatkozatot szó szerint, kommentár nélkül közöljük.

Az igazság Petrás Mária ügyében.

A Zsidó Kulturális Fesztivál szervezői nem álltak közvetlen kapcsolatban Petrás Máriával, csupán a Muzsikás Együttessel. Nagyrabecsülésünk jeleként - 40 éves szakmai barátság köt össze bennünket – elfogadtuk Petrás Mária közreműködését szólistaként műsorukba. Erős reklámba kezdtünk a koncert népszerűsítésére.

Muzsikás

Muzsikás (Fotó/Forrás: Opitz Tamás)

Amikor először felmerült, hogy olyan rendezvényeken szerepelt, amelyek politikai jellege miatt közönségünk felháborodott és elutastották a Dohány utcai zsinagógában való szereplését, megkérdeztük a zenekar képviselőjét, igaz-e a hír, mert akkor le kell mondanunk a művésznő fellépéséről. Képviselőjük nem tudott ezekről és nem hitte, hogy megtörténtek volna. Biztosított Petrás Mária ártatlanságáról. Elhittem.

Többszöri egyeztetés után, a „Szól a kakas már” – közös kultúránk védelmében című közleményünkben visszautasítottuk a facebookon egyre terjedő híreszteléseket, amelyek egy részéről később kiderült, hogy nem is igazak.

Közlemény:

„Szól a kakas már” – közös kultúránk védelmében

 • "A Facebook alkalmas arra, hogy hírbe hozzon, hangulatot keltsen olyan emberek ellen, akik ezt nem érdemlik meg. A Zsidó Kulturális Fesztivál szervezői az alábbi nyilatkozatot teszik közzé a fesztivál egyik fellépőjével kapcsolatban:

  Ahogy az MTI egy korábbi tudósításában beszámolt róla: "Teltházas koncert a Carnegie Hall-ban, ahol felállva ünnepelte a Muzsikás együttest és vendégeit a zenei élet egyik legnagyobb hírű hangversenytermének közönsége". Mint írták – "a világ talán leginkább csodált magyar népi zenekaraként hirdetett Muzsikás zenekar fellépésére minden jegy elkelt."

  A The Roots and Routes of Bartók koncertprogram vendége Petrás Mária moldvai születésű művésznő volt. Vele együtt lépett fel ezen az estén a világhírű zongoraművész Schiff András. A koncertről elismerően írt a New York Times is.

  A Muzsikás Együttes negyven éves művészi életútja arról szól, hogy ismerjük meg hazánk és a környező népek kultúráját, éljünk harmóniában, békében, örüljünk egymás értékeinek.

  A Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 1-i műsorában a Dohány utcai zsinagóga patinás falai között az együttes vendége lesz még Herczku Ágnes énekművész, Bob Cohen amerikai hegedű-és énekművész, valamint Balogh Kálmán cimbalomművész is.

  Az eltűntnek hitt erdélyi magyar zsidó zene és a hagyományos magyar népzene csodálatos ötvözését kínálja a nagyérdemű közönségnek ez a hangverseny, amely minden ellenkező híreszteléssel szemben nem politikai rendezvény lesz.”
Böjte József

Böjte József (Fotó/Forrás: Eifert János)

Pár nappal később konkrét bejelentést kaptunk a művésznő két olyan szerepléséről, amelyek számunkra már nem voltak tolerálhatóak. Az egyik a hirhedt ifj. Hegedűs Lóránt által szervezett rendezvény, a másik a Wass Albert Maratonon való szereplés volt. Azóta kaptam dokumentumot a Magyar Szigeten 2003-ban Wass Albert műsorával történt fellépéséről is, amire a művésznő nem emlékezet. A dokumentumok itt megtalálhatók.

Ekkor kértük meg a zenekar képviselőjét, beszéljenek Petrás Máriával, az újabb információk igazságtartalmáról. Úgy tájékoztattak, hogy művésznő elismerte, hogy ezek az állítások igazak, arra nem emlékezett, hogy a Magyar Szigeten fellépett volna, és kijelentette, hogy ő csak énekelt azokon a rendezvényeken. Ugyanakkor belátta, hogy a zsidó közösség érzékenységére, illetve a fellépésével kapcsolatos egyre szélesebb körű ellenérzésre tekintettel, nem vállalhatja a koncerten való részvételt.

Második közleményünkben bejelentettük Petrás Mária lemondását, illetve visszalépését. Az ezzel kapcsolatos közleményünket közös fogalmaztuk a zenekar képviselőjével.

Közlemény:

 • A Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 1-én rendezendő Muzsikás Együttes koncertjén vendégművészként feltüntetett Petrás Mária énekesnő fellépésével kapcsolatosan egyre terebélyesedő vitát lezárandó, kijelentem:

  Sajnálom, nem tudtam, de a megkapott dokumentumok alapján meggyőződtem arról, hogy a művésznő résztvett olyan rendezvényeken, amelyek szélsőjobboldali jellege méltán váltott ki ellenérzést a zsidó közösség körében. Fellépését lemondtuk. Petrás Mária belátta, hogy bár csupán csak énekelt, de ezek a tények ilyen erős érzemeket váltottak ki, ezért nem lép fel a Zsinagógában.

  A Muzsikás Együttes az Érték-díjas Herczku Ágnes művésznőt hozza a koncertre, igy műsora teljes lesz. Az amerikai Wallanberg ünnepségen is bemutatott műsorukat hozzák, amely nagyrészt zsidó dallamok feldolgozásaiból áll a Muzsikástól megszokott magas színvonalon. Kérem a közönség megértését, és mindenkit szerettel várunk a nagyszerű koncertre.”

A zenekar a koncertet másik énekes közreműködésével továbbra is vállalta. Két nap múlva a zenekar bejelentette, hogy egyik kiváló tagja kórházba került, ezért legnagyobb sajnálatukra nem tudnak eleget tenni a szerződésben vállalt kötelezettségüknek, így a koncert elmarad. Kérésükre, személyiségi okok miatt a részletekről nem adhatunk további tájékoztatást. Harmadik közleményünk erről szólt.

Közlemény:

 • „A Zsidó Kulturális Fesztivál rendezősége sajnálattal közli, hogy a Muzsikás Együttes 2015. szeptember 1-i „Szól a kakas már...” koncertje elmarad. A zenekar közleménye:

  A Muzsikás Együttes a megváltozott körülmények, hirtelen jött betegség miatt kénytelen a szeptember 1-re tervezett hangversenyt lemondani.

  A koncertre szóló jegyek (tiszteletjegyek) más előadásokra átválthatók, vagy a fesztivál ideje alatt visszaválthatók. Mindenki ott válthatja vissza, vagy cserélheti jegyét, ahol vásárolta. A www.jegy.hu felületen vásolt jegyeket az Interticket visszautalja.

  A szervezők nevében a közönség megértését kérjük a vis maior helyzetért.”
Petrás Mária

Petrás Mária (Fotó/Forrás: Vargha János)

Szükségesnek tartjuk eloszlatni azt a félreértést (esetleges tudatos zavarkeltést), hogy a zenekar lemondása összefügg a Petrás Mária-üggyel. Sajnáljuk, hogy a zenekar honlapján ködösen fogalmaztak, nem írták meg – a zenekar belső ügyeként – kezelve a betegséget, mint okot. Mi rendelkezünk a lemondás eredeti szövegével.

Továbbra is tiszteljük és becsüljük a Muzsikás Együttest, művészetét és tagjait is személyenként. Nagyrabecsülésünk megmutatkozott meghívásukban. Sajnáljuk, hogy így történtek az események, és, hogy a Fesztivál jó hírnevét sok tájékozatlan és gyülöletkeltő cikk, nyilatkozat rombolja. Egyszerűbb lett volna bennünket megkérdezni.

Mindezek ellenére úgy véljük, hogy aki szélsőjobboldali rendezvényeken lép fel, olyanok előtt, akik nyíltan antiszemiták, dicsőítve nyilas személyiségeket, az nem kívánatos a zsinagóga kiemelt kulturális rendezvényén. Ehhez talán jogunk van a történelmi múlt és jelen ismeretében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.