Jazz/World

Varázskert

2007.05.20. 00:00
Ajánlom
A Varázskert rendezvények az "Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010" program "Tanítás és tanulás" felvezető évének hivatalos programjai. A rendezvénysorozatok - amelyek május 17-től szeptember 29-ig tartanak - lehetőséget biztosítanak a helyi fiatalok alkotómunkájának bemutatására.

A Varázskert – Utczabál (május 17.-június 17.), Varázskert – Panelhetek (július 5.-15.), Varázskert – Paradicsomnapok (szeptember 22.-29.) tematikus szabadtéri rendezvénysorozatok. Mint ilyenek a pécsi nyári városi események (VII. POSZT, XIV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbáb Fesztivál, IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál, Sétatér Fesztivál) kísérő programjai, amelyek a Mediátor Egyesület szervezésében, a Retextil Alapítvány és a Csemege Kultbolt együttműködésével jönnek létre.

A Varázskert Utczabál fő helyszíne a város egyik központi tere, a Jókai tér, ahol a lebegő kockák alkotta egyedi látványvilághoz egy hónapon át különleges művészeti projektek és zenei hanghatások párosulnak. Az immár második alkalommal felállított toronyban, valamint a Jókai tér 11. szám alatti kiállítótérben fiatal pécsi alkotók, zenekarok valamint más városok és országok művészei kapnak bemutatkozási lehetőséget.

A Varázskert-Utczabál idén új helyszínnel egészül ki, amely a rendezvény hangosabb, éjszakába nyúló koncertjeinek biztosít alkalmas teret: az októberig működő LABOR – Kísérleti Kultúrtér a leendő Zsolnay Kulturális Negyed területén várja esténként a Jókai tér vendégeit.

A Panelhetek elnevezésű program a Kertváros és az Uránváros perifériára szorult tereinek és parkjainak életünkben betöltött szerepét hivatott újragondolni, amely kiállítások, előadások és szabadidős tevékenységek formájában valósul meg.

A május 17-én kezdődő programsor eszmei alapja a kultúrához való hozzáférés egyenlő esélye, vagyis az, hogy a különböző generációs és kulturális szokásokat kielégítő programok minden érdeklődő számára elérhetővé és élvezhetővé váljanak.

(2007. május 18. 18:00 Jókai tér (Pécs) - A Peca együttes koncertje; tagjai: Gábos Barna (fuvolák, gitár, ének), Kardos Dániel (gitár), Vajdovich Árpád (basszusgitár), Mogyoró Kornél (dob, ütőshangszerek)

2007. május 20 18:00 Jókai tér (Pécs) - A Triokvartet koncertje; tagjai: Juhász Tamás (tenor szaxofon), Berecz Gábor (zongora), Krommer Balázs (dob), Baksa Péter (nagybőgő)

2007. május 24. 18:00 Jókai tér (Pécs) - A Baranya Zenekar koncertje

2007május 27. 18:00 Jókai tér (Pécs) - A Yazz Stereotype koncertje

2007. június 5. 16:00 Jókai tér (Pécs) - A Simply English koncertje; tagjai: Andy Rouse (ének, furulyák, Appalache-vidéki citera, kanál), Babarci Bulcsú (gitár, vokál, harmonika, udu), Zajzon Tamás (mandolin, gitár, sípok, harmonika, vokál, fafuvola, herflitok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.