Jazz/World

Világsztárok a Mediawave Fesztiválon

2006.04.16. 00:00
Ajánlom
A Mediawave, a régió legrangosabb nemzetközi jazz-, ethno- és underground zenei fesztiválja 16. alkalommal is különleges produkciókat hoz az országba. Április 18. és május 6. között Győr ad otthont a zenei csemegéknek.

A Dave Holland Quintet ma a jazz minőségi csúcsát jelenti a világon. Az amerikai Down Beat magazin (a világ legelismertebb jazzperiodikája, kritikusi szavazása olyasmi jazzben, mint a filmben az Oscar-díj) 2005-ös kritikusi szavazása alapján, Dave Holland az "Év jazz-muzsikusa", az "Év bőgőse", övé az "Év Big Bandje", mellékesen mint hangszerelő második és mint komponista a negyedik. A Quintet "csak" a második legjobb akusztikus együttes a Keith Jarrett Standarts Trio után. Az együttes tagjai egyenkét is elismert muzsikusok: Chris Potter a harmadik a "Rising Star Jazz Artist" listán, tenoron a negyedik, szoprán szaxofonon nyolcadik, Robin Eubanks pozanon a második, Steve Nelson vibrafonon a negyedik.

Az immár harmadik éve működő Nemzetközi Improvizatív Zenei Műhely Magyarország és a környező országok muzsikusaiból verbuválódik, vezetője és tanárai is a jazz csúcsát jelentik: William Parker bőgőn negyedik a világon, Hamid Drake ütőhangszereken az első "Rising Star", de dobosként is a hatodik.

A New York-i zsidó jazzavantgard/underground oszlopos tagja Marc Ribot, akinek egyedi gitárjátékát már hallhatták két éve a Mediawave Fesztiválra járók, akkor John Zorn Electric Masada együttesének tagjaként. Most vadonatúj triójával, a "Ceramic Dog" formációval jön.

2004 után ismét erős lesz a holland vonal a fesztiválon: Tomas Delius 4tet, Eric Vloiemans Band, Boi Akih, utóbbi ethnojazzt játszik. A fiatal Vloiemans ma már Európa egyik legérzékenyebb trombitásának számít, Tobias Deliusék pedig a tipikus holland groteszk jazzt képviselik.

Az európai szinten egyre erősödő norvég vonalat két ütős egyéniség képviseli: Terje Insungset szólóban lép fel, míg Pal Nilsen-Love, akinek dobjátékát tavaly Ken Vandermark oldalán csodálhattunk meg, most "The Thing" nevű triójával látogat el hozzánk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.