Jazz/World

Varga Bendegúz zenészi álmai – Klippremier

2021.09.22. 17:05
Ajánlom
Készülő új lemezének felvezetéseként a nyáron három részből álló live session videósorozatot forgatott a Varga Bendegúz Quartet, amelyek közül a sodró lendületű Chasing Your Dreams felvétele a Fidelión debütál.

Varga Bendegúz, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen master diplomát szerzett jazz-dobos, leginkább sidemanként ismert: játszik Karosi Júlia zenekarában, valamint Gáspár Károly triójában is. Saját zenekarát 2015-ben alapította, amelyben jelenlegi zenésztársai a többször is az év szaxofonosának választott Ávéd János, Fenyvesi Márton, Junior Prima díjas jazz-gitáros és Bögöthy Ádám, a jazz-szcéna egyik legfoglalkoztatottabb, Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjjal kitüntetett bőgőse.

Debütáló lemezük 2018-ban jelent meg Goldmund címmel, a zenekarvezető és a tagok saját kompozícióival és hangszereléseivel. 

Készülő új lemezükről a Chasing Your Dreams című dalhoz – Varga Bendegúz kompozíciója és Fenyvesi Márton hangszerelt   a Sinistra stúdióban készítettek live session felvételt.

A Varga Bendegúz Quartet legközelebb november 25-én Pécsett a Zsolnay Központban koncertezik, de a tél folyamán a Budapest Jazz Clubban is fellépnek. 

Varga_Bendeguz_Quartet-132447.jpg

Varga Bendegúz Quartet (Fotó/Forrás: Budapest Jazz Club)

Varga Bendegúz a zeneszerzés folyamatáról:

Mivel én elsősorban dobos vagyok, a kompozícióim alapgondolatai hangszeremen való gyakorláskor, improvizációkor születnek. Ilyenkor alakítom ki a számok ritmikai alapját, elképzelem, hogyan is szól majd, valamint ekkor a szerkezeti váz is kialakulhat. Persze ez még csak a kiinduló zenei, gondolati, érzelmi mag, amely még sokat változik a későbbiekben. Ebben a fázisban hallok belül dallamokat a doboláskor, és ezekből kiindulva kezdem el a munkát a zongoránál. Ennek során a ritmikai vázat harmóniákkal és basszus szólammal töltöm fel. A végső fázis a téma megírása.

Gyakran állok fel a zongorától és megyek a dobhoz, hogy kipróbáljam magamban, mi is fog megszólalni végül. A zenekari munka, a próbák és koncertek sok szempontból még tovább alakítják a számokat. Az például, hogy a többiek zenei elképzelései is megjelennek a kompozícióval kapcsolatban, az visszahat az én dobolásomra is.

Végül talán nem is pontosan az sül ki a dologból, amit a szám "fogantatásakor" elképzeltem, de ezt nem kell gátolni, hagyni kell, hogy a maga módján kifejlődjön a zene.

Korábban feleségemnek, Karosi Júliának, míg az elmúlt időszakban Fenyvesi Mártonnak mutattam meg a számaimat. Ők aztán meglátásaikkal segítettek egy köztes fázisban, mi is kerüljön a kottába pontosan, ezzel megkönnyítve a próbákon folyó munkát. A szerzeményeim sokszor egy érzelmi háttérhez kötődnek. A Chasing Your Dreams elég beszédes cím, elsősorban a zenészi álmaimról szó.  

Fejléckép: Varga Bendegúz (fotó: Nicolas Delafraye)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?