Jazz/World

Világsztárok a nyíregyházi Vidor Fesztiválon

2006.05.04. 00:00
Ajánlom
Világsztárok is fellépnek az idén a nyíregyházi Vidor Fesztiválon, a Vidámság és a derű országos seregszemléjén, amelyet szeptember 1-9 között rendez meg a helyi Móricz Zsigmond Színház - közölte a teátrum igazgatója. A rangos kulturális fesztivál szeptember elsejei nyitó koncertjén a legendás Buena Vista Social Club sztárja, a Grammy-díjas Eliades Ochoa lép fel a szabolcsi megyeszékhely Kossuth terének nagyszínpadán - mondta Tasnádi Csaba. Hozzátette: az is biztos már, hogy szeptember 5-én a Zöld-foki-szigetek új felfedezettje, Lura is bemutatkozik Nyíregyházán a magyar zenekedvelőknek.

Lurát az idén a legrangosabb világzenei díjkiosztón, a BBC 3 Radio Awards for World Music-on a Legjobb afrikai előadó és a Legjobb új felfedezett díjra jelölték. A világ szaklapjai szerint ő lehet az elkövetkezendő évtized egyik legnagyobb sztárja, és már most is a legrangosabb fesztiválok, koncertek állandó szereplője.

Szeptember 6-án a francia Titi Robin, 7-én pedig az elefántcsontparti Dober Gnahoré a Vidor Fesztivál sztárvendége - emelte ki a nyíregyházi színház vezetője. Tasnádi Csaba elmondta még: a szabolcsi fesztivál kilenc napja alatt 50 helyszínen 450 program várja majd az érdeklődőket.

A színházi előadások mellett - a hazai társulatok a műsorukon szereplő, legsikeresebb vidám darabokat játsszák Nyíregyházán - utcaszínházi előadások is lesznek.

A filmes versenyprogramban a legsikeresebb magyar mozidarabokat vetítik esténként, s egyszerre 3-4 ezer ember tekintheti meg a filmvígjátékokat a nyíregyházi Kossuth tér óriásvásznán. A program véglegesítése - az igazgató szerint - júniusban várható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.