Jazz/World

Világok baráti vetélkedése

2011.05.11. 12:20
Ajánlom
A Hagyományok Házának crossover sorozata, a Virágok vetélkedése egyszerre mutatja be a gyökereket, demonstrálva a hagyományos kultúra iránti tiszteletet, és az ennek talaján kinövő új hajtásokat, ezúttal Lovasi András és a Csík zenekar találkozásakor.
796ECBB1-C9E9-4C2E-8294-B9A23236C219

Csík Zenekar

A zenei élet rendkívül sokszínű, nemcsak a műfajok, stílusok, hanem az előadók sokaságát tekintve is, ráadásul a határok átjárhatósága minden korábbinál jobben elterjedt jelenség nem csak politikai, hanem stílusbeli szempontból is. Ennek a kavalkádnak egyik igazán érdekes és izgalmas színfoltja a 23 éve működő, friss Kossuth-díjas Csík Zenekar.

Az utóbbi néhány évben olyan zenei utat választottak, amely lehetőséget ad arra, hogy minél több embernek adjon a népzene váratlan és kellemes élményt. Ezt a népzene és a könnyű műfajok eddig soha nem alkalmazott, igazán érdekes és sikeres ötvözésével, egy  új műfaj megteremtésével hozták létre. Ezelőtt a rockzene erősítette magát a népzenével, a Csík Zenekar muzsikájában a népzene „kebelezi be" a rockzenét, megtartva az autentikusságban rejlő értékeit, mélységét, megerősödve a mai változó világunkat híven tükröző pop- és rockzene sodró erejével. A koncerten Csík Jánost egészségügyi okok miatt prímásként Pál István Szalonna helyettesíti. 

Május 19, 19:00
Virágok vetélkedése - Hagyományok Háza

Barcza Zsolt (cimbalom, harmonika), Bartók József (bőgő), Kunos Tamás (brácsa), Majorosi Marianna (ének), Makó Péter (fúvós hangszerek), Szabó Attila (hegedű, gitár, ének) és Lovasi András (ének), prímás: Pál István Szalonna

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.