Jazz/World

Változatos ősz az A38-hajón

2006.09.12. 00:00
Ajánlom
Ismét eltelt egy év, az A38-hajó túl van a harmadik születésnapján, és immár negyedik idényét kezdi. Talán nem szerénytelenség azt állítani, hogy a hajó – Budapest kulturális intézményeinek egyik legfiatalabbja – e három év alatt egyedi, különleges, összetéveszthetetlen és vibráló helyszínévé vált a főváros kulturális életének.

Az A38-hajó alapítása óta jelen van Budapest kulturális életében. A „legénység” tagjai alapvetően tagadják a „magaskultúra” és a „tömegkultúra” mesterséges szembeállítását: meggyőződésük szerint a kultúra (melynek fogalma nem zárja ki a szórakozást sem) a mindennapi élet alapvető szükséglete. Együttműködésekkel, vendégelőadásokkal, meghívásokkal, fesztiválokkal igyekeznek jelen lenni mindenütt, ahol izgalmas, változatos, egyedi és autentikus dolgok történnek.

Mindennek a kulcsa a nyitottság: az A38-hajó valószínűleg nem érhette volna el azt, amit elért, ha nem keresi az együttműködést budapesti, magyarországi és európai intézményekkel. Brit és francia partnerekkel létrehozták a Jazz Odüsszeia nemzetközi dzsesszprojektet, amelynek nem kisebb név volt fővédnöke és díszvendége, mint Hugh Masekela. A fővárossal, illetve európai városok kulturális intézményeivel együttműködve
létrehozták a My City/Az én városom fesztiválsorozatot, amelynek következő vendége Varsó lesz,a főpolgármester, Kazimierz Marcinkiewicz védnökségével. Szűkebb pátriájukkal, Újbuda önkormányzatával és a kerület két meghatározó intézményével, a MU Színházzal és a Fonóval hagyományt és nemzetközi eseményt teremtettek az Újbuda Jazzfesztiválból. Részesei voltak és lesznek az Intro Fesztiválnak, együttműködnek a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivállal. Részt vesznek nemzetközi képzőművészeti projektekben, mint például a forschungsgruppe, a Mobil Stúdiók vagy a Küba dunai művészutazása.

Szeptember 7-10. között kerül sor a II. Újbuda Jazzfesztiválra, amelynek koncertjei az A38-hajón, a MU Színházban és a Fonó Budai zeneházban lesznek hallhatók.A három intézmény feltett célja, hogy az Újbuda Jazzfesztivál az őszi idény kezdetének méltó rendezvénye legyen, nemzetközi fellépőgárdával, világszínvonalú előadókkal és kitűnő programmal. Az A38-hajón a rendezvény keretében fellép többek között a neves lengyel ritmusszekció, az Oles testvérpár Theo Jörgensmann-nal, illetve a korábban már nagy sikerrel szerepelt De-Phazz énekesnő, Pat Appleton. A magyar színeket a nagy létszámú hiphopdzsessz-zenekar, a Budbudas, illetve a hamisítatlan New Orleans-i dzsesszt játszó Jambalaja képviseli.

Az Én városom/My City az A38-hajó rendhagyó fesztiválsorozata, melynek fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját mutassa be – sajátos szemszögből. A hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel arra, hogy segédkezzenek a program összeállításában és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában. A fesztiválok lényege tehát a személyesség: városok, ahogy azokat reprezentáns lakóik látják. Az Én városom/My City sorozatban elsőként Prágát látta vendégül a hajó (a város talán legismertebb és leginkább tiszteletreméltó lakója, Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített kiválasztani azokat a személyeket, művészeket, akik szerinte nagy hatást gyakoroltak és gyakorolnak Prága életére). A második bemutatkozó város Varsó lesz, és a program nem kevésbé tűnik izgalmasnak és változatosnak, mint korábban. Ezúttal Varsó főpolgármestere, a korábbi lengyel miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz mutatja be városának kultúráját, hagyományait, az egyik legismertebb varsói művészeti és kulturális központ, a Nádgyár (Fabryka Trzciny) együttműködésével. E sorozat keretében a hajó vendége lesz a világhírű trombitás, Tomasz Stanko – koncertjének különlegessége, hogy nem mindennapi programjában a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára írt dzsessz-oratóriumát adja elő. Színpadra lép a nagyszerű énekes-zongorista, Stanislaw Sojka, aki hazájában valóságos zenei intézmény.

Az A38 eleve azzal a nem titkolt céllal nyílt meg 2003 áprilisában, hogy több legyen, mint egy különleges helyszín vagy egy egyszerű koncertterem. Már elhelyezkedése is jelképes: a Dunán, Közép-Európa főfolyóján horgonyoz, abban a városban, amely mindig is büszke volt kultúrájának sokszínűségére. A szervezők régi álma, hogy Közép-Európa gazdag hagyományokra épülő, élő, lüktető és változatos zenei kultúráját egy sorozat keretei között mutassák be. A MOLto Vivace sorozat immár három éve létrejött egyedülálló kezdeményezés: koncert- és közvetítéssorozat, amelynek célja a kortárs közép-európai dzsessz és világzene bemutatása. A sorozat keretében egy magyar és egy közép-európai művész vagy együttes lép fel az A38-hajó színpadára egyazon este, reprezentálva e régió közös kulturális hagyományait és együttműködésének lehetőségét. A fellépésből televíziós sorozat készül, amelyet a Duna Televízió tűz műsorára havi rendszerességgel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.