Jazz/World

Világzene pont Európának

2011.01.04. 13:08
Ajánlom
Az első félévi soros magyar EU-elnökséget a Millenáris e hét végén (is) köszönti.

Európa Pont a Tiéd! jelszóval nyitja meg kapuit a Millenáris Fogadó és a Park szombat délelőttől vasárnap délutánig, hasonló programot kínálva ahhoz, amelyből ízelítőt kapott az egész ország, hála a szilveszteri közszolgálati tévéközvetítéseknek. A budapesti Európa Pont egyszerre lesz európai uniós információs központ, könyvtár és találkozóhely, hogy kapocs lehessen az állampolgárok és az EU intézményei között. A központban a kulturális események kiemelt szerepet kapnak, itt megvalósulhat az állampolgárok és az uniós intézmények közötti direkt párbeszéd. Az új épületben különböző témájú fórumok, viták, kiállítások, filmvetítések, előadások, kisebb koncertek, nyílt napok kerülnek majd megrendezésre. Kényelmes fotelben lapozgathatjuk a legjelentősebb európai újságokat, európai uniós pályázatok között böngészhetünk, és az életünket érintő egyéb uniós lehetőségek között kutathatunk. A gyereksarokban pedig európai témájú játékok szórakoztatják a legifjabb látogatókat.

A nyitóünnepségre a szervezők az esemény nagyságához és színvonalához mérten színes programokkal és világzenei, illetve alternatív koncertekkel készülnek az európai kulturális sokszínűség jegyében. Fellép a Palya Bea Quintet, Gryllus Dorka és berlini zenekara, a RotFront, valamint a Magashegyi Underground, de ez utóbbi zártkörű, unplugged koncert, a jegyeket az egyik közösségi portálon sorsolják. Gryllus Dorka a nagyszabású kétnapos megnyitón egyébként a nagyszínpad háziasszonyi szerepét is betölti. Külön erre az alkalomra allította össze szettjét DJ Palotai.

A teljesen ingyenes hétvégi programkínálatban a családokat többek között angol és francia nyelvű játékokkal, bábelőadással, gyermekkoncertekkel, tánc- és drámafoglalkozásokkal várják. A fiatalok számára izgalmas program a slam poetry költészeti verseny, az uniós munkavállalással és tanulással kapcsolatos előadások, a különböző környezetvédelemmel és klímaváltozással kapcsolatos játékok, filmvetítések, Fair Trade kiállítás és vásár, ponyva és karton design workshop, ahol egyedi módon, újrahasznosított anyagokból készíthetünk pl. táskát is.

Január 8. - Millenáris

16:30 Nyeső Mari
18:00 Slam Poetry-verseny
20:00 Palya Bea
22:00 Rotfront
00:00-04:00 Dj Palotai: Balkán Set
+ Magashegyi Underground

Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Egyszeri élményekkel kecsegtet a Zsidó Művészeti Napok

A rendezvénysorozat minden programja bemutató: május 25. és június 2. között olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket először láthat a közönség.
Jazz/World nemzetközi jazznap

Melbourne-ben rendezik meg idén a Nemzetközi Jazznap gáláját

Több mint 190 országban, köztük Magyarországon is koncertekkel ünneplik a jazzt, mint a „béke univerzális nyelvét” április 30-án.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik a (női) jazzbőgősők egyik legjobbika

Linda May Han Oh már unja, ha arról kérdezik, milyen érzés nőként egy erősen férfias szerepben, jazzbőgősként és basszusgitárosként létezni. Csak teszi a dolgát szívből, az emberek pedig nem győznek ámuldozni.
Jazz/World interjú

Salamon Soma: „A népzene vibráló energiája átjön a színpadon is"

Salamon Soma nemrég az USA egyik legnagyobb presztízsű zeneoktatási intézményében, a Berklee College of Music-on szemléltette a magyar népzenekutatás módszereit Hodorog András moldvai furulyással. Erről az útról is kérdeztük a Népzene Tanszék oktatóját, aki zenészként is praktizál.
Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.