Jazz/World

Világhírű vendégekkel és az Átlátszó Hanggal kezdi az évet a Modern Art Orchestra

2022.01.06. 15:15
Ajánlom
A Modern Art Orchestra Art of Virus című kezdeményezésének egyes számú ágának műveit hallhatja a közönség január 16-án a BMC-ben Vajda Gergely és ifj. Kurtág György, a projekt két zeneszerzőjének közreműködésével.

Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára 2020 májusában, és tíz zeneszerzőt kért fel szerte a világon, hogy írjanak rövid kompozíciókat ezekre a hangokra. Ez az első 10 szerzemény adja az Art of Virus online zenei kompozíciólánc tíz ágának alapját. Az volt a kihívás következő lépése, hogy az ágak elindítói két-két zenésztársukat hívták meg, akik folytatják a sort.

Pár hónap alatt 486 zeneszerző csatlakozott a projekthez a világ 42 országából.

A 2021/22-es évadban a MAO tízrészes koncertsorozatban mutatja be a projekt darabjait. 2022. január 16-án a Budapest Music Centerben az Eötvös Péter kompozíciójával elindult #1-es ágból szólalnak meg válogatott darabok a nagyzenekar előadásában.

Az Art of Virus projektre jellemző, hogy a zeneszerzők műfaji és földrajzi határok nélkül, a zenei látásmódjukra, baráti, szakmai kapcsolataikra hagyatkozva hívtak meg komponistákat a világ minden tájáról.

Az Eötvös-ágon a kortárs zene, majd az elektronikus kompozíciók kerültek előtérbe. Január 16-án meghívott vendégként Eötvös Péter egyik nomináltja, Vajda Gergely fog vezényelni, és ifj. Kurtág György elektronikus hangszereken kapcsolódik be az előadásba. A koncertet ezúttal az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programjaként rendezik meg.

DSCF6955masolat-105334.jpg

Modern Art Orchestra (Fotó/Forrás: Modern Art Orchestra)

Vajda Gergely hazánk kiváló karmestere, zeneszerzője és klarinétosa. Tanulmányait olyan muzsikuslegendák mentorálása alatt végezte, mint Lukács Ervin és Eötvös Péter. A világhírű művész vezényelte már az Óbudai Danubia Zenekart, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, vagy a Pannon Filharmonikusokat, a tengeren túl pedig a Portland Festival Symphony, a Symphony Silicon Valley, az Omaha Symphony és a Calgary Philharmonic zenekaroknál is volt karmester. Az „ifjú titán” – ahogyan a Montreal Gazette illette a Montreali Szimfonikus Zenekar vezénylésének kapcsán – a zeneirodalom teljes területén otthonosan mozog. Nagy sikerrel vezényelte Bartók Bélától A kékszakállú herceg várát és Schönberg Erwartungját, de említhetnénk Ligeti Le Grande Macabre című művét, vagy a Budapesti Wagner Napok keretében általa vezényelt Lohengrint is.

A zeneszerző-karmester Eötvös Péter nominálása nyomán csatlakozott az Art Of Virus projekthez, majd ő hívta meg ifj. Kurtág Györgyöt, hogy komponáljon az AOV #1-es ágába. 

Ifj. Kurtág György a kortárs zeneszerzői közösség különleges alakja. A komponálás mellett kutatómunkájában és pedagógiájában is hatalmas hangsúlyt fektet a digitális hangszerek területének feltérképezésére és az ember-gép kapcsolat kiaknázására.

Szakmai filozófiájának gerince a Kollektív Intelligencia Elmélet, mely többek között arra is motiválja a zeneszerzőt, hogy a muzsikáló ember zenei gesztusait rögzítse, elemezze, illetve ezek alapján predikálja is.

Jegyvásárlás itt. >>>

Évkezdő bérletakció! A Modern Art Orchestra Art of Virus-bérletet hirdet a 2022-ben januártól júniusig megrendezendő hat előadására! A bérlet ára: 10.000 Ft. A bérletet az [email protected] e-mailcímen lehet megrendelni 2022. január 31-ig.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Art of Virus (fotó/forrás: Huntsville Symphony, Szilágyi Lenke / Modern Art Orchestra)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?