Jazz/World

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

2024.02.15. 10:10
Ajánlom
A főváros legnagyobb világzenei fesztiválja április 11. és 13. között a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg a Hangvető szervezésében. A koncertek az Akvárium Klubban és a Szimpla Kertben lesznek, a konferencia a Magyar Zene Házában, a filmprogram pedig a Toldi moziban. Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép.

Idén egy igazi legenda, az afropop megteremtőjeként tisztelt Salif Keita április 13-án ad koncertet három zenésztársával az Akvárium Klubban. Az albínónak született, idén 75 éves, mali Keita a nyolcvanas években Párizsban kezdte szólókarrierjét, pályafutása során olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Santana, Toumani Diabaté vagy Cesária Évora. Salif Keita nyugati és afrikai hatásokat elegyítő pop-hangzást teremtett, amelyet hangja tesz egyedivé.

Április 12-én pénteken a program Vincent Moon filmperformanszával és a Dalindával indul. Az anatóliai popot psych rockkal keresztező isztambuli dizőz, Gaye Su Akyol a NagyHallban lép fel aznap este. Legutóbbi lemeze tavaly jött ki a világhírű Glitterbeat kiadónál. A török énekesnőt a NagyHallban aznap este a dél-afrikai punk kollektíva, a BCUC követi a színpadon. A Bantu Continua Uhuru Consciousness dühös dalai húszpercesek, van bennük dzsessz, funk, poliritmusok, ősi énekek és letaglózó energia.

Szintén 12-én az Akváriumban, de a KisHallban ad műsort az észt nu-folk páros, a Puuluup. Ramo Teder és Marko Veisson a talharpát, egy ősi északi hangszert torzítja, loopolja, zenéjükben punk, blues és csasztuskák keverednek a középkori tradícióval. Ugyancsak április 12-én az Akvárium Klub Lokáljában lesz látható és hallható az afrosanzont játszó francia Gérald Toto. A multiinstrumentalista zenész triójában Richard Bonával és Lokua Kanzával játszik, de szerepelt a bossa novás Nouvelle Vague-ban is, ezúttal szólóban érkezik.

A napot a venezuelai Dj Rafael Garnica szettje teszi teljessé.

A Budapest Ritmón fellép továbbá Cerys Hafana brit hárfás, a szerb-osztrák brácsás, Jelena Poprzan, az olasz költő-aktivista, Luca Bassanese, a ciprusi Antonis Antoniou, az észak-macedón Dzambo Agusevi, a walesi Cerys Hafana, a bosnyák Almir Meskovic és a szerb Daniel Lazar duója. A cseh Terne Chave a hazai Romano Drommal, Ágoston Béla és zenekara a bolgár Teodoszi Szpaszovval játszik, de fellép a Duckshell és a Decolonize Your Mind Society is.

A fesztivál a nyitónapon, április 11-én ingyenes showcase-programot kínál a Szimpla Kertben, ahol hat feltörekvő zenekar, a fehérorosz-lengyel Hajda Banda, a cseh Hrubá Hodba, a szlovák Dis Is Markéta, a horvát Pjev, a lengyel Daj Ognia, valamint a magyar Elán értelmezi újra a világzenét a saját felfogásában.

A Ritmo filmprogramjában zenei portré- és dokumentumfilmek, valamint saját produkciós zenei filmek szerepelnek.

A Toldi moziban zajló vetítések során látható lesz közép-európai roma közösségről, afro-kubai miliőről vagy egy Los Angeles-i stúdióról szóló alkotás.

A fesztivált a nemzetközi zeneipar képviselőit felvonultató szakmai program kíséri. Akárcsak a fesztivál, a konferencia fő fókusza is a kapcsolódás és együttműködés lesz. A résztvevők lehetőséget kapnak saját terveik bemutatására (pitching session), és először rendeznek stage talk-okat, ahol a művészek színpadi mélyinterjúk keretében osztják meg gondolataikat a közönséggel.

Fejléckép: Salif Keita (Fotó/Forrás: Thomas Chene/Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?
Jazz/World hír

A Berklee-n tartott mesterkurzust Lukács Miklós cimbalomművész

A világhírű zeneoktatási intézmény valenciai campusán tartott kurzuson a hallgatók és a tanárok is megismerkedhettek a cimbalomban rejlő számtalan lehetőséggel.