Jazz/World

Világsztárokat utaztat a BMC jazzvonata

2014.01.23. 16:40
Ajánlom
Take the MOL Train címmel koncertsorozat indul a Budapest Music Center Opus Jazz Clubjában. Havonta két este a nemzetközi jazzszíntér sztárelőadói lépnek fel magyar közönség előtt.

A MOL-csoport összefogásával a programban elsősorban az európai színtér zömében fiatal előadói fognak szerepelni, a mainstreamtől a modern jazzig számos stílus képviselői - mondta Gőz László, a BMC igazgatója és Bognár Tamás programszerkesztő a január 23-i sajtótájékoztatón.

Gőz László felidézte, hogy húsz év munkája fekszik a jazzklub kitalálásában és megvalósításában, a nyitás óta eltelt tíz hónapban pedig az Opus Jazz Clubban kétszáz koncertet rendeztek szinte mindig telt házzal. Kitért arra, hogy a MOL éveken át támogatta a budapesti jazzfesztivált, a most induló sorozat az eddigi hagyományok folytatását hozza.

Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport társasági kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az olaj- és gázvállalat 2006 óta a Játsszunk együtt! program keretében mintegy háromezer fiatal művésznek adott bemutatkozási lehetőséget.

A sorozat címét Duke Ellington híres számából, a Take the A Trainből kölcsönzték, aminek "nulladik" koncertjén januárban a német-francia-dán trió, a Das Kapital lépett fel.

Bognár Tamás elmondta, hogy a kortárs jazzből merítő programsorozat a külföldi jazzszíntéren már világsztároknak számító, itthon kevésbé ismert zenészeket kívánja bemutatni. A sorozat hivatalos nyitó koncertjén, január 25-én szombaton a holland világjazz népszerű formációja, a Boi Akih lesz látható és hallható; a csapat vezetője az egzotikus hangú, indonéz származású énekesnő, Monica Akihary. Február 8-án a kiváló spanyol bőgős, Giulia Valle csapata játszik, a húsz éve színpadon lévő zenész a spanyol jazz first ladyjének számít. Február 15-én a világhírű harsonás, Yves Robert triója játszik; az 56 éves zenész a francia jazz emblematikus alakja.

Március 1-jén a trombita-tangóhamonika-cselló felállásban működő holland Oliver's Cinema lép fel, 7-én a kubai, de Hollandiában, Németországban és Angliában élő zenésekből álló, modern európai jazzt játszó Ramon Valle Trio szerepel a Take the MOL Train-sorozatban. Ramon Valle zongorista magyar jazzlemezeken is feltűnik, testvére, Elsa Valle énekesnő Winand Gábor énekes-fúvós felesége.

Gőz László beszámolt arról, hogy a BMC Records által kiadott egyik CD, a Grzegorz Karnas Trio (kiegészülve Lukács Miklós cimbalmossal) Audio Beads című anyaga néhány héttel ezelőtt megkapta a New York City Jazz Records legjobb vokális lemez díját.       

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.