Jazz/World

Változatos programok a 14. Nyári Zsidó Fesztiválon

2011.07.04. 16:00
Ajánlom
Az idei Nyári Zsidó Fesztivál színes és izgalmas programokkal, új helyszínekkel és igazi sztárokkal várja az érdeklődőket augusztus 27. és szeptember 5. között.

A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatót Gerendás Péter és Szirtes Edina produkciója nyitotta, amit Vadas Vera és Zoltai Gusztáv tájékoztatása követett. A fesztiváligazgatók elmondták, bár idén 70%-kal kevesebb támogatást kaptak, igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy a műsorok minőségén ne érződjenek az anyagi gondok. A végeredmény változatos és izgalmas programkavalkád lett: a Dohány utcai zsinagógában a klasszikusok mellett felcsendülnek operaslágerek, klezmer és szefárd dalok, az Uránia Filmszínházban pedig operett, világzene és Leonard Cohen-slágerek hangzanak el. A világhírű kamarazenei estek idén sem maradnak el a Rumbach utcai zsinagógában, ahol a jazzkoncertek mellett egy egyedülálló színházi ősbemutató is látható lesz. A nemrég felújított Wesselényi utcai Goldmark-terem levéltéri látványtárral és családfakutató központtal, a Zsidó Múzeum portréfotó-kiállítással, a Puskin mozi pedig közelmúlt legsikeresebb izraeli alkotásaival várja a vendégeket.

A Zsidó Nyári Fesztivál fő helyszíne idén a Dohány utcai zsinagóga, ahol augusztus 27-én rendhagyó éjszakai koncerttel, az Adler Trió valamint Illényi Katica és a Cseke Quartet koncertjeivel veszi kezdetét az idei fesztivál. A hivatalos megnyitóra augusztus 28-án kerül sor, amikor a New York-i Metropolitan fúvós együttese, a kiváló francia zongoraművész, Francoise de Clossey vendégszereplésével lép fel, Európában első alkalommal. A páratlan szépségű zsinagóga idén sem nélkülözi a különlegességeket: Palya Bea Ezeregy szefárd éjszaka című új műsorát énekli, Lajkó Félix a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Banddal és Marko Markoviccsal, Miklósa Erika pedig a kiváló énekes-zeneszerző világsztárral, David D'Orral ad közös koncertet. Az idei fesztivál egyik szenzációjának a világhírű izraeli világzenei formáció, az Idan Raichel Project ígérkezik, de fellép a Budapest Bár, a Budapest Klezmer Band és a Vujicsics Együttes is.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban fellép a Beer-Sheva Színház, amely azt a Játszd újra, Sam! című produkciót hozza el Budapestre, ami az idei évben nyerte el Izraelben a legjobb komédia díját. Párhuzamos életrajzok című sorozatában Falusi Mariann és Földes Tamás Leonard Cohent és a rejtélyes Irving Berlint állítja egymás mellé, Horgas Eszter pedig ezúttal régi filmslágerekből összeállított új produkciójával várja az érdeklődőket. A világzenei vonalat erősíti továbbá Szirtes Edina Mókus, a fiatal magyar világzenei előadók generációjának egyik legsokoldalúbb képviselője, aki együttesével először mutatkozik be a Zsidó Nyári Fesztivál közönsége előtt. A Rumbach utcai zsinagógában augusztus 28-án dokumentumdráma kerül színre, mely a mártírként meghalt Szenes Hanna életének epizódjait dolgozza fel, Béres Ilona és Hámori Gabriella címszereplésében. Augusztus 30-án a fesztivál visszatérő vendége, Korcsolán Orsolya Bécsi szalon címmel, augusztus 31-én pedig Leonard Schreiber hegedűművész és Veronika Shoot zongoraművész Bachtól Gershwinig címmel ad kamaraestet, de bemutatkozik a fiatal zeneszerző és jazz-zongorista Omer Klein triója is.

Idén a Goldmark-terem többek között Kalmár Tibor Kulisszatitkok című sorozatának is otthont ad, melyben olyan neves művészekkel hallhatnak beszélgetéseket, mint Bodrogi Gyula, Székhelyi József vagy Gálvölgyi János. Giorgio Pressburger író-rendezőt Váradi Júlia várja a pódiumon, Családregény címmel pedig Gerendás Péter muzsikál a családjával. A fesztivál hagyományos programjai közé tartoznak a filmnapok, melynek első alkalommal ad otthont a Puskin mozi. Idén egy héten át vetítik itt a közelmúlt legnépszerűbb, legsikeresebb izraeli alkotásait.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.
Jazz/World ajánló

5 + 1 kötelező cikk egy vadonatúj Liszt Ünnep magazinból

Hogyan boldogulnak a fiatal, ragyogóan egyedi hangú nők ma a zeneiparban? Mi a titok, ami Oscar-díjig repítette Antonio Gades és Carlos Saura flamecofilmjét? Mit hallgat egy óvodás kisfiú, akinek az anyukája és az apukája is kiváló zongoraművész, és vajon ő maga is csodálatos zongorista lesz-e?
Jazz/World hír

A világ legjobb kiadói között a Fonó

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját. A WOMEX Top Label 2021 listán egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó.
Jazz/World ajánló

Fantasztikus hatos – friss díjnyertes jazzkompozíciók, amiket hallani kell!

Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, változatos témák és formációk, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: igen, ez mind belefér a jazz kategóriájába, és nincs annál jobb, mint látni és hallani a műfaj legizgalmasabb alkotóinak friss ötleteit!
Jazz/World ajánló

Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából

Az október 10-ei Fonó Literatúra férfias este lesz, tele csujogatókkal, népi szövegekkel, tréfákkal, férfi-energiákkal, személyes és sokszor rendhagyó előadásban. Seres Tamás mint egy jó karmester fogja össze a művészeket: Csuja Imre és Vecsei H. Miklós színészeket, Farkas Izsák zenészt és Berecz István táncost, akik spontán is alakítják az estét… ettől szép ez a sorozat!