Jazz/World

Vienna Art Orchestra: Vége

2010.07.18. 23:44
Ajánlom
Európa egyik legrégibb és leghíresebb jazzegyüttesét, az itthon is népszerű Vienna Art Orchestrát váratlanul feloszlatta vezetője, Mathias Rüegg.

A zenekart 1977-ben alapította a Bécsbe költözött svájci muzsikus, aki eredetileg zongorista, de csak zeneszerzőként és karmesterként vezette az együttest. Az alapítók között volt Wolfgang Puschnig, Lauren Newton, Harry Sokal és Jon Sass. Rövid idő alatt széles ismertségre tettek szert az amerikai big band hagyomány speciális, a kortárs zene és előbb az avantgárd, utóbb a posztmodern által befolyásolt, jellegzetesen európai változatával. A második korszak a nyolcvanas évek végén kezdődött, jelentős tagcserékkel. A '92-ben indult felállás meghatározó tagjai Matthieu Michel, Andy Scherrer, Klaus Dickbauer, Florian Bramböck és az énekesnő Corin Curschellas. Az egyik legjobb korszak körülbelül tíz évig tartott 1997-től kezdve, amikor Ann Lauvergnac énekelt, a zenekarban Thomas Gansch, Robert Riegler, Arkady Shilkloper, Christian Muthspiel, Martin Koller, Alegre Correa és Georg Breinschmid kaptak fontosabb szerepet.

2009-ben Rüegg teljesen felrúgta az addigi koncepciót, és klasszikus zenészeket is meghívott a jazzisták mellé, kamarazenekari jelleget és hangsúlyos szólószerepet adva zenészeinek, Third Dream mottóval. Ezzel a jazztörténetnek az ötvenes években kezdődött third stream törekvéseire utal, amely hangúlyosan támaszkodott a klasszikus zenére. Már kész voltak a tervek arra is, hogy ősszel a zenekar Dancing Poems című anyaggal turnézik. A Mahler-évfordulót sem akarták hagyni elmenni maguk mellett, Songs and Signs from Mahler címmel készült volna újabb ciklus, amely Johann Strauss, Liszt és más klasszikus újragondolásához hasonlóan izgalmas lehetett volna.

Egyelőre ezek megvalósulásáról nincs hír, hiszen mathias rüegg - ahogy ő írja a nevét - közölte, hogy a július 9-i koncertjük a viktringi apátságban volt az utolsó, nincs tovább. Az  okok között a krónikus alulfinanszírozottságot, az együttes iránt a német nyelvterület országaiban visszaesett érdeklődést, valamint a - mediterrán országokat különösen sújtó -gazdasági válság hatását említette. Közleményében, melyet szerkesztőségünk címére is elküldött, óva int a felelősök keresésétől. „Harminchárom intenzív év volt, magas színvonalon" - szögezte le. Szokásos szókimondásával hozzáteszi, azért sajnálja, hogy mindez most történt, mert a saját alkotóereje és a zenekar színvonala most ért a csúcsra.

Rüegg két másik jelentős intézménnyel is gazdagította választott hazáját: '96-ban alapította az AMO-t, az Ausztriai Zenei Irodát, amely a Hans Koller-díjat és a European Jazz Prize-t is életre hívta, és társ-alapítója a szintén messze földön híres Porgy and Bess jazzklubnak. A Vienna Art Orchestra 33 év alatt kiadott 35 lemeze és szinte minden koncertje csodálatos volt - az első magyarországin az egyik Ellington-műsorukat játszották, utoljára az A38-on léptek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.