Jazz/World

Világzene, kilenc nyelven

2016.09.27. 09:29
Ajánlom
Egyedülállóan sokoldalú művésznek ad helyet október 5-én a Zeneakadémia. Karolina Cicha kilenc nyelven, és legalább ennyi hangszerrel a kezében adja elő többszörösen díjazott lemezének anyagát.

Karolina Cicha valódi kakukktojás a Zeneakadémia őszi fellépői között. Kakukktojás, hiszen a hagyományosan klasszikus képzettségű zenészeknek teret adó Akadémia művészeivel szemben Cicha végzettségét tekintve az irodalomtudományok doktora, a szó hagyományos értelmében pedig soha nem tanult hangszeren játszani. A nép- és könnyűzenei gyökerekből egyaránt táplálkozó énektechnikáját saját maga dolgozta ki, autodidaktaként emellett – az énekes-dalszerzői hagyományokhoz híven – magabiztosan szólaltatja meg a legkülönbözőbb hangszereket, nemegyszer egyidejűleg.

Karolina Cicha

Karolina Cicha (Fotó/Forrás: Tomasz Kaczor)

Dalaira leginkább csak kényszerűségből aggatható rá a világzenei címke: bár legerősebben a folkzene hatott rá, 2009-ben az év egyik legjobb rockzenei előadójának kijáró elismerést kapta meg hazájában, emellett pedig gyakran kísérletezik az elektronikus műfajokkal is. Példaképei között ott szerepel a nem kevésbé sokoldalú lengyel énekesnő, a szocialista blokkban a hatvanas években hírnevet szerző Ewa Demarczyk, akihez hasonlóan Cicha is gyakran fordul meg színházi produkciókban: legutóbb Elektra és Iphigeneia szerepét öltötte magára a Gardzienice Színházi Csoport előadásában, amelyet az amerikai írónő, Susan Sontag egy helyen nemes egyszerűséggel csak a világ egyik legfontosabb működő színházi társulatának nevezett.

Podlaisében szerzett tapasztalatait 2013-ban fogalmazta meg a Wieloma Językami , vagyis a Kilenc nyelv című konceptalbumán. A lemezen szereplő dalok a régió jellegzetes nyelvein szólalnak meg, így például lengyelül, belaruszul, ukránul, oroszul, litvánul, tatárul, romaniul, jiddisül, valamint – valódi különlegességként – eszperantóul. Cicha filológusi múltjához híven különös gondot fordított az egyes nyelvek tökéletes kiejtésére, ám még ennél is fontosabb az, ahogyan a lehető legnagyobb természetességgel állította egymás mellé Kelet-Európa sokszor egymással kibékíthetetlen nációinak kultúráját. Az album tizenkét dala mintha csak a zene országhatárokat és évszázados konfliktusokat felülíró hatalmát hirdetné.

A Kilenc nyelv album másik közreműködője Bart Pałyga, aki Karolina Cichához hasonlóan multiinstrumentalistaként áll majd a Zeneakadémia színpadára októberben. Két fő hangszere, a cselló és saját énekhangja mellett olyan egzotikus nevű hangszerek mestere, mint a sarangi, a morin khuur, a gadulka, a kemencse vagy épp a saz. Közös játékuk egyszerre ígéri a Zeneakadémia őszi koncertkínálatának egyik legizgalmasabb, és minden bizonnyal legrendhagyóbb estjét a Solti Teremben.

2016. Október 5. 19.00 – Zeneakadémia, Solti Terem

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.