Jazz/World

Világsztárokat utaztat a BMC jazzvonata

2014.01.23. 16:40
Ajánlom
Take the MOL Train címmel koncertsorozat indul a Budapest Music Center Opus Jazz Clubjában. Havonta két este a nemzetközi jazzszíntér sztárelőadói lépnek fel magyar közönség előtt.

A MOL-csoport összefogásával a programban elsősorban az európai színtér zömében fiatal előadói fognak szerepelni, a mainstreamtől a modern jazzig számos stílus képviselői - mondta Gőz László, a BMC igazgatója és Bognár Tamás programszerkesztő a január 23-i sajtótájékoztatón.

Gőz László felidézte, hogy húsz év munkája fekszik a jazzklub kitalálásában és megvalósításában, a nyitás óta eltelt tíz hónapban pedig az Opus Jazz Clubban kétszáz koncertet rendeztek szinte mindig telt házzal. Kitért arra, hogy a MOL éveken át támogatta a budapesti jazzfesztivált, a most induló sorozat az eddigi hagyományok folytatását hozza.

Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport társasági kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az olaj- és gázvállalat 2006 óta a Játsszunk együtt! program keretében mintegy háromezer fiatal művésznek adott bemutatkozási lehetőséget.

A sorozat címét Duke Ellington híres számából, a Take the A Trainből kölcsönzték, aminek "nulladik" koncertjén januárban a német-francia-dán trió, a Das Kapital lépett fel.

Bognár Tamás elmondta, hogy a kortárs jazzből merítő programsorozat a külföldi jazzszíntéren már világsztároknak számító, itthon kevésbé ismert zenészeket kívánja bemutatni. A sorozat hivatalos nyitó koncertjén, január 25-én szombaton a holland világjazz népszerű formációja, a Boi Akih lesz látható és hallható; a csapat vezetője az egzotikus hangú, indonéz származású énekesnő, Monica Akihary. Február 8-án a kiváló spanyol bőgős, Giulia Valle csapata játszik, a húsz éve színpadon lévő zenész a spanyol jazz first ladyjének számít. Február 15-én a világhírű harsonás, Yves Robert triója játszik; az 56 éves zenész a francia jazz emblematikus alakja.

Március 1-jén a trombita-tangóhamonika-cselló felállásban működő holland Oliver's Cinema lép fel, 7-én a kubai, de Hollandiában, Németországban és Angliában élő zenésekből álló, modern európai jazzt játszó Ramon Valle Trio szerepel a Take the MOL Train-sorozatban. Ramon Valle zongorista magyar jazzlemezeken is feltűnik, testvére, Elsa Valle énekesnő Winand Gábor énekes-fúvós felesége.

Gőz László beszámolt arról, hogy a BMC Records által kiadott egyik CD, a Grzegorz Karnas Trio (kiegészülve Lukács Miklós cimbalmossal) Audio Beads című anyaga néhány héttel ezelőtt megkapta a New York City Jazz Records legjobb vokális lemez díját.       

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Akik megmutatták, hogy melltartóban is lehet szaxofonozni

A híres jazzmagazin, a DownBeat 1937-ben közölt egy cikket, melynek címe így szólt: How Can You Blow A Horn With A Brassiere? Aki ezt megválaszolta, Peggy Gilbert volt, aki egy egész korszak női zenészének törekvését foglalta össze.
Jazz/World demokrácia

A jazz úgy működik, ahogy egy demokratikus társadalomnak kellene

Kölcsönös tisztelet, egymásra figyelés és őszinte kommunikáció - ezek nélkül még a legtehetségesebb jazz-zenészek sem képesek együtt játszani.
Jazz/World magazin

Ezüst koronával kapta becenevét Nat 'King' Cole

Legnagyobb slágereit, a Nature Boy-t, az Unforgettable-t és a Route 66-et, ma is felismerjük: 100 éve született a bársonyos baritonhang tulajdonosa, Nat 'King' Cole.
Jazz/World interjú

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.
Jazz/World szakértők zenekar

Legendás magyar színházi zenék találkoznak egy női szaxofonbandával

A nemrég New Yorkot megjárt Szakértők összefogva az amerikai The Tiptons Sax Quartettel végre összekalapálják a New York – Budapest – Kaposvár – Tel-Aviv tengelyt március 17-én a TRIP hajón.