Jazz/World

Válogatás a kortárs magyar jazz big bandre írott darabjaiból

2005.10.04. 00:00
Ajánlom
A Budapest Jazz Orchestra október 9-ei koncertjén e darabok mellett Zsoldos Béla: Üstdobverseny című műve hangzik még el a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.

A Budapest Jazz Orchestra – hosszú idő óta az első és egyetlen Magyarországon működő professzionális big band – 1998 októberében alakult. A zenekar elsődleges célja, hogy felidézze a swing aranykorát, és széles körben megismertesse az akkori big band-repertoárt. Hazai és külföldi koncertjeiken többek között Glenn Miller, Benny Goodman, Duke Ellington, Count Basie, Woody Herman, Stan Kenton és Charles Mingus kompozícióit tűzik műsorra. Az együttes a tradicionális darabok mellett az elmúlt években „saját hangját” is megtalálta: nevükhöz több ősbemutató, izgalmas zenei kísérlet fűződik. Eötvös Péter Paris–Dakar című kompozícióját például Gőz László harsonaszólójával, Vajda Gergely vezényletével vették lemezre, és közös CD-felvételeket készítettek a világhírű amerikai szaxofonossal, David Liebmannel is. A Budapest Jazz Orchestra 2003-ban meghívást kapott a Montreux-i Jazzfesztiválra, tavaly pedig Cannes-ba, a Midemre.

Októberi koncertjükön ősbemutatóra kerül sor: az ütőhangszeresként ismert Zsoldos Béla Üstdobversenye már a címe alapján is izgalmas, szokatlan hangzású zenét ígér. A Magyar Rádió felkérésére íródott darab elsőként szimfonikus zenekari hangszerelésben szólalt meg a Magyar Rádió Klasszikus és Jazz sorozatában. A háromtételes versenymű big band átiratát Fekete-Kovács Kornél készítette el: a zenekar művészeti vezetője nem csupán áthangszerelve, hanem a BJO adottságaira is formálva a darabot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Almási István népzenekutató

Nyolcvanhat éves korában hétfőn Kolozsváron elhunyt Almási István Szabolcsi Bence-díjas népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.
Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.