Jazz/World

Világzene pont Európának

2011.01.04. 13:08
Ajánlom
Az első félévi soros magyar EU-elnökséget a Millenáris e hét végén (is) köszönti.

Európa Pont a Tiéd! jelszóval nyitja meg kapuit a Millenáris Fogadó és a Park szombat délelőttől vasárnap délutánig, hasonló programot kínálva ahhoz, amelyből ízelítőt kapott az egész ország, hála a szilveszteri közszolgálati tévéközvetítéseknek. A budapesti Európa Pont egyszerre lesz európai uniós információs központ, könyvtár és találkozóhely, hogy kapocs lehessen az állampolgárok és az EU intézményei között. A központban a kulturális események kiemelt szerepet kapnak, itt megvalósulhat az állampolgárok és az uniós intézmények közötti direkt párbeszéd. Az új épületben különböző témájú fórumok, viták, kiállítások, filmvetítések, előadások, kisebb koncertek, nyílt napok kerülnek majd megrendezésre. Kényelmes fotelben lapozgathatjuk a legjelentősebb európai újságokat, európai uniós pályázatok között böngészhetünk, és az életünket érintő egyéb uniós lehetőségek között kutathatunk. A gyereksarokban pedig európai témájú játékok szórakoztatják a legifjabb látogatókat.

A nyitóünnepségre a szervezők az esemény nagyságához és színvonalához mérten színes programokkal és világzenei, illetve alternatív koncertekkel készülnek az európai kulturális sokszínűség jegyében. Fellép a Palya Bea Quintet, Gryllus Dorka és berlini zenekara, a RotFront, valamint a Magashegyi Underground, de ez utóbbi zártkörű, unplugged koncert, a jegyeket az egyik közösségi portálon sorsolják. Gryllus Dorka a nagyszabású kétnapos megnyitón egyébként a nagyszínpad háziasszonyi szerepét is betölti. Külön erre az alkalomra allította össze szettjét DJ Palotai.

A teljesen ingyenes hétvégi programkínálatban a családokat többek között angol és francia nyelvű játékokkal, bábelőadással, gyermekkoncertekkel, tánc- és drámafoglalkozásokkal várják. A fiatalok számára izgalmas program a slam poetry költészeti verseny, az uniós munkavállalással és tanulással kapcsolatos előadások, a különböző környezetvédelemmel és klímaváltozással kapcsolatos játékok, filmvetítések, Fair Trade kiállítás és vásár, ponyva és karton design workshop, ahol egyedi módon, újrahasznosított anyagokból készíthetünk pl. táskát is.

Január 8. - Millenáris

16:30 Nyeső Mari
18:00 Slam Poetry-verseny
20:00 Palya Bea
22:00 Rotfront
00:00-04:00 Dj Palotai: Balkán Set
+ Magashegyi Underground

Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.