Jazz/World

Válogatás a kortárs magyar jazz big bandre írott darabjaiból

2005.10.04. 00:00
Ajánlom
A Budapest Jazz Orchestra október 9-ei koncertjén e darabok mellett Zsoldos Béla: Üstdobverseny című műve hangzik még el a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.

A Budapest Jazz Orchestra – hosszú idő óta az első és egyetlen Magyarországon működő professzionális big band – 1998 októberében alakult. A zenekar elsődleges célja, hogy felidézze a swing aranykorát, és széles körben megismertesse az akkori big band-repertoárt. Hazai és külföldi koncertjeiken többek között Glenn Miller, Benny Goodman, Duke Ellington, Count Basie, Woody Herman, Stan Kenton és Charles Mingus kompozícióit tűzik műsorra. Az együttes a tradicionális darabok mellett az elmúlt években „saját hangját” is megtalálta: nevükhöz több ősbemutató, izgalmas zenei kísérlet fűződik. Eötvös Péter Paris–Dakar című kompozícióját például Gőz László harsonaszólójával, Vajda Gergely vezényletével vették lemezre, és közös CD-felvételeket készítettek a világhírű amerikai szaxofonossal, David Liebmannel is. A Budapest Jazz Orchestra 2003-ban meghívást kapott a Montreux-i Jazzfesztiválra, tavaly pedig Cannes-ba, a Midemre.

Októberi koncertjükön ősbemutatóra kerül sor: az ütőhangszeresként ismert Zsoldos Béla Üstdobversenye már a címe alapján is izgalmas, szokatlan hangzású zenét ígér. A Magyar Rádió felkérésére íródott darab elsőként szimfonikus zenekari hangszerelésben szólalt meg a Magyar Rádió Klasszikus és Jazz sorozatában. A háromtételes versenymű big band átiratát Fekete-Kovács Kornél készítette el: a zenekar művészeti vezetője nem csupán áthangszerelve, hanem a BJO adottságaira is formálva a darabot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Színház

Lemondja tervezett bemutatóját a Rózsavölgyi Szalon a kultúr-tao körüli bizonytalanság miatt

A magánszínház közleményt adott ki, amelyben azt írják, színházakat is érintő finanszírozási bizonytalanság miatt kényszerülnek erre a lépésre.
Színház

Gyertek az Átriumba, amíg lehet! - Újabb színház kongatja a vészharangot

A kulturális taotámogatás megszűnése miatt egyre több színház jövője válik bizonytalanná, ugyanis nem tudnak tervezni a 2019-es évadra.
Klasszikus

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Dunán ringatózva mutatja be új lemezét Cséry Zoltán

A zongoraművész - zeneszerző november 24-én az A38 Kiállítótérben mutatkozik be első önálló, szólózongorás nagylemezével, a Life Is A Playground című chillout, ambient albummal.
Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.
Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.