Jazz/World

Világzene és holland jazz a FSZEK-ben

2010.11.02. 14:28
Ajánlom
A Zenei Könyvvtár ismeretterjesztő sorozatában a világzenei után a holland epizód következik.

Simon Géza Gábor jazzkutató, gyűjtő, maga is rengeteg könyv és lemez kiadója sorozatában ezúttal a Németalföldet veszi célba: a holland jazzről lesz szó rengeteg zenei illusztrációval a Jazzlemezek a Könyvtárban című sorozat keretében. A téma kolosszálisan hatalmas, hiszen a holland jazz magasan kiemelkedik az egész európai jazzfejlődés történetéből.

Van egy összefoglaló munka, amelyre érdemes felhívni a figyelmet ennek az előadásnak a kapcsán. Kevin Whitehead, a downbeat és a legrangosabb amerikai szaklapok, valamint a közszolgálati rádióhálózat, az NPR munkatársa sokáig Hollandiában élt. Tapasztalatairól és ismereteiről New Dutch Swing címmel írt könyvet. A címnek - nyilván sokak számára egyértelműen - az a magyarázata, hogy a Dutch Swing College Band a holland jazz egyik legpatinásabb intézménye, egy 65 éve működő alkotóközösség. A kollégium szó a nevükben arra utal, hogy a náci uralom alatt titokban tanulták a műfajt és művelték magukat, első nyilvános koncertjüket is '45-ben adták. Egyébként New Dutch Swing néven is működik a Németalföld északi részén avantgárd alkotóműhely. Éppen ez a cím arra is rávilágít, hogy a hollandok jazzéletében két irányzat különlegesen fontos: mind a tradicionális, mind az avantgárd stílusban az európai élvonalhoz sorolhatóak.

A témáról szólva nem lehet említés nélkül hagyni Európa egyik legnagyobb jazzfesztiválját, a hágai, majd újabban rotterdami North Sea-t és a rengeteg magyar-holland jazzkapcsolatot Bori Viktortól Fenyvesi Mártonig, Han Bennink és a többi legendás holland jazz-zenész magyarországi látogatásáig.

Ugyanitt, a Zenei Könyvtárban a világzene ismert szakértője, kritikus, szerkesztő és producer, Marton László Távolodó hangfelvétellel és videó-anyaggal illusztrált műsorára kerül sor egy héttel korábban. A Varázsszőnyeg kalandozást ígér a magyarországi és környékbeli világzenei felvételek segítségével.

Varázsszőnyeg. Kalandozás a magyarországi világzenék körül - Marton László Távolodó előadása
November 11., 17:30 FSZEK Zenei Könyvtár

Holland Jazz. Jazzlemezek a könyvtárban - Simon Géza Gábor előadása
November 18., 17:30 FSZEK Zenei Könyvtár

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.