Jazz/World

Világzene és holland jazz a FSZEK-ben

2010.11.02. 14:28
Ajánlom
A Zenei Könyvvtár ismeretterjesztő sorozatában a világzenei után a holland epizód következik.

Simon Géza Gábor jazzkutató, gyűjtő, maga is rengeteg könyv és lemez kiadója sorozatában ezúttal a Németalföldet veszi célba: a holland jazzről lesz szó rengeteg zenei illusztrációval a Jazzlemezek a Könyvtárban című sorozat keretében. A téma kolosszálisan hatalmas, hiszen a holland jazz magasan kiemelkedik az egész európai jazzfejlődés történetéből.

Van egy összefoglaló munka, amelyre érdemes felhívni a figyelmet ennek az előadásnak a kapcsán. Kevin Whitehead, a downbeat és a legrangosabb amerikai szaklapok, valamint a közszolgálati rádióhálózat, az NPR munkatársa sokáig Hollandiában élt. Tapasztalatairól és ismereteiről New Dutch Swing címmel írt könyvet. A címnek - nyilván sokak számára egyértelműen - az a magyarázata, hogy a Dutch Swing College Band a holland jazz egyik legpatinásabb intézménye, egy 65 éve működő alkotóközösség. A kollégium szó a nevükben arra utal, hogy a náci uralom alatt titokban tanulták a műfajt és művelték magukat, első nyilvános koncertjüket is '45-ben adták. Egyébként New Dutch Swing néven is működik a Németalföld északi részén avantgárd alkotóműhely. Éppen ez a cím arra is rávilágít, hogy a hollandok jazzéletében két irányzat különlegesen fontos: mind a tradicionális, mind az avantgárd stílusban az európai élvonalhoz sorolhatóak.

A témáról szólva nem lehet említés nélkül hagyni Európa egyik legnagyobb jazzfesztiválját, a hágai, majd újabban rotterdami North Sea-t és a rengeteg magyar-holland jazzkapcsolatot Bori Viktortól Fenyvesi Mártonig, Han Bennink és a többi legendás holland jazz-zenész magyarországi látogatásáig.

Ugyanitt, a Zenei Könyvtárban a világzene ismert szakértője, kritikus, szerkesztő és producer, Marton László Távolodó hangfelvétellel és videó-anyaggal illusztrált műsorára kerül sor egy héttel korábban. A Varázsszőnyeg kalandozást ígér a magyarországi és környékbeli világzenei felvételek segítségével.

Varázsszőnyeg. Kalandozás a magyarországi világzenék körül - Marton László Távolodó előadása
November 11., 17:30 FSZEK Zenei Könyvtár

Holland Jazz. Jazzlemezek a könyvtárban - Simon Géza Gábor előadása
November 18., 17:30 FSZEK Zenei Könyvtár

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.
Jazz/World portré

A háború miatt járhatott zeneiskolába Tito Puente, a "mambókirály"

A Grammy-díjas amerikai muzsikus és zenekarvezetőt hiába terelgették szülei gyerekkorában a zongora irányába, az ütősök maradtak a kedvencei. Az ő dalai indították el a mambólázat, ennek köszönhette a haláláig büszkén viselt becenevét. Hozzájárult az 1950-es évek cha-cha-cha-hullámának elindításához is.