Jazz/World

Világzene – az én világom zenéje

2008.10.15. 00:00
Ajánlom
Sokan a Karády-dalokat újragondoló énekesnőt említik, amikor a Szalóki Ági neve szóba kerül, ám októberi koncertjének alapanyaga a népzene lesz.

Szalóki Ági hároméves kora óta énekel népdalokat, s ma is népdalénekesnek vallja magát. Hűséges a régi műfajához, akkor is, amikor jazzkíséret szól a háta mögött. Az énekesnő eddigi művészi fejlődése, zenei-nyelvi-lelki megerősödése e zenei világban zajlott le, a népdalok mind hívebb elemzésére és tomácsolására tette fel az életét. Azzal is tisztában van, hogy a fejlődést nem a töretlenség és a linearitás jellemzi, illetve hogy a teremtő zenei tudás sosem lehet végleges, időről időre megerősítésre szorul, máskor meg épp elveszni látszik, s az egykor biztosnak tűnt ismereteket újra meg kell szerezni. Az előadó aktuális világképe és érzelmei újabb és újabb árnyalatokkal gazdagítanak egy ismert dallamot, mely, Bartókkal megfogalmazva, maga is az időben változó "zenei ösztön spontán kifejezője". A népzene személyes tolmácsolását tekinti Ági a maga világzenéjének, amely egyben az ő világának zenéje.

Meglehet, hogy művészetének megértéséhez épp világzene-felfogásán keresztül vezet az út. Tizenhárom éve világzenét játszó zenekarokkal énekel, de amikor tizenhét évesen Korom Attila együttesében szerepelt, még nem is ismerte e kifejezést. Tudatosan választja ki dalait: egyrészt a népdalénekesi hagyomány folytatójának vallja magát, másrészt individuális előadó, akit főként jazzmuzsikusok ébresztettek rá arra, hogy az improvizáció minden helyzetben újat hoz ki a művészből. Szalóki Áginak érezhetően nagy szüksége van erre a zenei szabadságra, melyben új dalvariánsok, gondolatok és érzelmek születhetnek.

Hagyomány és egyéniség különleges szimbiózisában alakul ki tehát az énekesnő zenei gyakorlata. Olyan dallamokat választ, melyeket – ismét Bartókkal szólva – "sokan és sokáig énekeltek", ugyanakkor urbánus tudatossággal keresi a hitelesség frissebb formáit. Témája maga az élet: szerelem, boldogság, fájdalom és halál, ősi témák, melyeket a hallgatóság sosem érez kiüresedettnek a személyes érintettség okán. A népdalok előadója az emberek helyett szólal meg, azt énekli el, ami a problémáiról nem gondolkozó vagy az azokat elfojtó hallgatóval is megtörténik. A számtalan magyar és többszáz külföldi fesztiválon fellépett énekes az esztétikai meggondolásokon túl morális jelentőséget is tulajdonít egy-egy hitelesen előadott dalnak: úgy véli, hogy a zene rejtett érzelmi-szellemi forrásokat tud megnyitni az emberben, sőt, akár a bűnök feloldására is képes.

Ági lassan építkezve, menedzserek nélkül vált a magyar zenei élet ismert személyiségévé. Nyolcezer eladott lemeze és teltházas hangversenyei mutatják, hogy a közönségben nagy igény van különleges világzenéjére. Gyakran emlegeti azonban, hogy zenészei tehetsége és szeretete nélkül nem juthatott volna el oda, ahol most tart. Októberi koncertjére olyan jazzistákat hívott a zenekarába, akiknek régi tisztelője, illetve akikkel korábban élmény volt együtt dolgoznia: Borbély Mihály szaxofonossal Nikola Parov zenekarában dolgozott együtt, s idén januárban közös koncertet tartottak; Szabó Dániel zongorista munkásságát lemezekről ismeri, ez lesz első közös hangversenyük; Oláh Szabolcs gitáros meghívását ugyancsak egy szép közös koncertélményük indokolja; Barcza Horváth József bőgős három éve dolgozik együtt Ágival: "igazi jó ember" – mondja róla az énekesnő, szakmailag pedig "biztos alapja a zenekarnak"; Dés András ütős tizenkét éve van jelen az énekesnő életében: jó barát és kiváló kolléga. A vonzó zenésznévsor talán további nevekkel is gazdagodni fog októberig. A koncert anyaga kétféle újdonsággal szolgál majd: az énekesnő Hallgató című albumának egyes dalai új kontextusban szólalnak meg, másrészt teret kapnak Ági legfrissebb zenei ötletei, mindaz a közlendő, ami az utóbbi hónapokban gyülemlett fel az előadóban. A műsor nagy része intim környezetbe való dal, a Fesztivál Színház pedig ideális színhely az előadáshoz.

(2008. október 22. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Szalóki Ági (ének) koncertje; km.: Oláh Kálmán (zongora), Barcza-Horváth József (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek), Lamm Dávid (gitár), Borbély Mihály (fúvós hangszerek), Sturcz Quartet)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.