Jazz/World

Vérátömlesztés Spike-módra

2011.12.09. 18:09
Ajánlom
A magyar származású billentyűs Art „Spike” Schloemer új lemeze azonnal levette az amerikai jazz-rock rajongókat a lábukról.

Schloemer Budapesten tanult, a Bartók konziban, de ezt a tényt aktuális életrajzai (például a MySpace) már csak úgy tüntetik fel, hogy egy európai konzervatóriumba járt. Azért Bartókot Sosztakoviccsal együtt felsorolja, amikor a rá nagy hatással volt zeneszerzőkről kérdezik. Az életrajz nem sok konkrétumot árul el arról sem, hogy a „különböző stílusokban dolgozó zongorista, zeneszerző, zenekarvezető és oktató” Európában hol, kikkel működött együtt. Viszont az legalább az All About Jazzből megtudható, hogy a tengerentúlon Al Jarreau, Gerry Brown, Dave King és a Wall Street Crash nevű vokálegyüttes mellett dolgozott.

De ez mind nem is fontos, mindent visz az a csodás – sporthasonlattal élve világranglista élvonal játékosokból – összeállított közreműködői lista, amely Schloemer első szólólemezét ékesíti. A november elején a Spicy Keys Records-nál megjelent album előrendelésben elkelt, és fel is került az eladási lista tetejére. Az Amazon Music (USA) a legkelendőbb jazzegyüttesek lemezei között a múlt hónapban a negyedik helyen tartotta számon.

A jazzrajongók szélesebb rétegei leginkább Chick Corea és Herbie Hancock nyakában láthattak ilyen hordozható Roland billentyűs hangszert, mint amilyet Schloemer visel a lemez borítóján. A szerző nem is tagadja, hogy „második generációs fúziós” zenét írt, vagyis az említett nagy királyok mellett főleg Joe Zawinul volt még rá hatással, meg a Weather Report ritmusai és hangszínei, a Zawinul Syndicate vokáljai, afrikai és arabeszk betétei. A Miles Davis „fiai” kategóriánál maradva gondolhatunk még John McLaughlinra, akinek két zenésze is, akikkel McLaughlin járt már Magyarországon, ott nyomják a lemezen. Dennis Chambers hihetetlen pörgettyűi, és Hadrein Feraud basszgitáros mindenhová és még gyorsabban visszarepülő futamai élvezhetőek a lemezen. Bár Scott Henderson gitáros (ex-Syndicate) éppen csak egy számban hallható, abban se végig, ott van Bunny Brunel basszgitáros, Kirk Covington dobos Tribal Techből, és a Mike Stern együtteséből is ismert Bob Franceschini szaxofonos. Persze, mint az ilyen típusú felvételeknél gyarkan előfordul, a kép kicsit túl vegyes, mégha Schloemer, aki minden számot szerzett és sok szólamot maga is jéátszott fel, szándékosan is játssza ki a meglepetés kártyát, így nem csak a digitalizált etno-soundok kerültek bele a fúziós zenébe, hanem stewardess hang is a kabinhangszóróból, egy kis motown-hatás. Mindezt az igazán vérfrissített, kimeríthetetlen lüktetés és kirobbanó energia teszi minden stíluskeveredés ellenére jól fogyaszthatóvá. A lemez minden számába belehallgatni ide kattintva lehet.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.