Jazz/World

Victor Bailey Budapesten

2007.04.24. 00:00
Ajánlom
A fúziós zene világában a ma élők közül három basszusgitárost emelnek ki a szakértők: Victor Baileyt, Marcus Millert és Stanley Clarke-ot. Victor Bailey április 29-én Budapesten koncertezik.

Victor Bailey fiatal éveit Philadelphiában töltötte és állandóan Bach partitúrákkal a hóna alatt járt-kelt. Csellózott, Bach volt a mindene. A Berkley jazz-tanszakán diplomát szerezve Sonny Rollins majd Lenny White együttesében játszott. Saját generációjának jazz-társadalma hamar felfedezte, és Kenny Kirkland, Mike Stern, Dennis Chambers zenekarainak ritmus szekciójában játszhatott. A nagy áttörést Omar Hakim hozta el számára, mivel Jaco Pastorius után beajánlotta őt a Weather Report-ba. Pastoriust helyettesíteni nem lehetett, de világhírű lett, ugyanis Joe Zawinul választottját a Weather Report kedvelői elfogadták. A ’90-es években Madonnát kísérte, majd 1997-ben visszatért mentorához, Joe Zawinulhoz a Zawinul Syndicate-be.

Victor Bailey 1960-ban látta meg a napvilágot, zenész család sarjaként. Hét évesen már a zongora előtt ült, és magától játszott, tíz évesen kapta első dobszerelését, s ahogy mögé ült, már játszott is, még maga sem tudja, hogyan tette. Egy héttel ezután csatlakozott első zenekarához, akikkel három héttel később már koncertezett. Sorsdöntő fordulat volt az életében, amikor egy véletlen során a dobok mögül a basszusgitárra váltott. Soha nem játszott előtte ezen a hangszeren, mégis értette. Tudta, hogy ez a hangszer az övé, és többet nem dobolt.

Egy év leforgása alatt 50 lemezen szerepelt, azóta több ezer lemezfelvétel áll mögötte, és kétség sem férhet hozzá, hogy Victor Bailey napjaink egyik legjobb basszusgitárosa. Ő nem csupán játszik a hangszerén, hanem más zenészeknek, együtteseknek rendez, illetve komponál dalokat. Zenéjét leginkább post-funk-jazzesnek tartják, de minden esetben egy inspiráló, funky, rendkívüli mámor.

(2007. április 29. 20:30; A38 hajó (Budapest) - A Victor Bailey Group feat. Lenny White (USA) koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.