Jazz/World

Világhírű vendégekkel és az Átlátszó Hanggal kezdi az évet a Modern Art Orchestra

2022.01.06. 15:15
Ajánlom
A Modern Art Orchestra Art of Virus című kezdeményezésének egyes számú ágának műveit hallhatja a közönség január 16-án a BMC-ben Vajda Gergely és ifj. Kurtág György, a projekt két zeneszerzőjének közreműködésével.

Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára 2020 májusában, és tíz zeneszerzőt kért fel szerte a világon, hogy írjanak rövid kompozíciókat ezekre a hangokra. Ez az első 10 szerzemény adja az Art of Virus online zenei kompozíciólánc tíz ágának alapját. Az volt a kihívás következő lépése, hogy az ágak elindítói két-két zenésztársukat hívták meg, akik folytatják a sort.

Pár hónap alatt 486 zeneszerző csatlakozott a projekthez a világ 42 országából.

A 2021/22-es évadban a MAO tízrészes koncertsorozatban mutatja be a projekt darabjait. 2022. január 16-án a Budapest Music Centerben az Eötvös Péter kompozíciójával elindult #1-es ágból szólalnak meg válogatott darabok a nagyzenekar előadásában.

Az Art of Virus projektre jellemző, hogy a zeneszerzők műfaji és földrajzi határok nélkül, a zenei látásmódjukra, baráti, szakmai kapcsolataikra hagyatkozva hívtak meg komponistákat a világ minden tájáról.

Az Eötvös-ágon a kortárs zene, majd az elektronikus kompozíciók kerültek előtérbe. Január 16-án meghívott vendégként Eötvös Péter egyik nomináltja, Vajda Gergely fog vezényelni, és ifj. Kurtág György elektronikus hangszereken kapcsolódik be az előadásba. A koncertet ezúttal az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programjaként rendezik meg.

DSCF6955masolat-105334.jpg

Modern Art Orchestra (Fotó/Forrás: Modern Art Orchestra)

Vajda Gergely hazánk kiváló karmestere, zeneszerzője és klarinétosa. Tanulmányait olyan muzsikuslegendák mentorálása alatt végezte, mint Lukács Ervin és Eötvös Péter. A világhírű művész vezényelte már az Óbudai Danubia Zenekart, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, vagy a Pannon Filharmonikusokat, a tengeren túl pedig a Portland Festival Symphony, a Symphony Silicon Valley, az Omaha Symphony és a Calgary Philharmonic zenekaroknál is volt karmester. Az „ifjú titán” – ahogyan a Montreal Gazette illette a Montreali Szimfonikus Zenekar vezénylésének kapcsán – a zeneirodalom teljes területén otthonosan mozog. Nagy sikerrel vezényelte Bartók Bélától A kékszakállú herceg várát és Schönberg Erwartungját, de említhetnénk Ligeti Le Grande Macabre című művét, vagy a Budapesti Wagner Napok keretében általa vezényelt Lohengrint is.

A zeneszerző-karmester Eötvös Péter nominálása nyomán csatlakozott az Art Of Virus projekthez, majd ő hívta meg ifj. Kurtág Györgyöt, hogy komponáljon az AOV #1-es ágába. 

Ifj. Kurtág György a kortárs zeneszerzői közösség különleges alakja. A komponálás mellett kutatómunkájában és pedagógiájában is hatalmas hangsúlyt fektet a digitális hangszerek területének feltérképezésére és az ember-gép kapcsolat kiaknázására.

Szakmai filozófiájának gerince a Kollektív Intelligencia Elmélet, mely többek között arra is motiválja a zeneszerzőt, hogy a muzsikáló ember zenei gesztusait rögzítse, elemezze, illetve ezek alapján predikálja is.

Jegyvásárlás itt. >>>

Évkezdő bérletakció! A Modern Art Orchestra Art of Virus-bérletet hirdet a 2022-ben januártól júniusig megrendezendő hat előadására! A bérlet ára: 10.000 Ft. A bérletet az [email protected] e-mailcímen lehet megrendelni 2022. január 31-ig.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Art of Virus (fotó/forrás: Huntsville Symphony, Szilágyi Lenke / Modern Art Orchestra)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.
Jazz/World gyász

Elhunyt Meat Loaf

A Grammy-díjas énekes 74 éves korában, családja körében halt meg, a halál okát nem közölték.
Jazz/World ajánló

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.