Jazz/World

Világzenei koncertek a kultúrák közötti párbeszéd jegyében

2012.07.17. 08:40
Ajánlom
Július 22-én az Urániában és a Szimpla Kertben egy sor ingyenes program, valamint a Babel Trio és a Taram együttes várja az euro-mediterrán térség kulturális sokszínűségére kíváncsiakat.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház keleti hangulatot sugárzó kávézójában, este fél 8-tól a Babel Trio improvizatív dallamai csendülnek fel, melyeket a keleti világok összekapcsolásának szándéka vezeti. Ennek tagjai a kanadai Edward Powell (képünkön), az indiai, török és marokkói húros hangszerek mestere, az indiai ütőhangszeres, Akash Batt, aki különböző formációkban balkáni és a szefárd zenét játszik valamint Mohammed Antar fuvolaművész, a közel-keleti és mediterrán zene elismert művésze és szakértője. (Edward Powell két nappal később, július 24-én a budapesti Indiai Kulturális Központban ad ingyenes szólóestet.)

Este 9 órától a Taram együttes lép színpadra, melynek szerb énekesnője, Bojana Nikolic a balkáni népzene különböző vidékeire vezeti el a hallgatóságot, míg a egyiptomi fuvolaművész Mohammed Antar és az ismert belga tangóharmonikás Tuur Florizzone új hangzásokkal tölti meg és tereli új mederbe a dalokat, a magyar gitáros, György Mihály és a katalán bőgős, Oriol Gonzalez kíséretében.

A délelőtt 10-kor kezdődő egésznapos rendezvény keretében filmvetítésre, táncos és családi programokra is sor kerül a Szimpla Kertben, ahol szintén este 9-től a Szimpla hagyományos vasárnap esti programja, a Szimpla Jam várja a vendégeket egy önfeledt közös örömzenélésre és szabad táncra, ahol mindenki csatlakozhat saját hangszerével az improvizatív akusztikus hangörvényhez.

A részleteket keressék a szervező Anna Lindth Alapítvány honlapján!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.