Jazz/World

Varázskert

2007.05.20. 00:00
Ajánlom
A Varázskert rendezvények az "Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010" program "Tanítás és tanulás" felvezető évének hivatalos programjai. A rendezvénysorozatok - amelyek május 17-től szeptember 29-ig tartanak - lehetőséget biztosítanak a helyi fiatalok alkotómunkájának bemutatására.

A Varázskert – Utczabál (május 17.-június 17.), Varázskert – Panelhetek (július 5.-15.), Varázskert – Paradicsomnapok (szeptember 22.-29.) tematikus szabadtéri rendezvénysorozatok. Mint ilyenek a pécsi nyári városi események (VII. POSZT, XIV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbáb Fesztivál, IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál, Sétatér Fesztivál) kísérő programjai, amelyek a Mediátor Egyesület szervezésében, a Retextil Alapítvány és a Csemege Kultbolt együttműködésével jönnek létre.

A Varázskert Utczabál fő helyszíne a város egyik központi tere, a Jókai tér, ahol a lebegő kockák alkotta egyedi látványvilághoz egy hónapon át különleges művészeti projektek és zenei hanghatások párosulnak. Az immár második alkalommal felállított toronyban, valamint a Jókai tér 11. szám alatti kiállítótérben fiatal pécsi alkotók, zenekarok valamint más városok és országok művészei kapnak bemutatkozási lehetőséget.

A Varázskert-Utczabál idén új helyszínnel egészül ki, amely a rendezvény hangosabb, éjszakába nyúló koncertjeinek biztosít alkalmas teret: az októberig működő LABOR – Kísérleti Kultúrtér a leendő Zsolnay Kulturális Negyed területén várja esténként a Jókai tér vendégeit.

A Panelhetek elnevezésű program a Kertváros és az Uránváros perifériára szorult tereinek és parkjainak életünkben betöltött szerepét hivatott újragondolni, amely kiállítások, előadások és szabadidős tevékenységek formájában valósul meg.

A május 17-én kezdődő programsor eszmei alapja a kultúrához való hozzáférés egyenlő esélye, vagyis az, hogy a különböző generációs és kulturális szokásokat kielégítő programok minden érdeklődő számára elérhetővé és élvezhetővé váljanak.

(2007. május 18. 18:00 Jókai tér (Pécs) - A Peca együttes koncertje; tagjai: Gábos Barna (fuvolák, gitár, ének), Kardos Dániel (gitár), Vajdovich Árpád (basszusgitár), Mogyoró Kornél (dob, ütőshangszerek)

2007. május 20 18:00 Jókai tér (Pécs) - A Triokvartet koncertje; tagjai: Juhász Tamás (tenor szaxofon), Berecz Gábor (zongora), Krommer Balázs (dob), Baksa Péter (nagybőgő)

2007. május 24. 18:00 Jókai tér (Pécs) - A Baranya Zenekar koncertje

2007május 27. 18:00 Jókai tér (Pécs) - A Yazz Stereotype koncertje

2007. június 5. 16:00 Jókai tér (Pécs) - A Simply English koncertje; tagjai: Andy Rouse (ének, furulyák, Appalache-vidéki citera, kanál), Babarci Bulcsú (gitár, vokál, harmonika, udu), Zajzon Tamás (mandolin, gitár, sípok, harmonika, vokál, fafuvola, herflitok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.