Jazz/World

VI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál

2007.04.14. 00:00
Ajánlom
Május 17-én Vácott rendezik meg a VI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivált. A fellépők Angliából, Németországból, az Egyesült államokból és Magyarországról érkeznek.

Dylan Fowler neve az elmúlt években tűnt fel a nemzetközi akusztikusgitár világában, mint a mai fiatal brit akusztikus gitárosok egyik legígéretesebb művésze. Olyan nagyszerű brit muzsikusok mellett nőtt fel, mint Danny Thompson és Richard Thompson. Zenéjében a kelta kultúra ősi hagyományait ápolja és keresi az átjárókat más népek kultúrájához. Ez az útkeresés számos külföldi országba eljuttatta őt. Ennek keretében koncertezett Indiában, Bulgáriában, Norvégiában, Kanadában, Belgiumban, Németországban, Hollandiában és Finnországban. Számos neves művésszel működött együtt közös produkciókban. Partnere volt a kanadai gitáros Don Ross, a török Husna Arslan, az indiai Konorak Reddy, a bolgár Nikolay Ivanov. Hazájában napjaink egyik legnépszerűbb népdalénekesével, Julie Murphy-vel a közelmúltban turnézott és készített felvételeket. Egyik legutóbbi albuma a német Acoustic Music Records gondozásában jelent meg. Hazánkban először mutatkozik be.

A német Peter Finger Európa legfontosabb gitáros személyisége napjainkban. Az ő nevéhez fűződik az Acoustic Music Records kiadó megalapítása, mely nélkül ma nem beszélhetnénk a gitár új reneszánszáról. Gyermekkorában klasszikus zenei képzést kapott, hegedűsként vonósnégyesben is játszott, majd később gitárra váltott, és a hatvanas évektől pályája töretlenül ívelt felfelé. Zenéjében a jazz hangsúlya és virtuozitása, a klasszikus zene harmóniája és a modern akusztikus gitározás stílus elemei ötvöződnek, mindezt egy senkire sem hasonlító rendkívül energikus és sodró lendületű egyéni stílusba kovácsolta. Játéka több mint 20 albumon hallható, 13 szólóban, a többi egyéb antológiákon. Magyarországon már második alkalommal turnézik a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál keretében.

Dean Magraw a Minessota állambeli Minneapolisban él. Akár szólistaként, akár partnerként egy duóban vagy tagként egy zenekarban mindig a kifejezés maximumát nyújtja. Az elmúlt évtizedekben számos neves produkcióban szerepelt. Játszott együtt Nitta Masahiroval, a japán shamisen művésszel, Nigel Kennedyvel a klasszikus hegedűssel, az indiai énekessel és vína virtuózzal Nirmala Rajashekerrel, a jazz bőgős, komponista Anthony Coxal. Ezen kívül számos filmzenét írt és az Altan nevű ír együttes tagjaként is ismert. Gitárjátéka folyékonyan ritmikus, ugyan akkor lírai és könnyed, mint egy balett táncos mozgása. Nagyon jó improvizatőr és komponista is egyben. Európában számos alkalommal koncertezett. Eddig 12 hanglemeze jelent meg különféle amerikai és európai kiadóknál. Magyarországon ez az első bemutatkozása.

Szabó Sándor a sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Zenéjét a klasszikus zene, a keleti zene, a jazz, a népzene folyamatosan formálja. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert művésze lett. Európában csaknem minden országban bemutatkozott, az Egyesült Államokban, Japánban és Koreában is többször koncertezett már. Eddig több mint 20 hanglemezen hallható játéka. Az elmúlt években sokat tett azért, hogy az akusztikus gitárzene itthon is ismert legyen. Szellemi kezdeményezője és egyik partner szervezője a hazai Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak.

(2007. május 17. 19:00; Madách Imre Művelődési Központ (Vác) - Gitárkoncert; km.: Peter Finger, Dylan Fowler, Dean Magraw, Szabó Sándor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.