Jazz/World

Videós kalauz a Jazznaphoz II.

2014.04.30. 15:33
Ajánlom
Itt a sorvezető-stílusvezető programlista második fele az április 30-i Nemzetközi Jazznaphoz.

Mint a jazznap.hu-n általában, itt is csak akkor tüntetem fel a várost, ha a hely nem Budapesten van. A helyek neve szerinti ABC-sorrendet követem, és mivel még én sem hallottam minden együttest, zenekart, produkciót élőben, ezért biztosan lesz, ahol melléfogok a minősítésben. Megkönnyítendő a választást, ahol csak lehetett, tettem a produkcióhoz megnézős linket, hogy a jazzkostóló teljes értékű legyen.

17.  Móricz Zsigmond Művelődési Ház, Nagykanizsa
Berki Trió

A magyar jazzéneklés doyenje magyar szöveggel fog improvizálni a nemzetközi Jazznap témájára.

18.  Művészetek Palotája

Rafael Márió Quartet

A Művészetek Palotája egész jazzfesztivált celebrált a Jazznap tiszteletére, főleg az utóbbi évek Showcase-eiből válogatva a fellépőket. A kiváló zongorista, zenekarvezető Rafael Márió is ezeken került be a köztudatba.

19.  Művészetek Palotája

Karosi Júlia Quartet

Karosi most adott ki lemezt egy holland-amerikai kiadónál, melyen saját számai sajátos, gondolatgazdag zenei- és szövegvilágot mutatnak.  

20.  Művészetek Palotája

Santa Diver

A sokoldalú zeneszerző-hegedűs Kézdy Luca valamint Sárvári Kovács Zsolt dobos és Szesztay Dávid basszusgitáros minden ambient kielégítő triója.

21.  Művészetek Palotája

1705 és Wolfgang Muthspiel

A modern jazz-zongora mehldaui és svenssoni vonalának legjobb magyar képviselője fantasztikus dolgokra képes társaival, hát még a világhírű osztrák gitárossal, akivel Kaltenecker osztozik a jazzrock iránti vonzódásban. A jazznap headliner koncertje.

22.  Művészetek Palotája

Burján Orsi és a Pálinkálom

Az etno jazz  új generációját képviselő énekesnő az amsterdami jazzkonzin edződött legényekkel társulva hallgatható hungarikummal állt elő. 

23.  Művészetek Palotája

Balogh Tamás Quartet

A zongorista vezette kvartett nem úgy szól, mint egy növendék zenekar, pedig még mind zeneakadémisták, hanem mintha egy londoni jazzklubban ülnénk 2014-ben; nagyon mai.  

24.  Nyitott Műhely

Juhász Gábor-Gyárfás István gitárduó

Két mester randevúzik a jazznap alkalmából: jó barátok, együtt fognak gitározni. Egyedülállóan.

25.  Opus Jazz Club - BMC

Viktor Bürkland Trio és Thea Soti

Az érzékeny, kiművelt, magyar származású énekesnő Hannoverből érkezik az észt jazz új tehetségével, Viktor Bürkland zongoristával.  

26.  Orfeum - a pesti mulató
Sinatra & Friends - Farkas Gábor Gábriel és jazz triója, vendég: Héder Imre

Farkas Gábor Gábriel, a kolosszális showman a híres vagány „patkányok" nótáit teszi teljesen magáévá.

27.  Sikk klub, Debrecen

Artézis Trio

Vérbő mainstream, zengő fender, feszes ritmusok, coreai akcentusban.

28.  Sikk klub, Debrecen

Jazz Five

Örökzöldek és saját slágeres számok, groove, bossa és funky fogantatásban.

29.  Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy/Sfântu Gheorghe - Románia

Quasar együttes koncertje 

Ördög Gábor István verseskötetének bemutatója alkalmából a zenekarban a költő szaval és dobol,  Ségercz Ferenc furulyázik, Vitályos Lehel bőgőn játszik, Kertész János dobol, Kónya Levente József és Gáspár Álmos gitároznak.

30.  Trafik, Pécs
SlamJazzPoetry

A magyar költészet és a jazzimprovizáció ha nem is első, de mindenképpen legkorszerűbb metszete. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.