Jazz/World

Vérátömlesztés Spike-módra

2011.12.09. 18:09
Ajánlom
A magyar származású billentyűs Art „Spike” Schloemer új lemeze azonnal levette az amerikai jazz-rock rajongókat a lábukról.

Schloemer Budapesten tanult, a Bartók konziban, de ezt a tényt aktuális életrajzai (például a MySpace) már csak úgy tüntetik fel, hogy egy európai konzervatóriumba járt. Azért Bartókot Sosztakoviccsal együtt felsorolja, amikor a rá nagy hatással volt zeneszerzőkről kérdezik. Az életrajz nem sok konkrétumot árul el arról sem, hogy a „különböző stílusokban dolgozó zongorista, zeneszerző, zenekarvezető és oktató” Európában hol, kikkel működött együtt. Viszont az legalább az All About Jazzből megtudható, hogy a tengerentúlon Al Jarreau, Gerry Brown, Dave King és a Wall Street Crash nevű vokálegyüttes mellett dolgozott.

De ez mind nem is fontos, mindent visz az a csodás – sporthasonlattal élve világranglista élvonal játékosokból – összeállított közreműködői lista, amely Schloemer első szólólemezét ékesíti. A november elején a Spicy Keys Records-nál megjelent album előrendelésben elkelt, és fel is került az eladási lista tetejére. Az Amazon Music (USA) a legkelendőbb jazzegyüttesek lemezei között a múlt hónapban a negyedik helyen tartotta számon.

A jazzrajongók szélesebb rétegei leginkább Chick Corea és Herbie Hancock nyakában láthattak ilyen hordozható Roland billentyűs hangszert, mint amilyet Schloemer visel a lemez borítóján. A szerző nem is tagadja, hogy „második generációs fúziós” zenét írt, vagyis az említett nagy királyok mellett főleg Joe Zawinul volt még rá hatással, meg a Weather Report ritmusai és hangszínei, a Zawinul Syndicate vokáljai, afrikai és arabeszk betétei. A Miles Davis „fiai” kategóriánál maradva gondolhatunk még John McLaughlinra, akinek két zenésze is, akikkel McLaughlin járt már Magyarországon, ott nyomják a lemezen. Dennis Chambers hihetetlen pörgettyűi, és Hadrein Feraud basszgitáros mindenhová és még gyorsabban visszarepülő futamai élvezhetőek a lemezen. Bár Scott Henderson gitáros (ex-Syndicate) éppen csak egy számban hallható, abban se végig, ott van Bunny Brunel basszgitáros, Kirk Covington dobos Tribal Techből, és a Mike Stern együtteséből is ismert Bob Franceschini szaxofonos. Persze, mint az ilyen típusú felvételeknél gyarkan előfordul, a kép kicsit túl vegyes, mégha Schloemer, aki minden számot szerzett és sok szólamot maga is jéátszott fel, szándékosan is játssza ki a meglepetés kártyát, így nem csak a digitalizált etno-soundok kerültek bele a fúziós zenébe, hanem stewardess hang is a kabinhangszóróból, egy kis motown-hatás. Mindezt az igazán vérfrissített, kimeríthetetlen lüktetés és kirobbanó energia teszi minden stíluskeveredés ellenére jól fogyaszthatóvá. A lemez minden számába belehallgatni ide kattintva lehet.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapesten játszik a (női) jazzbőgősők egyik legjobbika

Linda May Han Oh már unja, ha arról kérdezik, milyen érzés nőként egy erősen férfias szerepben, jazzbőgősként és basszusgitárosként létezni. Csak teszi a dolgát szívből, az emberek pedig nem győznek ámuldozni.
Jazz/World interjú

Salamon Soma: „A népzene vibráló energiája átjön a színpadon is"

Salamon Soma nemrég az USA egyik legnagyobb presztízsű zeneoktatási intézményében, a Berklee College of Music-on szemléltette a magyar népzenekutatás módszereit Hodorog András moldvai furulyással. Erről az útról is kérdeztük a Népzene Tanszék oktatóját, aki zenészként is praktizál.
Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.