Jazz/World

Világsztárok a Millenárison

2008.02.03. 00:00
Ajánlom
Michel Camilo azon kevesek közé tartozik, akiknek megadatott, hogy egyszerre virtuóz előadóművész és sokoldalú zeneszerző legyen. Akár jazzról, akár latin, komoly- vagy könnyűzenéről legyen szó, Camilo valamennyiben egyedülállót tud alkotni. Hogy mire képes, azt március 9-én a magyar közönségnek is bemutatja a Millenárison.

Camilo 1954-ben született a Dominikai Köztásaságban. Kilenc évesen már konzervatóriumba járt, majd tizenhat éves korában a Nemzeti Szimfonikus Zenekar tagja lett. 1979-ben New Yorkba költözött, ahol a patinás Julliard School-ban tanult, majd 1983-ban már a Montreáli Jazz Fesztiválon lépett fel, ahonnan egyenes út vezetett a nemzetközi jazzélet első vonalába.

Sokat játszott a latin jazz legnagyobbjaival (Tito Puente, Jaco Pastorius, Randy Brecker, Airto Moreira, Flora Purim), majd visszatért Dominikába, hogy a Nemzeti Szimfonikusok karmestereként Beethovent, Rimszkij-Korszakovot és Dvorákot vezényeljen. Ezután visszatért New Yorkba, ahol a jazzélet első vonalában sorra készítette lemezeit, többek között Joe Lovanóval. A világ legrangosabb fesztiváljain lépett fel, és nyerte el a legrangosabb díjait.

Mára a legendás Berklee School of Music professzora, Grammy-díjjal kitüntetett zenész, aki leggyakrabban triójával lép fel a Newport Jazz Festivaltól a világ valamennyi kimagasló fesztiváljáig, koncertterméig és jazzklubjáig Svájctól, Törökországon át Japánig, mint kiemelten elismert vendég.

Hozzánk Spirit of the Moment című legújabb lemezének bemutató turnéján érkezik triójával, amelyben Dafnis Prieto dobol és Charles Flores basszusgitározik. Jellemzően sokszínű legújabb anyagukban megtalálhatók a New Orleans-i és a karibi hatások, utalás Wayne Shorter Nefertiti-jére, kifinomult afro-kubai ritmusok, Bill Evans Nardis-ának és John Coltrane Giant Steps-nek legendás dallamai és harmóniái Michel Camilo tüzes, ugyanakkor líraian átszellemült újraértelmezésében, mellyel együttesével izgalmas és kellemes zenei utazásra invitálja a hallgatót.

(2008. március 9. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) - Michel Camilo (zongora) koncertje; km.: Dafnis Prieto (dob), Charles Flores (basszusgitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.