Jazz/World

Világzene és holland jazz a FSZEK-ben

2010.11.02. 14:28
Ajánlom
A Zenei Könyvvtár ismeretterjesztő sorozatában a világzenei után a holland epizód következik.

Simon Géza Gábor jazzkutató, gyűjtő, maga is rengeteg könyv és lemez kiadója sorozatában ezúttal a Németalföldet veszi célba: a holland jazzről lesz szó rengeteg zenei illusztrációval a Jazzlemezek a Könyvtárban című sorozat keretében. A téma kolosszálisan hatalmas, hiszen a holland jazz magasan kiemelkedik az egész európai jazzfejlődés történetéből.

Van egy összefoglaló munka, amelyre érdemes felhívni a figyelmet ennek az előadásnak a kapcsán. Kevin Whitehead, a downbeat és a legrangosabb amerikai szaklapok, valamint a közszolgálati rádióhálózat, az NPR munkatársa sokáig Hollandiában élt. Tapasztalatairól és ismereteiről New Dutch Swing címmel írt könyvet. A címnek - nyilván sokak számára egyértelműen - az a magyarázata, hogy a Dutch Swing College Band a holland jazz egyik legpatinásabb intézménye, egy 65 éve működő alkotóközösség. A kollégium szó a nevükben arra utal, hogy a náci uralom alatt titokban tanulták a műfajt és művelték magukat, első nyilvános koncertjüket is '45-ben adták. Egyébként New Dutch Swing néven is működik a Németalföld északi részén avantgárd alkotóműhely. Éppen ez a cím arra is rávilágít, hogy a hollandok jazzéletében két irányzat különlegesen fontos: mind a tradicionális, mind az avantgárd stílusban az európai élvonalhoz sorolhatóak.

A témáról szólva nem lehet említés nélkül hagyni Európa egyik legnagyobb jazzfesztiválját, a hágai, majd újabban rotterdami North Sea-t és a rengeteg magyar-holland jazzkapcsolatot Bori Viktortól Fenyvesi Mártonig, Han Bennink és a többi legendás holland jazz-zenész magyarországi látogatásáig.

Ugyanitt, a Zenei Könyvtárban a világzene ismert szakértője, kritikus, szerkesztő és producer, Marton László Távolodó hangfelvétellel és videó-anyaggal illusztrált műsorára kerül sor egy héttel korábban. A Varázsszőnyeg kalandozást ígér a magyarországi és környékbeli világzenei felvételek segítségével.

Varázsszőnyeg. Kalandozás a magyarországi világzenék körül - Marton László Távolodó előadása
November 11., 17:30 FSZEK Zenei Könyvtár

Holland Jazz. Jazzlemezek a könyvtárban - Simon Géza Gábor előadása
November 18., 17:30 FSZEK Zenei Könyvtár

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.