Jazz/World

Veszprémi Ünnepi Játékok 2006

2006.07.17. 00:00
Ajánlom
Harmadik alkalommal rendezik meg 2006. augusztus 2-6. között a Veszprémi Ünnepi Játékok programsorozatát, amelynek műsoráról idén sem hiányoznak a külföldi sztárvendégek.

Az ünnepi játékok öt esti előadásán a veszprémi várnegyedben ismert hazai és külföldi művészek lépnek fel a körülbelül 2500 személyt befogadó nézőtér előtt. Az első estén Mozart A varázsfuvola című operájának koncertszerű előadása lesz hallható a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar közreműködésével, Kocsis Zoltán vezényletével. A főbb szerepeket Reinhard Hagen (Sarastro), Miklósa Erika (Az Éj királynője) és Marietta Zumbült (Pamina) alakítja.

Augusztus 3-án nem kisebb jazzmuzsikus, mint a világ egyik legjobb Hammond-orgonistája, Joey DeFrancesco ad koncertet. Őt követi másnap a szintén világhírű gitárművész, Paco de Lucia, aki flamenco hangulatot varázsol Veszprémbe. És itt még koránt sincs vége a itűnő fellépők névsorának, hiszen augusztus 5-én a The Manhattan Transfer lép fel swing- és jazzmuzsikával. Egy alt, egy szoprán, egy tenor és egy basszus, három évtized, huszonöt lemez, tíz Grammy-díj: röviden talán így jellemezhető az együttes. A sort augusztus 6-án Barbara Hendricks és a The Magnus Lindgren Quartet koncertje zárja, amelyen a jazz és egy világhírű szoprán közös kalandjait hallhatjuk. A kvarett tagjai: Magnus Lindgren (szaxofon), Jonas Holgersson (dob), Fredrick Johnson (bőgő), Mathias Algottson (zongora).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.