Jazz/World

Vígan vannak a Gödörben

2010.05.22. 10:00
Ajánlom
A magyar jazz hazatért nagy öregje, Tommy Vig, felesége és barátai társaságában ünnepel a Gödörben, immárom harmadszor.

A vibrafonos Víg Tommy öt évtizedet töltött el az Egyesült Államok jazz színpadain, ahol pályafutása során a legnagyobb stúdiók legismertebb zenészeivel dolgozott együtt. Felesége, a világhírű koreai Kim Sisters szólóénekesnője, Mia Kim, amerikai, és magyar számokat énekel. Újszerű, egyedi, a zenei frázisokat kerülő hangszerelések jellemzik Tommy Víget. Régóta saját ízlését követi, akkor is, ha az szembe megy a mai divattal, magasfokú klasszikus harmóniáival igazi kortárs zenét muzsikál. Amikor hosszú tengerentúli távollét után elkezdett hazajárni, '94-ben íródott róla A Teleki tértől Hollywoodig című könyv.

Hetvenedik születésnapja alkalmából több koncertet is rendeztek, tulajdonképpen ebből alakult ki a Gödör-beli Víg fesztiválozás hagyománya. Idén a szaxofonos Elek István (BJO, Fusio), a tradicionális sítlusokban is jártas klarinétos Fritz József, a pozanos Schreck Ferenc (BJO, Oláh Kálmán Szextett), az Equinox vezetőjeként és színpadi zenék szerzőjeként is ismert zongorista, Márkus Tibor, Sárkány Sándor bőgős (Cotton Clubs Singers band) és Horváth Zoltán dobos (Intermezzo, Pleszkán trió) szegődnek társul a vigalomhoz. 

Május 26, 21:00, Gödör
Tommy Víg Mini Jazz Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.