Jazz/World

Virágzó fesztivál egy szemétdomb helyén

2016.06.20. 14:58
Ajánlom
Idén tizenhatodik alkalommal, június 29. és július 3. között rendezik meg a vajdasági Kishegyesen a Dombos Festet egy valaha volt szemétdomb helyén, egy száz méter magas löszfal tövében. A Lesz! Lösz! Jössz? szlogennel hirdetett fesztivál az elmúlt tizenhat év alatt a térség legjelentősebb nyári eseményévé nőtte ki magát. Fényfestészet és zene minden mennyiségben, öt napon keresztül.

A 100 méteres löszfal környezete a világ egyik legideálisabb fesztiválhelyszíne – vallják a szervezők és bizonyítja ezt az a 120 000 ember is, akik az utóbbi tizenöt évben eljöttek ide, hogy a magyar -és immár nemzetközi- zenei élet elitjét ezen a varázslatos helyszínen meghallgassák.

Dombos Fest

Dombos Fest

A fesztivál zenei kínálatában idén is a magyar folk produkciók legjobbjait találjuk; a Muzsikás produkciói előtt a világ is meghajolt már, a Tisza parti Fokos tamburazenéje, Lajkó Félix zenéje pedig visszakerül eredeti közegébe, a bácskai tájra. Emellett az etnozene határait feszegető Kerekes Bandet, a nép- és világzenét egyaránt magának való Buda Folk Bandet, valamint a Szlama László vezette Pásztorhórát is a fellépők között üdvözölhetjük.

A fesztivál 5 napja alatt, a magyar jazz nagyágyúja, Dresch Mihály is bemutatkozik új vonós quartetjével, de  Lovasi András Kiscsillagja, Ferenczi György Rackajeme, vagy az Ivan & the Parazol koncertje is említésre méltó.

Lajkó Félix

Lajkó Félix

A Dombos Festen a hagyományoknak megfelelően számos kiváló, különböző műfajt képviselő énekesnőt láthatunk-hallhatunk, többek között Sóti Julit, Harcsa Veronikát, Petrás Máriát, vagy Csizmadia Annát.

A fesztivál elképzelhetetlen a Dombosi Remix irodalmi napok, a Vajdasági Szabadegyetem, a Rosé borterasz, a kemencés finomságok és a fényfestészet nélkül.

Idén egy igazi borpincével, borterasszal bővül a helyszín, amely kisebb méretben, de továbbra is a dombosi életérzést hivatott közvetíteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.