Jazz/World

Vendégségben

2016.10.17. 10:59
Ajánlom
A Magyar Állami Népi Együttes zenekara hagyományőrző mesterekkel ad közös koncertet október 19-én, 19 órától a MOM Kulturális Központban.

A táncházas közönség jól ismeri a Csipás, Dumnezeu, Kodoba neveket, melyek egy-egy kiváló, már-már fogalommá vált erdélyi zenészt takarnak. A Magyar Állami Népi Együttes zenekara jubileumi koncertsorozatának harmadik állomásán olyan hagyományőrző mestereket szólaltat meg, akik mind a mai napig a magyar népzene alapkövei. A mai információs társadalomban, ahol gyakran elvész az ember a látszatvalóságban, ők a hitelességet, a magas művészi színvonalat és az élményt generálják és garantálják. A koncerten erdélyi (kalotaszegi, szászcsávási, magyarpalatkai) muzsikusok mellett Rábaköz zenéje is fölcsendül Greznár Zoltán szanyi prímás segítségével.

Pál István szalonna és a Magyra Állami Népi Együttes zenekara

Pál István szalonna és a Magyra Állami Népi Együttes zenekara (Fotó/Forrás: Dusa Gábor)

Hagyományőrző vendégek:

Jámbor István „Dumnezeu” - hegedű (Szászcsávás)

Varga István „Kiscsipás” - hegedű (Bánffyhunyad)

Kodoba Florin - hegedű (Magyarpalatka)

Greznár Zoltán - hegedű (Szany)

Moldován Gianni - hegedű (Nagysármás)

Közreműködik:

Pál Eszter - ének

Magyar Állami Népi Együttes Zenekara, Pál István Szalonna vezetésével:

Doór Róbert - nagybőgő

Karacs Gyula - brácsa

Gera Attila - fúvós hangszerek

Nyitrai Tamás - hegedű

Zimber Ferenc - cimbalom

Zenei szerkesztő: Kelemen László

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.