Jazz/World

Varga Bendegúz zenészi álmai – Klippremier

2021.09.22. 17:05
Ajánlom
Készülő új lemezének felvezetéseként a nyáron három részből álló live session videósorozatot forgatott a Varga Bendegúz Quartet, amelyek közül a sodró lendületű Chasing Your Dreams felvétele a Fidelión debütál.

Varga Bendegúz, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen master diplomát szerzett jazz-dobos, leginkább sidemanként ismert: játszik Karosi Júlia zenekarában, valamint Gáspár Károly triójában is. Saját zenekarát 2015-ben alapította, amelyben jelenlegi zenésztársai a többször is az év szaxofonosának választott Ávéd János, Fenyvesi Márton, Junior Prima díjas jazz-gitáros és Bögöthy Ádám, a jazz-szcéna egyik legfoglalkoztatottabb, Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjjal kitüntetett bőgőse.

Debütáló lemezük 2018-ban jelent meg Goldmund címmel, a zenekarvezető és a tagok saját kompozícióival és hangszereléseivel. 

Készülő új lemezükről a Chasing Your Dreams című dalhoz – Varga Bendegúz kompozíciója és Fenyvesi Márton hangszerelt   a Sinistra stúdióban készítettek live session felvételt.

A Varga Bendegúz Quartet legközelebb november 25-én Pécsett a Zsolnay Központban koncertezik, de a tél folyamán a Budapest Jazz Clubban is fellépnek. 

Varga_Bendeguz_Quartet-132447.jpg

Varga Bendegúz Quartet (Fotó/Forrás: Budapest Jazz Club)

Varga Bendegúz a zeneszerzés folyamatáról:

Mivel én elsősorban dobos vagyok, a kompozícióim alapgondolatai hangszeremen való gyakorláskor, improvizációkor születnek. Ilyenkor alakítom ki a számok ritmikai alapját, elképzelem, hogyan is szól majd, valamint ekkor a szerkezeti váz is kialakulhat. Persze ez még csak a kiinduló zenei, gondolati, érzelmi mag, amely még sokat változik a későbbiekben. Ebben a fázisban hallok belül dallamokat a doboláskor, és ezekből kiindulva kezdem el a munkát a zongoránál. Ennek során a ritmikai vázat harmóniákkal és basszus szólammal töltöm fel. A végső fázis a téma megírása.

Gyakran állok fel a zongorától és megyek a dobhoz, hogy kipróbáljam magamban, mi is fog megszólalni végül. A zenekari munka, a próbák és koncertek sok szempontból még tovább alakítják a számokat. Az például, hogy a többiek zenei elképzelései is megjelennek a kompozícióval kapcsolatban, az visszahat az én dobolásomra is.

Végül talán nem is pontosan az sül ki a dologból, amit a szám "fogantatásakor" elképzeltem, de ezt nem kell gátolni, hagyni kell, hogy a maga módján kifejlődjön a zene.

Korábban feleségemnek, Karosi Júliának, míg az elmúlt időszakban Fenyvesi Mártonnak mutattam meg a számaimat. Ők aztán meglátásaikkal segítettek egy köztes fázisban, mi is kerüljön a kottába pontosan, ezzel megkönnyítve a próbákon folyó munkát. A szerzeményeim sokszor egy érzelmi háttérhez kötődnek. A Chasing Your Dreams elég beszédes cím, elsősorban a zenészi álmaimról szó.  

Fejléckép: Varga Bendegúz (fotó: Nicolas Delafraye)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A fiatalok útkereséséről szól a Bolyki Tamás Quartet első lemeze

A GPS című album személyes értékek és élmények gyűjteménye. A lemez borítóját mesterséges intelligencia készítette, a megadott „hívószavak” alapján.
Jazz/World ajánló

Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.