Jazz/World

Virágzabálók a tiszta levegőben

2010.04.20. 12:00
Ajánlom
Alföldi Róbert vendége áprilisban Darvasi László író és Kocsis Ágnes filmrendező lesznek, hozzájuk társul Juhász Gábor, gitáros, zeneszerző.

A mindig lebilincselő, mesteri prózaíró, Darvasi László új nagyregénye, a Virágzabálók a 2009-es év egyik hazai irodalmi szenzációja volt. A történet a XIX. század

ba röpíti vissza az olvasót, de, persze, ettől még nem dokumentumkötet, hanem fikció, széppróza a javából: magával ragadó, varázsosan mesélő, nagy ívű regény, remek figurák és filmszerűen megelevenedő jelenetek sorával.  

Az est másik vendége, Kocsis Ágnes a legelső, Friss levegő című nagyjátékfilmjével aratott sikert itthon és külföldön egyaránt, több mint 80 nemzetközi filmfesztiválon vett rész, 14 jelentős díjat nyert, az Európai Filmakadémia 2006-ban a Discovery Award kategóriában jelölte a legjobb négy film közé. A rendező nemrég készítette el második nagyjátékfilmjét, Pál Adrienn címmel.

A 2009-es AEGON Művészeti Társdíjat, amelyet mindig az azévi fődíjas, akkor Jónás Tamás költő döntése alapján adtak át, a zeneszerző-gitáros Juhász Gábor kapta, aki korábban a Gramofon és az Artisjus díjban is részesült. Az 1968-s születésű Juhász több jelentős korábbi közreműködői lemez után 2002-ben adta ki első szerzői lemezét a dán Palle Mikkelborggal közösen, 60/40 címmel, a BMC gondozásában. Alapító tagja a Tin-Tin kvartettnek, közreműködője számos neves jazz zenész lemezének. Jelenleg is működő trióját 2006-ban alapította Papesch Péter basszusgitárossal és Fodo (Födő Sándor) ütőhangszeressel. 2009 óta Bacsó Kristóffal (szaxofon) és Schreck Ferenccel (harsona) kiegészülve Juhász Quintet néven is fellépnek. Ők is hallhatók a tavaly 1978 címmel megjelent albumon, a további közreműködők között pedig ott van László Attila (gitár) és Borbély Mihály (szaxofon).

Juhász 1990-óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Gitár szakán. Pályája során Juhász Gábornak már alkalma nyílt Archie Shepp, Erik Truffaz, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, és Theo Jörgensman társaságában alkotni.

A beszélgetésre, felolvasásra, olykor képek és filmrészletek vetítésére épülő, a műfaji határokat átlépő esteken mindig hangsúlyos szerepelt kap a zene, hiszen a meghívott zenészek ott helyben, improvizatíve reagálnak mindarra, ami az esten elhangzik vagy látható. Az április végi Aegon-esten Juhász szólóban játssza el, ott születő improvizációik formájában a gondolatait, érzelmeit mindarról, amit az esten hallhatunk és láthatunk.    

Felhívjuk olvasóink figyelmét a szokásosnál későbbi kezdési időpontra.

Április 29. 20:30 Nemzeti Színház (Bp.), Gobbi Hilda Színpad

Alföldi Róbert vendége Darvasi László, Kocsis Ágnes, Juhász Gábor

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.