Jazz/World

Világzene pont Európának

2011.01.04. 13:08
Ajánlom
Az első félévi soros magyar EU-elnökséget a Millenáris e hét végén (is) köszönti.

Európa Pont a Tiéd! jelszóval nyitja meg kapuit a Millenáris Fogadó és a Park szombat délelőttől vasárnap délutánig, hasonló programot kínálva ahhoz, amelyből ízelítőt kapott az egész ország, hála a szilveszteri közszolgálati tévéközvetítéseknek. A budapesti Európa Pont egyszerre lesz európai uniós információs központ, könyvtár és találkozóhely, hogy kapocs lehessen az állampolgárok és az EU intézményei között. A központban a kulturális események kiemelt szerepet kapnak, itt megvalósulhat az állampolgárok és az uniós intézmények közötti direkt párbeszéd. Az új épületben különböző témájú fórumok, viták, kiállítások, filmvetítések, előadások, kisebb koncertek, nyílt napok kerülnek majd megrendezésre. Kényelmes fotelben lapozgathatjuk a legjelentősebb európai újságokat, európai uniós pályázatok között böngészhetünk, és az életünket érintő egyéb uniós lehetőségek között kutathatunk. A gyereksarokban pedig európai témájú játékok szórakoztatják a legifjabb látogatókat.

A nyitóünnepségre a szervezők az esemény nagyságához és színvonalához mérten színes programokkal és világzenei, illetve alternatív koncertekkel készülnek az európai kulturális sokszínűség jegyében. Fellép a Palya Bea Quintet, Gryllus Dorka és berlini zenekara, a RotFront, valamint a Magashegyi Underground, de ez utóbbi zártkörű, unplugged koncert, a jegyeket az egyik közösségi portálon sorsolják. Gryllus Dorka a nagyszabású kétnapos megnyitón egyébként a nagyszínpad háziasszonyi szerepét is betölti. Külön erre az alkalomra allította össze szettjét DJ Palotai.

A teljesen ingyenes hétvégi programkínálatban a családokat többek között angol és francia nyelvű játékokkal, bábelőadással, gyermekkoncertekkel, tánc- és drámafoglalkozásokkal várják. A fiatalok számára izgalmas program a slam poetry költészeti verseny, az uniós munkavállalással és tanulással kapcsolatos előadások, a különböző környezetvédelemmel és klímaváltozással kapcsolatos játékok, filmvetítések, Fair Trade kiállítás és vásár, ponyva és karton design workshop, ahol egyedi módon, újrahasznosított anyagokból készíthetünk pl. táskát is.

Január 8. - Millenáris

16:30 Nyeső Mari
18:00 Slam Poetry-verseny
20:00 Palya Bea
22:00 Rotfront
00:00-04:00 Dj Palotai: Balkán Set
+ Magashegyi Underground

Ingyenes

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Vizuál

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Klasszikus

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Zöldhullám

„Azért is meg akarom védeni őket, mert olyan kicsik” – gyermekek hangjai az arukária fa védelmében

A Kincseink, az araukáriák című kiállítás megnyitója április 22-én, hétfőn 17 órakor lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában. A tárlat középpontjában az araukária fa és annak számos értéke áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?