Jazz/World

Van már programja szombat estére?

2012.11.08. 18:00
Ajánlom
Szerintünk kihagyhatatlan: a Dresch Quartet, Szalonna és Bandája, valamint a Tárkány Művek játszik november 10-én a Fonóban!

A Fonó 17 koncerteken azok a közönségkedvenc  formációk játszanak, amelyek a 17 éve, Lukács József által alapított Fonó szellemiségéhez legközelebb állnak. November 10-én este nyolctól elsőként az etnojazz legkiválóbb magyarországi alakja, Dresch Mihály kvartettje lép fel, majd a hazai prímáskirály, Szalonna és bandája muzsikál, a programot a Tárkány Művek teszik teljessé magyar zenei alapokon nyugvó nufolk muzsikájukkal. A közös alaphang a három generációt képviselő három zenekarban a cimbalom, melyhez Dresch Mihály virtuóz szaxofon- és fuhun-játéka, Pál István "Szalonna" boszorkányos hegedűfutamai, illetve a Tárkány Művekben Paár Julianna énekhangja adja az ellenpontot. A koncert egyben a Fidelio összeFONÓdások sorozat része is.

A Dresch Quartet frontembere, Dresch Mihály "Nem tartja magát műfajteremtőnek, pedig nagyon is az: nincs még egy alkotó, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamozgását és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel, akinél e két egymástól távoli világ ennyire míves és természetes egységet alkotna. Aki tényleg ennyire hamisítatlan 'magyar jazzt' játszana. Dresch Mihály számára az elmúlt harmincöt évben a zenélés persze mindig is személyes identitáskeresés volt, befelé élt, belülről építkezett, konokul, következetesen járta a maga útját, függetlenül attól, hogy az mennyire tűnt korszerűnek vagy sikeresnek. S az egykor őt negligáló szakma ma már fejet hajt előtte, mutatja például a nemrég odaítélt, életműdíjnak is tekinthető Szabó Gábor-díj" - írja róla Jávorszky Béla Szilárd. Dresch Mihályt persze nem kell bemutatni a Fidelio olvasói számára, hiszen két hónapja beszélgettünk vele Hangszerelem-sorozatunkban szaxofonjairól és saját fejlesztésű hangszeréről, a fuhunról; de kérdeztük őt a Müpa Magazinban, egy évvel ezelőtt is, és egészen biztosak vagyunk benne, hogy nem most írtunk róla idén utoljára.

Szalonna és bandája, azaz Pál István „Szalonna" zenekarának tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon. 2006-ban a Magyar Köztársaság küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. 2007-ben a a Magyar Állami Népi Együttessel Prima Primissima közönségdíjat nyertek. Pál István „Szalonna" saját bandája mellett számos közönségkedvenc produkció kihagyhatatlan résztvevője: játszik Herczku Ági lemezein, és a Csík Zenekar Lélekképek című albumán is.

A Tárkány Művek, melyet a zeneszerző-dalszövegíró és az együttesben cimbalmon játszó Tárkány-Kovács Bálint alapított, egy igazi és kivételes örököse a két világháború közötti sanzonos dalkultúrának és magyar jazz, folk hagyománynak, Bartók Béla szellemiségének hatásával. Azonban ezeken a felismerhető zenei gyökereken túl, a Tárkány Művek dalai mégis összehasonlíthatatlanok és egyediek. A zenekar 2010 májusában jelentette meg első lemezét Arcomba az arcod vésted címmel, és gyorsan a hazai közönség kedvenc produkciói közé került. Mint azt Tárkány-Kovács Bálint a Fideliónak adott interjúban is elmondta, a zenekar egy új kortárs zenei nyelv megteremtésére törekszik, amely a magyar népzenei és a nemzetközi improvizatív zenei hagyományokon alapszik. A jazzhez adott balkáni ízek, sanzonos hangulatok és népdalok a Tárkány Művek lenyűgöző világában találkoznak. Az együttes 2012 szeptemberében elnyerte a Junior Prima- díjat népművészet és közművelődés kategóriában, nyertek az Illés-remake pályázaton, és döntőben vannak a Jazzy Jazz Dalverseny 2012-es kiírásán is Itt a nyár című dalukkal, mely a nyáron kislemez formájában is megjelent.

Igazán kivételes koncert, pazar előadókkal, nem igaz? Ne feledje, csak egy hosszúlépés a Fonó!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.