Jazz/World

Világzene – az én világom zenéje

2008.10.15. 00:00
Ajánlom
Sokan a Karády-dalokat újragondoló énekesnőt említik, amikor a Szalóki Ági neve szóba kerül, ám októberi koncertjének alapanyaga a népzene lesz.

Szalóki Ági hároméves kora óta énekel népdalokat, s ma is népdalénekesnek vallja magát. Hűséges a régi műfajához, akkor is, amikor jazzkíséret szól a háta mögött. Az énekesnő eddigi művészi fejlődése, zenei-nyelvi-lelki megerősödése e zenei világban zajlott le, a népdalok mind hívebb elemzésére és tomácsolására tette fel az életét. Azzal is tisztában van, hogy a fejlődést nem a töretlenség és a linearitás jellemzi, illetve hogy a teremtő zenei tudás sosem lehet végleges, időről időre megerősítésre szorul, máskor meg épp elveszni látszik, s az egykor biztosnak tűnt ismereteket újra meg kell szerezni. Az előadó aktuális világképe és érzelmei újabb és újabb árnyalatokkal gazdagítanak egy ismert dallamot, mely, Bartókkal megfogalmazva, maga is az időben változó "zenei ösztön spontán kifejezője". A népzene személyes tolmácsolását tekinti Ági a maga világzenéjének, amely egyben az ő világának zenéje.

Meglehet, hogy művészetének megértéséhez épp világzene-felfogásán keresztül vezet az út. Tizenhárom éve világzenét játszó zenekarokkal énekel, de amikor tizenhét évesen Korom Attila együttesében szerepelt, még nem is ismerte e kifejezést. Tudatosan választja ki dalait: egyrészt a népdalénekesi hagyomány folytatójának vallja magát, másrészt individuális előadó, akit főként jazzmuzsikusok ébresztettek rá arra, hogy az improvizáció minden helyzetben újat hoz ki a művészből. Szalóki Áginak érezhetően nagy szüksége van erre a zenei szabadságra, melyben új dalvariánsok, gondolatok és érzelmek születhetnek.

Hagyomány és egyéniség különleges szimbiózisában alakul ki tehát az énekesnő zenei gyakorlata. Olyan dallamokat választ, melyeket – ismét Bartókkal szólva – "sokan és sokáig énekeltek", ugyanakkor urbánus tudatossággal keresi a hitelesség frissebb formáit. Témája maga az élet: szerelem, boldogság, fájdalom és halál, ősi témák, melyeket a hallgatóság sosem érez kiüresedettnek a személyes érintettség okán. A népdalok előadója az emberek helyett szólal meg, azt énekli el, ami a problémáiról nem gondolkozó vagy az azokat elfojtó hallgatóval is megtörténik. A számtalan magyar és többszáz külföldi fesztiválon fellépett énekes az esztétikai meggondolásokon túl morális jelentőséget is tulajdonít egy-egy hitelesen előadott dalnak: úgy véli, hogy a zene rejtett érzelmi-szellemi forrásokat tud megnyitni az emberben, sőt, akár a bűnök feloldására is képes.

Ági lassan építkezve, menedzserek nélkül vált a magyar zenei élet ismert személyiségévé. Nyolcezer eladott lemeze és teltházas hangversenyei mutatják, hogy a közönségben nagy igény van különleges világzenéjére. Gyakran emlegeti azonban, hogy zenészei tehetsége és szeretete nélkül nem juthatott volna el oda, ahol most tart. Októberi koncertjére olyan jazzistákat hívott a zenekarába, akiknek régi tisztelője, illetve akikkel korábban élmény volt együtt dolgoznia: Borbély Mihály szaxofonossal Nikola Parov zenekarában dolgozott együtt, s idén januárban közös koncertet tartottak; Szabó Dániel zongorista munkásságát lemezekről ismeri, ez lesz első közös hangversenyük; Oláh Szabolcs gitáros meghívását ugyancsak egy szép közös koncertélményük indokolja; Barcza Horváth József bőgős három éve dolgozik együtt Ágival: "igazi jó ember" – mondja róla az énekesnő, szakmailag pedig "biztos alapja a zenekarnak"; Dés András ütős tizenkét éve van jelen az énekesnő életében: jó barát és kiváló kolléga. A vonzó zenésznévsor talán további nevekkel is gazdagodni fog októberig. A koncert anyaga kétféle újdonsággal szolgál majd: az énekesnő Hallgató című albumának egyes dalai új kontextusban szólalnak meg, másrészt teret kapnak Ági legfrissebb zenei ötletei, mindaz a közlendő, ami az utóbbi hónapokban gyülemlett fel az előadóban. A műsor nagy része intim környezetbe való dal, a Fesztivál Színház pedig ideális színhely az előadáshoz.

(2008. október 22. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Szalóki Ági (ének) koncertje; km.: Oláh Kálmán (zongora), Barcza-Horváth József (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek), Lamm Dávid (gitár), Borbély Mihály (fúvós hangszerek), Sturcz Quartet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.