Jazz/World

Világzene a javából!

2007.04.30. 00:00
Ajánlom
Május 13-án Palya Bea, a fiatal népzenész-generáció gyönyörű hangú énekesnője francia kiadású új lemezét mutatja be kvintettjével. A felvétel anyagában összegződik mindaz, ami a művésznő énektechnikáját, stílusát, előadói sajátosságait alakította.

Ide tartozik az érzelmeket átélten kifejező magyar népdalok világa, a szabadabban előadott cigány folklór, az énekelt versek, a dallam és ritmus legkifinomultabb kapcsolatára épülő indiai és a negyedhangokat is alkalmazó perzsa zene a lassan és nyugodtan áramló dallamokkal, hangját utánzó csukladozással, az érdekes "hehegős" gesztusokkal. Palya Bea négy évig volt egy zenés színház tagja, ahol kísérletezni kezdett: hol vannak az emberi hanghatárai, mire is lehetünk képesek? Hogy jönnek létre a különböző kultúrák hangzó effektjei?

Mindez a kutatás, próbálkozás, ismeretszerzés benne van az elhangzó dalokban, amelyeket egy Budapesten élő perzsa barát útmutatásai szerint énekel az Artisjus-díjas művésznő: "Bea, sing on your own voice". Tartalmát tekintve mindez azt jelenti, hogy "Énekelj csak a saját hangodon, mindent ki tudsz vele fejezni, minden elképzelésedet meg tudod vele valósítani".

(2007. május 13. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Palya Bea (ének) koncertje; km.: Lukács Miklós (cimbalom), Szokolay "Dongó" Balázs (szaxofon, duda, furulya), Novák Csaba (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek), Lantos Zoltán (hegedű), Vincent Le Quang (szopránszaxofon), Theodossii Spassov (kaval)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.