Jazz/World

Victor Bailey Budapesten

2007.04.24. 00:00
Ajánlom
A fúziós zene világában a ma élők közül három basszusgitárost emelnek ki a szakértők: Victor Baileyt, Marcus Millert és Stanley Clarke-ot. Victor Bailey április 29-én Budapesten koncertezik.

Victor Bailey fiatal éveit Philadelphiában töltötte és állandóan Bach partitúrákkal a hóna alatt járt-kelt. Csellózott, Bach volt a mindene. A Berkley jazz-tanszakán diplomát szerezve Sonny Rollins majd Lenny White együttesében játszott. Saját generációjának jazz-társadalma hamar felfedezte, és Kenny Kirkland, Mike Stern, Dennis Chambers zenekarainak ritmus szekciójában játszhatott. A nagy áttörést Omar Hakim hozta el számára, mivel Jaco Pastorius után beajánlotta őt a Weather Report-ba. Pastoriust helyettesíteni nem lehetett, de világhírű lett, ugyanis Joe Zawinul választottját a Weather Report kedvelői elfogadták. A ’90-es években Madonnát kísérte, majd 1997-ben visszatért mentorához, Joe Zawinulhoz a Zawinul Syndicate-be.

Victor Bailey 1960-ban látta meg a napvilágot, zenész család sarjaként. Hét évesen már a zongora előtt ült, és magától játszott, tíz évesen kapta első dobszerelését, s ahogy mögé ült, már játszott is, még maga sem tudja, hogyan tette. Egy héttel ezután csatlakozott első zenekarához, akikkel három héttel később már koncertezett. Sorsdöntő fordulat volt az életében, amikor egy véletlen során a dobok mögül a basszusgitárra váltott. Soha nem játszott előtte ezen a hangszeren, mégis értette. Tudta, hogy ez a hangszer az övé, és többet nem dobolt.

Egy év leforgása alatt 50 lemezen szerepelt, azóta több ezer lemezfelvétel áll mögötte, és kétség sem férhet hozzá, hogy Victor Bailey napjaink egyik legjobb basszusgitárosa. Ő nem csupán játszik a hangszerén, hanem más zenészeknek, együtteseknek rendez, illetve komponál dalokat. Zenéjét leginkább post-funk-jazzesnek tartják, de minden esetben egy inspiráló, funky, rendkívüli mámor.

(2007. április 29. 20:30; A38 hajó (Budapest) - A Victor Bailey Group feat. Lenny White (USA) koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.