Jazz/World

Vérátömlesztés Spike-módra

2011.12.09. 18:09
Ajánlom
A magyar származású billentyűs Art „Spike” Schloemer új lemeze azonnal levette az amerikai jazz-rock rajongókat a lábukról.

Schloemer Budapesten tanult, a Bartók konziban, de ezt a tényt aktuális életrajzai (például a MySpace) már csak úgy tüntetik fel, hogy egy európai konzervatóriumba járt. Azért Bartókot Sosztakoviccsal együtt felsorolja, amikor a rá nagy hatással volt zeneszerzőkről kérdezik. Az életrajz nem sok konkrétumot árul el arról sem, hogy a „különböző stílusokban dolgozó zongorista, zeneszerző, zenekarvezető és oktató” Európában hol, kikkel működött együtt. Viszont az legalább az All About Jazzből megtudható, hogy a tengerentúlon Al Jarreau, Gerry Brown, Dave King és a Wall Street Crash nevű vokálegyüttes mellett dolgozott.

De ez mind nem is fontos, mindent visz az a csodás – sporthasonlattal élve világranglista élvonal játékosokból – összeállított közreműködői lista, amely Schloemer első szólólemezét ékesíti. A november elején a Spicy Keys Records-nál megjelent album előrendelésben elkelt, és fel is került az eladási lista tetejére. Az Amazon Music (USA) a legkelendőbb jazzegyüttesek lemezei között a múlt hónapban a negyedik helyen tartotta számon.

A jazzrajongók szélesebb rétegei leginkább Chick Corea és Herbie Hancock nyakában láthattak ilyen hordozható Roland billentyűs hangszert, mint amilyet Schloemer visel a lemez borítóján. A szerző nem is tagadja, hogy „második generációs fúziós” zenét írt, vagyis az említett nagy királyok mellett főleg Joe Zawinul volt még rá hatással, meg a Weather Report ritmusai és hangszínei, a Zawinul Syndicate vokáljai, afrikai és arabeszk betétei. A Miles Davis „fiai” kategóriánál maradva gondolhatunk még John McLaughlinra, akinek két zenésze is, akikkel McLaughlin járt már Magyarországon, ott nyomják a lemezen. Dennis Chambers hihetetlen pörgettyűi, és Hadrein Feraud basszgitáros mindenhová és még gyorsabban visszarepülő futamai élvezhetőek a lemezen. Bár Scott Henderson gitáros (ex-Syndicate) éppen csak egy számban hallható, abban se végig, ott van Bunny Brunel basszgitáros, Kirk Covington dobos Tribal Techből, és a Mike Stern együtteséből is ismert Bob Franceschini szaxofonos. Persze, mint az ilyen típusú felvételeknél gyarkan előfordul, a kép kicsit túl vegyes, mégha Schloemer, aki minden számot szerzett és sok szólamot maga is jéátszott fel, szándékosan is játssza ki a meglepetés kártyát, így nem csak a digitalizált etno-soundok kerültek bele a fúziós zenébe, hanem stewardess hang is a kabinhangszóróból, egy kis motown-hatás. Mindezt az igazán vérfrissített, kimeríthetetlen lüktetés és kirobbanó energia teszi minden stíluskeveredés ellenére jól fogyaszthatóvá. A lemez minden számába belehallgatni ide kattintva lehet.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.