Jazz/World

Világzenei koncertek a kultúrák közötti párbeszéd jegyében

2012.07.17. 08:40
Ajánlom
Július 22-én az Urániában és a Szimpla Kertben egy sor ingyenes program, valamint a Babel Trio és a Taram együttes várja az euro-mediterrán térség kulturális sokszínűségére kíváncsiakat.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház keleti hangulatot sugárzó kávézójában, este fél 8-tól a Babel Trio improvizatív dallamai csendülnek fel, melyeket a keleti világok összekapcsolásának szándéka vezeti. Ennek tagjai a kanadai Edward Powell (képünkön), az indiai, török és marokkói húros hangszerek mestere, az indiai ütőhangszeres, Akash Batt, aki különböző formációkban balkáni és a szefárd zenét játszik valamint Mohammed Antar fuvolaművész, a közel-keleti és mediterrán zene elismert művésze és szakértője. (Edward Powell két nappal később, július 24-én a budapesti Indiai Kulturális Központban ad ingyenes szólóestet.)

Este 9 órától a Taram együttes lép színpadra, melynek szerb énekesnője, Bojana Nikolic a balkáni népzene különböző vidékeire vezeti el a hallgatóságot, míg a egyiptomi fuvolaművész Mohammed Antar és az ismert belga tangóharmonikás Tuur Florizzone új hangzásokkal tölti meg és tereli új mederbe a dalokat, a magyar gitáros, György Mihály és a katalán bőgős, Oriol Gonzalez kíséretében.

A délelőtt 10-kor kezdődő egésznapos rendezvény keretében filmvetítésre, táncos és családi programokra is sor kerül a Szimpla Kertben, ahol szintén este 9-től a Szimpla hagyományos vasárnap esti programja, a Szimpla Jam várja a vendégeket egy önfeledt közös örömzenélésre és szabad táncra, ahol mindenki csatlakozhat saját hangszerével az improvizatív akusztikus hangörvényhez.

A részleteket keressék a szervező Anna Lindth Alapítvány honlapján!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.