Jazz/World

Vigyázz, kész, Showcase!

2010.01.02. 11:30
Ajánlom
Részben új koncepcióval, de változatlan célkitűzéssel indul el január elején a harmadik Jazz Showcase – Jazz-tehetségbörze a Művészetek Palotájában. Több fellépő, szabadabb, kötetlenebb hangvétel, fesztiválhangulat jellemzi a 2010-es rendezvénysorozatot, amely remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a nemzetközi jazzélet prominensei ismét hírét vigyék a fiatal magyar jazzmuzsikusok felkészültségének, tehetségének.

Az előző két Showcase egyértelműen sikeresnek bizonyult, ami nemcsak a számos európai jazzorgánumban megjelent, az eseményt és a fellépőket méltató cikkel illusztrálható, több fiatal külföldi szereplésre is kapott meghívást és a washingtoni WPFW-FM rádióállomás Sound of Surprise című műsorának egyik kiadása csak a magyar jazzel foglalkozott. A műsor szerkesztője és vezetője, egyben a washingtoni Library of Congress zenei osztályának jazzszakértője, Larry Appelbaum ez alkalommal is a meghívott szaktekintélyek közt lesz, egyben a nagyközönség számára is látogatható, január 9-én délután kettőkor kezdődő szakmai beszélgetést is vezeti.

Újdonság ebben az évben, hogy naponta hat-hat fiatal csapat lép színpadra, összesen tehát tizennyolc új formáció mutatkozik be egymást váltva a Müpa Üvegtermében és Zászló terében. A félórás, ingyenes minikoncerteken túlnyomó részben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének hallgatói, illetve végzett diákjai szerepelnek majd, de hallhatunk a Kőbányai Zenei Stúdióban vagy külföldi intézményekben képzett, sőt autodidakta fiatal előadókat is. Köztük lesz Balogh Roland gitáros, aki 2009-ben megnyerte a Montreux-i Jazzfesztivál gitárversenyét, melyen ikertestvére, a zongorista Balogh Zoltán is a döntőbe került. Fellép Gayer Mátyás zongorista, aki a legnevesebb amerikai jazziskolába, a Berklee College of Musicra nyert ösztöndíjat. S az érdeklődők meghallgathatnak olyan fiatal trombitásokat is, akik 2008-ban a Magyar Rádió Tomsits Rudolf Jazztrombita Tehetségkutató Versenyének voltak helyezettjei. Érdekeség, hogy idén az énekesek és a zongoristák dominálják a mezőnyt, ami nem mellesleg a nemzetközi tendenciára is rímel.

Az egyes napok betetőzéseként este nyolctól most is olyan formációk állnak színpadra, amelyek vagy éppen kinőtték a Showcase-kort, vagy jócskán túl vannak azon, hovatovább legendának számítanak. Január nyolcadikán az a Transform Quintet zenél majd a Fesztivál Színházban, akik az első Jazz-tehetségbörzén még „fiatalnak" számítottak, most viszont a világhírű amerikai zongoristával, Joey Calderazzóval egészülnek ki. Másnap este két olyan jazzduó ad meghitt hangulatú koncertet az Üvegteremben, melyeknek tagjai - Lakatos Ágnes és Csuhaj-Barna Tibor, illetve Binder Károly és Borbély Mihály - évtizedek óta tanítják a jazzifjakat. A záró estén Kőszegi Imre dobos, zeneszerző, pedagógus ünnepli 65. születésnapját a Fesztivál Színházban - négy különböző jazztrióban, melyek olyan fajsúlyosak, hogy egyenként is megtöltenék a termet érdeklődőkkel: közreműködik Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla és Rozsnyói Péter zongorán, Berkes Balázs, Egri János és Orbán György bőgőn, a „meglepetésvendég" pedig Duka Norbert nagybőgőművész lesz.

JAZZ SHOWCASE

2010. január 8., 9., 10. 17:00
Üvegterem, Zászló tér
Jazz tehetségbörze

2010. január 8. 20:00
Fesztivál Színház
Transform Quintet és Joey Calderazzo (USA)

2010. január 9. 20:00
Üvegterem
Jazzduók

2010. január 10. 20:00
Fesztivál Színház
Kőszegi Imre 65

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Új lemezt készített Kollár-Klemencz László

Decemberben jelenik meg Ég az erdő címmel Kollár-Klemencz László Kamarazenekarának új albuma – a dalszerző-író-énekes 2008-ban megkezdett első szólóalbumának folytatásaként. Az új dalokat január 19-én a MOMKultban nagyszabású koncerten mutatják be a zenészek.
Jazz/World gyász

Meghalt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője 

Hatvanegy éves korában meghalt Marie Fredriksson svéd énekesnő, a Roxette nevű duó egyik tagja - írja a BBC hírportálja. A népszerű pop duó többször is fellépett Magyarországon.
Jazz/World mti

Duka László nyerte a Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyt

Duka László lett az első alkalommal megrendezett Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny első díjasa.
Jazz/World ajánló

Így készült a Terra Profonda új lemeze: Klippremier

A saját meghatározása szerint sámáni folk-blues zenét játszó Terra Profonda új lemezzel jelentkezik a Fonó kiadásában. Az album felvétele a sitkei Kálvária-kápolnában zajlott, ahol teljesen akusztikusan rögzítették a számokat, ez a különleges atmoszféra adja meg a lemez hangzásának alapját.
Jazz/World díj

Ismét a Sziget a legjobb külföldi fesztivál az angolok szerint

A UK Festival Awardson idén is a Sziget vitte el a "Best Overseas Festival", azaz a legjobb külföldi fesztivál kategória díját. A belga Tomorrowlandet is magunk mögé tudtuk.