Jazz/World

Viharjelzés: Jön Kenny Garrett!

2012.02.28. 13:58
Ajánlom
A jazz-szaxofonosok élő ikonja 2010 után újra Magyarországra látogat, március 26-27-én a BJC-ben lép fel.

Néhány évvel ezelőtt a Washington Post kritikusa fogalmazta meg találóan: "Kenny Garrett koncertjei előtt viharjelzést kellene fellőni." A Budapest Jazz Club már le is adta a figyelmeztetést, március 26-án és 27-én este a Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat újabb lélegzetelállító állomásán dörögni, villámlani fog!

Garrett a középnemzedék meghatározó egyénisége, 1960-ban született Detroitban. Apja asztalos volt, aki hobbiból tenor szaxofonon játszott, így már korán felkeltette fia érdeklődését a hangszer iránt. 1978-ban csatlakozott a Duke Ellington Orchestra-hoz, később Mel Lewis-szal és a Dannie Richmond Quartettel zenélt együtt. Első saját - szerényen csak - Introducing Kenny Garrett című albumát 1984-ben rögzítette, legjelentősebb felvételei a Pursuance: The Music of John Coltrane, és a Songbook, amelyet 1997-ben Grammy-díjra is jelöltek. Legalább ilyen fontos életrajzi tény, hogy Miles Davis szaxofonosa volt, a legendás trombitás utolsó 5 évében dolgoztak együtt. A legtöbbször afrikai sapkát viselő szaxofonos pályafutása során mindig nagyszerű zenészekkel dolgozott együtt, többször fellépett Art Blakey, Freddie Hubbard, Woody Shaw, McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Brian Blade, Marcus Miller, John McLaughlin vagy éppen Herbie Hancock társaságában. A Chick Corea Freedom Band szaxisaként pedig a zongorista-fenomént budapesti és veszprémi koncertjeire is elkísérte.

A szaxofonos saját zenekaraival is járt már Magyarországon: 2007-ben a X. Jazztergom Fesztivál nyitó produkciójaként az akkoriban megjelent, Grammy-díjra is jelölt Beyond the Wall című lemezének anyagával ejtette ámulatba a külföldről is szép számban érkezőket. Azóta megjelent legutóbbi korongja, a Sketches of MD (címe Miles Davis-re utal) a korábbi stúdiólemezektől eltérően "élő" felvétel. A korong nemcsak tiszteleg az egykori mentor és zenésztárs előtt, hanem zenei szemléletmódját és harmóniavilágát is megidézi - ennek az albumnak a műsorával érkezik Budapestre (és Pécsre) Kenny Garrett március végén. Az alábbi videó a 2011-es Sa Pobla (Mallorca)-i Jazz Fesztiválon készült, a zongoránál Benito González, bőgőn Corcoran Holt játszik - ők kísérik most Magyarországra is a szaxofonost, a doboknál azonban Marcus Baylor helyett McClenty Hunter ül majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.