Jazz/World

Világzene pont Európának

2011.01.04. 13:08
Ajánlom
Az első félévi soros magyar EU-elnökséget a Millenáris e hét végén (is) köszönti.

Európa Pont a Tiéd! jelszóval nyitja meg kapuit a Millenáris Fogadó és a Park szombat délelőttől vasárnap délutánig, hasonló programot kínálva ahhoz, amelyből ízelítőt kapott az egész ország, hála a szilveszteri közszolgálati tévéközvetítéseknek. A budapesti Európa Pont egyszerre lesz európai uniós információs központ, könyvtár és találkozóhely, hogy kapocs lehessen az állampolgárok és az EU intézményei között. A központban a kulturális események kiemelt szerepet kapnak, itt megvalósulhat az állampolgárok és az uniós intézmények közötti direkt párbeszéd. Az új épületben különböző témájú fórumok, viták, kiállítások, filmvetítések, előadások, kisebb koncertek, nyílt napok kerülnek majd megrendezésre. Kényelmes fotelben lapozgathatjuk a legjelentősebb európai újságokat, európai uniós pályázatok között böngészhetünk, és az életünket érintő egyéb uniós lehetőségek között kutathatunk. A gyereksarokban pedig európai témájú játékok szórakoztatják a legifjabb látogatókat.

A nyitóünnepségre a szervezők az esemény nagyságához és színvonalához mérten színes programokkal és világzenei, illetve alternatív koncertekkel készülnek az európai kulturális sokszínűség jegyében. Fellép a Palya Bea Quintet, Gryllus Dorka és berlini zenekara, a RotFront, valamint a Magashegyi Underground, de ez utóbbi zártkörű, unplugged koncert, a jegyeket az egyik közösségi portálon sorsolják. Gryllus Dorka a nagyszabású kétnapos megnyitón egyébként a nagyszínpad háziasszonyi szerepét is betölti. Külön erre az alkalomra allította össze szettjét DJ Palotai.

A teljesen ingyenes hétvégi programkínálatban a családokat többek között angol és francia nyelvű játékokkal, bábelőadással, gyermekkoncertekkel, tánc- és drámafoglalkozásokkal várják. A fiatalok számára izgalmas program a slam poetry költészeti verseny, az uniós munkavállalással és tanulással kapcsolatos előadások, a különböző környezetvédelemmel és klímaváltozással kapcsolatos játékok, filmvetítések, Fair Trade kiállítás és vásár, ponyva és karton design workshop, ahol egyedi módon, újrahasznosított anyagokból készíthetünk pl. táskát is.

Január 8. - Millenáris

16:30 Nyeső Mari
18:00 Slam Poetry-verseny
20:00 Palya Bea
22:00 Rotfront
00:00-04:00 Dj Palotai: Balkán Set
+ Magashegyi Underground

Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World portré

70 éves Bruce Springsteen, a "Főnök"

Bruce Springsteen Oscar- és Grammy-díjas amerikai énekes, gitáros, zeneszerző szeptember 23-án ünnepli hetvenedik születésnapját. Társrendezőként jegyzi legújabb albumának filmváltozatát, a Western Stars októbertől kerül forgalmazásba.
Jazz/World ajánló

Zeneszerzőknek szóló big band akadémiát indít a MAO

A Modern Art Orchestra elindítja MAO Master Class Programját, melynek során olyan szerzők big bandre írt műveit mutatják be, akiktől még nem játszottak darabot. Az akadémia munkafolyamataiba pedig mi is bepillantást nyerhetünk.
Jazz/World interjú

"Nem élhetünk a természettől elszigetelten" - Interjú a máltai Tribali zenekarral

Hatalmas népszerűségnek örvend itthon a pszichedelikus cross-over örömzenét játszó Tribali zenekar, akik legközelebb szeptember 28-án lépnek fel a Dürer Kertben. A zenekar alapítótagja, a didgeridoo-n és dorombon is játszó énekes, Nik x Conti válaszolt kérdéseinkre.
Jazz/World ajánló

Jazztől és bortól fog pezsegni Szentendre

A varázslatos történelmi belváros sétálóutcáján és a Fő téren rendezik meg szeptember 27. és 29-e között a hetedik Jazz- és Bornapokat, ahol az ország minden borrégiójából érkező neves hazai pincészetek és jazz koncertek várják az érdeklődőket
Jazz/World womex

A Romano Drom az egyedüli magyar fellépő az idei Womexen

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel a finnországi Tamperében rendeznek.