Jazz/World

Világhírű vendégekkel és az Átlátszó Hanggal kezdi az évet a Modern Art Orchestra

2022.01.06. 15:15
Ajánlom
A Modern Art Orchestra Art of Virus című kezdeményezésének egyes számú ágának műveit hallhatja a közönség január 16-án a BMC-ben Vajda Gergely és ifj. Kurtág György, a projekt két zeneszerzőjének közreműködésével.

Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára 2020 májusában, és tíz zeneszerzőt kért fel szerte a világon, hogy írjanak rövid kompozíciókat ezekre a hangokra. Ez az első 10 szerzemény adja az Art of Virus online zenei kompozíciólánc tíz ágának alapját. Az volt a kihívás következő lépése, hogy az ágak elindítói két-két zenésztársukat hívták meg, akik folytatják a sort.

Pár hónap alatt 486 zeneszerző csatlakozott a projekthez a világ 42 országából.

A 2021/22-es évadban a MAO tízrészes koncertsorozatban mutatja be a projekt darabjait. 2022. január 16-án a Budapest Music Centerben az Eötvös Péter kompozíciójával elindult #1-es ágból szólalnak meg válogatott darabok a nagyzenekar előadásában.

Az Art of Virus projektre jellemző, hogy a zeneszerzők műfaji és földrajzi határok nélkül, a zenei látásmódjukra, baráti, szakmai kapcsolataikra hagyatkozva hívtak meg komponistákat a világ minden tájáról.

Az Eötvös-ágon a kortárs zene, majd az elektronikus kompozíciók kerültek előtérbe. Január 16-án meghívott vendégként Eötvös Péter egyik nomináltja, Vajda Gergely fog vezényelni, és ifj. Kurtág György elektronikus hangszereken kapcsolódik be az előadásba. A koncertet ezúttal az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programjaként rendezik meg.

DSCF6955masolat-105334.jpg

Modern Art Orchestra (Fotó/Forrás: Modern Art Orchestra)

Vajda Gergely hazánk kiváló karmestere, zeneszerzője és klarinétosa. Tanulmányait olyan muzsikuslegendák mentorálása alatt végezte, mint Lukács Ervin és Eötvös Péter. A világhírű művész vezényelte már az Óbudai Danubia Zenekart, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, vagy a Pannon Filharmonikusokat, a tengeren túl pedig a Portland Festival Symphony, a Symphony Silicon Valley, az Omaha Symphony és a Calgary Philharmonic zenekaroknál is volt karmester. Az „ifjú titán” – ahogyan a Montreal Gazette illette a Montreali Szimfonikus Zenekar vezénylésének kapcsán – a zeneirodalom teljes területén otthonosan mozog. Nagy sikerrel vezényelte Bartók Bélától A kékszakállú herceg várát és Schönberg Erwartungját, de említhetnénk Ligeti Le Grande Macabre című művét, vagy a Budapesti Wagner Napok keretében általa vezényelt Lohengrint is.

A zeneszerző-karmester Eötvös Péter nominálása nyomán csatlakozott az Art Of Virus projekthez, majd ő hívta meg ifj. Kurtág Györgyöt, hogy komponáljon az AOV #1-es ágába. 

Ifj. Kurtág György a kortárs zeneszerzői közösség különleges alakja. A komponálás mellett kutatómunkájában és pedagógiájában is hatalmas hangsúlyt fektet a digitális hangszerek területének feltérképezésére és az ember-gép kapcsolat kiaknázására.

Szakmai filozófiájának gerince a Kollektív Intelligencia Elmélet, mely többek között arra is motiválja a zeneszerzőt, hogy a muzsikáló ember zenei gesztusait rögzítse, elemezze, illetve ezek alapján predikálja is.

Jegyvásárlás itt. >>>

Évkezdő bérletakció! A Modern Art Orchestra Art of Virus-bérletet hirdet a 2022-ben januártól júniusig megrendezendő hat előadására! A bérlet ára: 10.000 Ft. A bérletet az [email protected] e-mailcímen lehet megrendelni 2022. január 31-ig.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Art of Virus (fotó/forrás: Huntsville Symphony, Szilágyi Lenke / Modern Art Orchestra)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.  
Jazz/World ajánló

Krakkó és Kassa után Budapesten is vár mindenkit a Fonó V4 Klubja

Lengyel, szlovák és magyar művészek által vezetett zenés és táncos workshopok, nemzetközi táncház és olyan emblematikus zenekarok koncertjei is szerepelnek a január 20-21-i programsorozaton, mint a lengyel Kapela Maliszów, a szlovák NOGABAND vagy a magyar Góbé.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lisa Marie Presley

Elvis Presley egyetlen lányát ötvennégy éves korában érte a halál. Az énekesnőt szívmegállással szállították kórházba, de az orvosok nem tudták megmenteni az életét.