Jazz/World

Vigyázz, kész, Showcase!

2010.01.02. 11:30
Ajánlom
Részben új koncepcióval, de változatlan célkitűzéssel indul el január elején a harmadik Jazz Showcase – Jazz-tehetségbörze a Művészetek Palotájában. Több fellépő, szabadabb, kötetlenebb hangvétel, fesztiválhangulat jellemzi a 2010-es rendezvénysorozatot, amely remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a nemzetközi jazzélet prominensei ismét hírét vigyék a fiatal magyar jazzmuzsikusok felkészültségének, tehetségének.

Az előző két Showcase egyértelműen sikeresnek bizonyult, ami nemcsak a számos európai jazzorgánumban megjelent, az eseményt és a fellépőket méltató cikkel illusztrálható, több fiatal külföldi szereplésre is kapott meghívást és a washingtoni WPFW-FM rádióállomás Sound of Surprise című műsorának egyik kiadása csak a magyar jazzel foglalkozott. A műsor szerkesztője és vezetője, egyben a washingtoni Library of Congress zenei osztályának jazzszakértője, Larry Appelbaum ez alkalommal is a meghívott szaktekintélyek közt lesz, egyben a nagyközönség számára is látogatható, január 9-én délután kettőkor kezdődő szakmai beszélgetést is vezeti.

Újdonság ebben az évben, hogy naponta hat-hat fiatal csapat lép színpadra, összesen tehát tizennyolc új formáció mutatkozik be egymást váltva a Müpa Üvegtermében és Zászló terében. A félórás, ingyenes minikoncerteken túlnyomó részben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének hallgatói, illetve végzett diákjai szerepelnek majd, de hallhatunk a Kőbányai Zenei Stúdióban vagy külföldi intézményekben képzett, sőt autodidakta fiatal előadókat is. Köztük lesz Balogh Roland gitáros, aki 2009-ben megnyerte a Montreux-i Jazzfesztivál gitárversenyét, melyen ikertestvére, a zongorista Balogh Zoltán is a döntőbe került. Fellép Gayer Mátyás zongorista, aki a legnevesebb amerikai jazziskolába, a Berklee College of Musicra nyert ösztöndíjat. S az érdeklődők meghallgathatnak olyan fiatal trombitásokat is, akik 2008-ban a Magyar Rádió Tomsits Rudolf Jazztrombita Tehetségkutató Versenyének voltak helyezettjei. Érdekeség, hogy idén az énekesek és a zongoristák dominálják a mezőnyt, ami nem mellesleg a nemzetközi tendenciára is rímel.

Az egyes napok betetőzéseként este nyolctól most is olyan formációk állnak színpadra, amelyek vagy éppen kinőtték a Showcase-kort, vagy jócskán túl vannak azon, hovatovább legendának számítanak. Január nyolcadikán az a Transform Quintet zenél majd a Fesztivál Színházban, akik az első Jazz-tehetségbörzén még „fiatalnak" számítottak, most viszont a világhírű amerikai zongoristával, Joey Calderazzóval egészülnek ki. Másnap este két olyan jazzduó ad meghitt hangulatú koncertet az Üvegteremben, melyeknek tagjai - Lakatos Ágnes és Csuhaj-Barna Tibor, illetve Binder Károly és Borbély Mihály - évtizedek óta tanítják a jazzifjakat. A záró estén Kőszegi Imre dobos, zeneszerző, pedagógus ünnepli 65. születésnapját a Fesztivál Színházban - négy különböző jazztrióban, melyek olyan fajsúlyosak, hogy egyenként is megtöltenék a termet érdeklődőkkel: közreműködik Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla és Rozsnyói Péter zongorán, Berkes Balázs, Egri János és Orbán György bőgőn, a „meglepetésvendég" pedig Duka Norbert nagybőgőművész lesz.

JAZZ SHOWCASE

2010. január 8., 9., 10. 17:00
Üvegterem, Zászló tér
Jazz tehetségbörze

2010. január 8. 20:00
Fesztivál Színház
Transform Quintet és Joey Calderazzo (USA)

2010. január 9. 20:00
Üvegterem
Jazzduók

2010. január 10. 20:00
Fesztivál Színház
Kőszegi Imre 65

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.