Jazz/World

Vigyázz, kész, Showcase!

2010.01.02. 11:30
Ajánlom
Részben új koncepcióval, de változatlan célkitűzéssel indul el január elején a harmadik Jazz Showcase – Jazz-tehetségbörze a Művészetek Palotájában. Több fellépő, szabadabb, kötetlenebb hangvétel, fesztiválhangulat jellemzi a 2010-es rendezvénysorozatot, amely remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a nemzetközi jazzélet prominensei ismét hírét vigyék a fiatal magyar jazzmuzsikusok felkészültségének, tehetségének.

Az előző két Showcase egyértelműen sikeresnek bizonyult, ami nemcsak a számos európai jazzorgánumban megjelent, az eseményt és a fellépőket méltató cikkel illusztrálható, több fiatal külföldi szereplésre is kapott meghívást és a washingtoni WPFW-FM rádióállomás Sound of Surprise című műsorának egyik kiadása csak a magyar jazzel foglalkozott. A műsor szerkesztője és vezetője, egyben a washingtoni Library of Congress zenei osztályának jazzszakértője, Larry Appelbaum ez alkalommal is a meghívott szaktekintélyek közt lesz, egyben a nagyközönség számára is látogatható, január 9-én délután kettőkor kezdődő szakmai beszélgetést is vezeti.

Újdonság ebben az évben, hogy naponta hat-hat fiatal csapat lép színpadra, összesen tehát tizennyolc új formáció mutatkozik be egymást váltva a Müpa Üvegtermében és Zászló terében. A félórás, ingyenes minikoncerteken túlnyomó részben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének hallgatói, illetve végzett diákjai szerepelnek majd, de hallhatunk a Kőbányai Zenei Stúdióban vagy külföldi intézményekben képzett, sőt autodidakta fiatal előadókat is. Köztük lesz Balogh Roland gitáros, aki 2009-ben megnyerte a Montreux-i Jazzfesztivál gitárversenyét, melyen ikertestvére, a zongorista Balogh Zoltán is a döntőbe került. Fellép Gayer Mátyás zongorista, aki a legnevesebb amerikai jazziskolába, a Berklee College of Musicra nyert ösztöndíjat. S az érdeklődők meghallgathatnak olyan fiatal trombitásokat is, akik 2008-ban a Magyar Rádió Tomsits Rudolf Jazztrombita Tehetségkutató Versenyének voltak helyezettjei. Érdekeség, hogy idén az énekesek és a zongoristák dominálják a mezőnyt, ami nem mellesleg a nemzetközi tendenciára is rímel.

Az egyes napok betetőzéseként este nyolctól most is olyan formációk állnak színpadra, amelyek vagy éppen kinőtték a Showcase-kort, vagy jócskán túl vannak azon, hovatovább legendának számítanak. Január nyolcadikán az a Transform Quintet zenél majd a Fesztivál Színházban, akik az első Jazz-tehetségbörzén még „fiatalnak" számítottak, most viszont a világhírű amerikai zongoristával, Joey Calderazzóval egészülnek ki. Másnap este két olyan jazzduó ad meghitt hangulatú koncertet az Üvegteremben, melyeknek tagjai - Lakatos Ágnes és Csuhaj-Barna Tibor, illetve Binder Károly és Borbély Mihály - évtizedek óta tanítják a jazzifjakat. A záró estén Kőszegi Imre dobos, zeneszerző, pedagógus ünnepli 65. születésnapját a Fesztivál Színházban - négy különböző jazztrióban, melyek olyan fajsúlyosak, hogy egyenként is megtöltenék a termet érdeklődőkkel: közreműködik Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla és Rozsnyói Péter zongorán, Berkes Balázs, Egri János és Orbán György bőgőn, a „meglepetésvendég" pedig Duka Norbert nagybőgőművész lesz.

JAZZ SHOWCASE

2010. január 8., 9., 10. 17:00
Üvegterem, Zászló tér
Jazz tehetségbörze

2010. január 8. 20:00
Fesztivál Színház
Transform Quintet és Joey Calderazzo (USA)

2010. január 9. 20:00
Üvegterem
Jazzduók

2010. január 10. 20:00
Fesztivál Színház
Kőszegi Imre 65

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.