Jazz/World

Van már programja szombat estére?

2012.11.08. 18:00
Ajánlom
Szerintünk kihagyhatatlan: a Dresch Quartet, Szalonna és Bandája, valamint a Tárkány Művek játszik november 10-én a Fonóban!

A Fonó 17 koncerteken azok a közönségkedvenc  formációk játszanak, amelyek a 17 éve, Lukács József által alapított Fonó szellemiségéhez legközelebb állnak. November 10-én este nyolctól elsőként az etnojazz legkiválóbb magyarországi alakja, Dresch Mihály kvartettje lép fel, majd a hazai prímáskirály, Szalonna és bandája muzsikál, a programot a Tárkány Művek teszik teljessé magyar zenei alapokon nyugvó nufolk muzsikájukkal. A közös alaphang a három generációt képviselő három zenekarban a cimbalom, melyhez Dresch Mihály virtuóz szaxofon- és fuhun-játéka, Pál István "Szalonna" boszorkányos hegedűfutamai, illetve a Tárkány Művekben Paár Julianna énekhangja adja az ellenpontot. A koncert egyben a Fidelio összeFONÓdások sorozat része is.

A Dresch Quartet frontembere, Dresch Mihály "Nem tartja magát műfajteremtőnek, pedig nagyon is az: nincs még egy alkotó, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamozgását és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel, akinél e két egymástól távoli világ ennyire míves és természetes egységet alkotna. Aki tényleg ennyire hamisítatlan 'magyar jazzt' játszana. Dresch Mihály számára az elmúlt harmincöt évben a zenélés persze mindig is személyes identitáskeresés volt, befelé élt, belülről építkezett, konokul, következetesen járta a maga útját, függetlenül attól, hogy az mennyire tűnt korszerűnek vagy sikeresnek. S az egykor őt negligáló szakma ma már fejet hajt előtte, mutatja például a nemrég odaítélt, életműdíjnak is tekinthető Szabó Gábor-díj" - írja róla Jávorszky Béla Szilárd. Dresch Mihályt persze nem kell bemutatni a Fidelio olvasói számára, hiszen két hónapja beszélgettünk vele Hangszerelem-sorozatunkban szaxofonjairól és saját fejlesztésű hangszeréről, a fuhunról; de kérdeztük őt a Müpa Magazinban, egy évvel ezelőtt is, és egészen biztosak vagyunk benne, hogy nem most írtunk róla idén utoljára.

Szalonna és bandája, azaz Pál István „Szalonna" zenekarának tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon. 2006-ban a Magyar Köztársaság küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. 2007-ben a a Magyar Állami Népi Együttessel Prima Primissima közönségdíjat nyertek. Pál István „Szalonna" saját bandája mellett számos közönségkedvenc produkció kihagyhatatlan résztvevője: játszik Herczku Ági lemezein, és a Csík Zenekar Lélekképek című albumán is.

A Tárkány Művek, melyet a zeneszerző-dalszövegíró és az együttesben cimbalmon játszó Tárkány-Kovács Bálint alapított, egy igazi és kivételes örököse a két világháború közötti sanzonos dalkultúrának és magyar jazz, folk hagyománynak, Bartók Béla szellemiségének hatásával. Azonban ezeken a felismerhető zenei gyökereken túl, a Tárkány Művek dalai mégis összehasonlíthatatlanok és egyediek. A zenekar 2010 májusában jelentette meg első lemezét Arcomba az arcod vésted címmel, és gyorsan a hazai közönség kedvenc produkciói közé került. Mint azt Tárkány-Kovács Bálint a Fideliónak adott interjúban is elmondta, a zenekar egy új kortárs zenei nyelv megteremtésére törekszik, amely a magyar népzenei és a nemzetközi improvizatív zenei hagyományokon alapszik. A jazzhez adott balkáni ízek, sanzonos hangulatok és népdalok a Tárkány Művek lenyűgöző világában találkoznak. Az együttes 2012 szeptemberében elnyerte a Junior Prima- díjat népművészet és közművelődés kategóriában, nyertek az Illés-remake pályázaton, és döntőben vannak a Jazzy Jazz Dalverseny 2012-es kiírásán is Itt a nyár című dalukkal, mely a nyáron kislemez formájában is megjelent.

Igazán kivételes koncert, pazar előadókkal, nem igaz? Ne feledje, csak egy hosszúlépés a Fonó!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World mti

Duka László nyerte a Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyt

Duka László lett az első alkalommal megrendezett Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny első díjasa.
Jazz/World ajánló

Így készült a Terra Profonda új lemeze: Klippremier

A saját meghatározása szerint sámáni folk-blues zenét játszó Terra Profonda új lemezzel jelentkezik a Fonó kiadásában. Az album felvétele a sitkei Kálvária-kápolnában zajlott, ahol teljesen akusztikusan rögzítették a számokat, ez a különleges atmoszféra adja meg a lemez hangzásának alapját.
Jazz/World díj

Ismét a Sziget a legjobb külföldi fesztivál az angolok szerint

A UK Festival Awardson idén is a Sziget vitte el a "Best Overseas Festival", azaz a legjobb külföldi fesztivál kategória díját. A belga Tomorrowlandet is magunk mögé tudtuk.
Jazz/World ajánló

BoldiÖtven! – Jubileumi koncertet ad László Boldizsár

László Boldizsár idén ünnepli 50. születésnapját, ez alkalomból 2020. januárjában, Boldizsár-napon az Erkel Színházban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Snétberger Ferenc fúziós vizekre evez a SoLaTi zenekarral

Népszerű gitárművészünk is közreműködik ugyanis az Oláh Tzumo Árpád vezette SoLaTi zenekar transparent blue című új lemezén, amit december 7-én mutatnak be a Budapest Jazz Clubban.