Jazz/World

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

2023.09.18. 13:40
Ajánlom
Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt. A koncerteknek Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 hajó és a Fonó Budai Zeneház ad otthont.

A Fonóban szeptember 21-től 23-ig három estén át szól majd a jazz olyan, az idei évet meghatározó zenekarokkal, mint Gyémánt Bálint új triófelállása, a legendás Dresch Quartet, vagy a szcéna két nagy meglepetése, a Kovász és a Borbély-Batyu-Lőrinszky trió. A Novan Experiment zenei kísérletei mindig frissen térnek vissza a Fonóba, Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara duója pedig új utakat mutat. A fiatal zenészekből álló Intergeese és Burján Orsi jazzes népdal-adaptációi különleges szín a palettán. A három este alatt örömmel csodálkozhatunk rá, mennyire sokszínű a jazzéletünk, mennyire messzire visz ez a műfaj, és milyen remek alkotóink vannak a jazz területén.

A fesztivál első napján Gyémánt Bálint fiatal zenésztársakkal, Bartók Vincével és Szabó Dániel Ferenccel lép színpadra. A megújult trió friss albumának épp az utolsó simításait végzi, így a Fonó közönsége találkozhat a 2024-es hivatalos lemezbemutatás előtti utolsó pillanatban a zenekarral.

A trió a személyes alkotóműhelyem, ahol számomra kivételes, inspiráló művészbarátaimmal tudok együtt dolgozni

– vallja a jazzgitáros.

A Mörk zenekar billentyűse, ifj. Novai Gábor (NovaN) havi rendszerességgel tért vissza a Fonóba ebben az évben, hogy Novan Experiment néven mindig más vendégalkotókkal együtt hozzon létre kötetlen zenei párbeszédet a színpadon. NovaN és Kiss Árpád MnemonicKiss már számos helyen lépett fel együtt, többek között a birminghami Symphony Hallban, a londoni St. James Churchben, illetve rotterdami kortárs elektronikus fesztiválokon, holland házibulikban, a budapesti jazz és underground színterén keresztül egészen a DAAD és OZORA fesztiválig. Az eredmény valóban egyedi és szokatlan zenei élmény, inspiráló „on-the-spot” kompozíció!

KovacsGergelyKOVASZfotoBarcsikGeza-133309.jpeg

Kováts Gergő (Fotó/Forrás: Barcsik Géza / Fonó Budai Zeneház)

Kováts Gergő, kiváló szaxofonosunk számos szabad-, könnyű- és főleg világzenei formációban való közreműködés után elérkezettnek látta az időt arra, hogy maga is a népzene és a jazz közötti végtelen mezőkre induljon felfedezőútra társaival, így jött létre a Kovász nevű zenekar, amely a tavalyi évadban óriási sikerrel mutatkozott be a Fonóban, a folytatás pedig nem kevésbé lesz izgalmas az Újbuda Jazz Fesztiválon!

Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara duója két remek művész különleges találkozása. Igazi progresszív jazz, a pop, az elektronikus hangzások és az improvizáció mentén. Saját kompozícióik a billentyűs hangszer és énekhang köré épülnek, olykor loopokkal, zenéjükben végtelen kreativitás és értő kísérletezés érhető tetten.

Az Intergeeset három fiatal zenész, Horváth Áron, Mohácsy Lőrinc Ágoston, Fekete Zoltán alapította 2023 februárjában. A tagok mindegyike különböző zenei háttérből érkezett, jelenleg Budapesten tanulnak és új, aktív reésztvevői a feltörekvő zenészszcénának. Repertoárjukat a magyar népzenéből táplálkozó saját kortárs kompozíciók képezik.

Célunk olyan zenei utat tálalni, amely hű az elődökhöz, de releváns és friss marad a mai kor zenei világában is

– nyilatkozták az augusztusi Magyar Zene Házában tartott koncertjük kapcsán.

A magyar jazz meghatározó formációja, a Dresch Quartet sem maradhat ki a fesztiválról. A magyar jazz egyik legfontosabb alakja, Dresch Mihály és remek zenekara, az önmagában unikális Lukács Miklós és a két fiatalabb zenész, Gyányi Marcell és Csizi László ismét csodát hoznak a Fonó színpadára, ebben biztosak lehetünk!

DreschfotoBarcsikGeza-133252.jpeg

Dresch Mihály (Fotó/Forrás: Barcsik Géza / Fonó Budai Zeneház)

Mi történik, ha összeáll egy sokoldalú fúvós és egy néptáncos, és szövetkeznek egy jazzbőgőssel? Egyrészt barátság, másrészt csodálatos zene! Borbély Mihály, a népzenében, jazzben és a kortárs zenében egyaránt otthonosan mozgó kiváló fúvós és az ismert néptáncos, Farkas Zoltán Batyu, aki ezúttal ritmushangszereket fog a kreativitásáról híres szólóbőgőssel, Lőrinszky Attilával kiegészülve, elvarázsolnak bennünket dallammal és ritmussal egyaránt.

Burján Orsi népzenei ihletésű dalaival zárul majd az Újbuda Jazz Fesztivál. Az énekesnő Hollandiában végzett török népdalénekes szakon. Hangszereléseiben ötvözi a magyar népdalkincseit, a török népzenei stílusjegyekkel, miközben egyedien fűszerezi a népdalok eredeti dallamvilágát egy rá jellemző izgalmas, jazzes harmóniavilággal és lüktetéssel.

Bővebben a Fonó weboldalán. Az A38 fesztiválprogramjairól bővebb információ található a hajó weboldalán.

Fejléckép: Gyémánt Bálint trió (forrás: Fonó Budai Zeneház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.
Jazz/World ajánló

Gershwin 125 – Lakatos Tony és Jörg Achim Keller csatlakozik a MAO-hoz

Szeptember 26-án különösen izgalmas koncertet ad a BMC-ben a Modern Art Orchestra, neves vendégművészek közreműködésével. Az est zenei anyaga Gershwin Porgy és Bessére épül.
Jazz/World hír

Késő éjszakáig táncolhatunk a Fonó évadnyitó programján

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos kerek évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.