Jazz/World

Világzene a Sziget első napján

2010.08.12. 13:37
Ajánlom
A Csík Zenekar táncoltatott, Amparo Sanchez énekeltetett, a Buena Vista pedig hamisítatlan önmagaként ringatta egy egészen másik világba a Sziget Fesztivál első napján a Világzenei Nagyszínpadnál összegyűlő emberáradatot.

Hétfőn a Kispál és a Borz egy egész napot kapott a búcsúra, szerdán a Quimby is eljátszotta a magáét, a Csík Zenekar pedig őket is idézve mulatatta a Világzenei Nagyszínpadon a lelkes publikumot. Igazi tömeg gyűlt össze magyar népzenét hallgatni és virágos ruhában mezítláb táncolni az első nap még egészen barátságos sziget-porban. Ha az ember valóban vidám és éppen nem nyomja vállát semmiféle hétköznap, akkor táncolhat így, tiszta örömből, feltett kezekkel, hujjogatva és csettintgetve.

Később Amparo Sanchez hatalmas fehér virággal a hajában vette kezébe hangszereit és az irányítást a füstben kirajzolódó kékes sárgás lámpák fényében. Az egyre imbolygóbb közönség hangosan énekelt a spanyol, mexikói és kubai fílinget egyaránt megtestesítő temperamentumos énekesnővel, a posztszovjet Kelet-Európában, túlnyomórészt nyugatiaknak. Amparo koncertje végén a ráadásban beharangozta kollégáját egy közös duett felemlegetésével: Omara Portuondo-t és a Buena Vista Social Club-ot várta mindenki. Az embermassza, ami pár perce még a szélen üldögélő, sörözgető közönséget képezte, pillanatok alatt alakult át táncoló tömeggé. A rutinos szigetesként visszajáró kubai öregek pedig igazi hangulatvarázslóként nyújtották azt, ami a világon több mint ötmillió példányban kelt el. A zenéjüket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.