Jazz/World

Vissza a gyökerekhez

2008.11.17. 00:00
Ajánlom
John Scofieldot a világ három legjobb ma élő jazz gitárosa közé sorolják. Az elmúlt negyven évben szinte minden jelentős jazz zenész mellett játszott, számos stílust és zenekart kipróbált, és mindig sikerült valami újat alkotnia, a maga jellegzetes stílusában. John Scofield and the Piety Street Band - Millenáris Teátrum

John Scofield (fotó: Kardos Zsuzsa)

Már a pályája kezdetén Chat Bakerrel és Gerry Mulligannel készített lemezfelvételt. A hetvenes években a legendás bőgőssel, Charles Mingus-szal dolgozott, majd a vibrafonos Gary Burtonnel. Később több mint három évig Miles Davis mellett zenélt. Az utóbbi két évtizedben játszott fúziós zenét, funkyt, kísérletezett drum & bass-szel és más elektronikus zenével, és feldolgozta Ray Charles dalait is. Tavaly pedig a Medeski Martin & Wood nevű alternatív jazz trióval lépett fel Budapesten is egy kiváló koncerttel.

Ezúttal a New York University zeneprofesszora visszatért a gyökerekhez. Vissza a blues-hoz, sőt, a rhythm and blues egyik alapjához, a gospelekhez. Beleásott nagyon sok dalba, amelyek voltak annyira inspiratívak, hogy megkeresse a gospel és a blues előadásához számára legjobb zenészeket. Így jutott el New Orleans-ig és a Piety Street Band három tagjáig, akikkel nekivágtak egy lemeznek, és most ősszel egy európai turnénak.

A koncertkörút Budapesten indult, így a közös produkciót különösebb gyakorlás nélkül, a Millenáris Teátrumban játszották el először közönség előtt. Annak előnyeivel és hátrányaival. A közösen átélt, jól sikerült pillanatok tekintetében ugyanis a koncert korántsem volt egyenletes színvonalú. A második harmadban kezdett összeállni az, amit az ember John Scofieldtől vár: ha már úgy dönt, hogy új zenei területre kalandozik, még akkor is, ha az a kezdetek egyszerűbb formáiból, dallamaiból építkezik, legyen valami, amitől más, mint amit eddig bárkitől hallhattunk.

 

Jon Cleary (fotó: Kardos Zsuzsa)
 

A koncert nagy részén színvonalas blues és rhythm and blues zene szólt, melyben két teljesen különböző énekhang is megszólalt. Többnyire a billentyűs Jon Cleary énekelt, néha country-ra emlékeztető stílusban, máskor a basszusgitáros George Porter Jr. szólalt meg a gospel énekesek hangján. Cleary Angliában született, ám a meghatározó zenei hatások már New Orleans-ban érték, és itt játszott a Mississippi Delta Blues egyik idoljával, John Mooney gitárossal. Hammond és zongorajátékán érződött a könnyedség, ami magából a stílusból is adódik, ám Cleary végig megadta az alaphangulatot a gyors blues-os lüktetéshez. Porter a New Orleansi funk együttes, a Meters tagja volt, és Paul Mc Cartney-tól kezdve Tori Amosig sok remek zenészt kísért már. Ezen a koncerten nem igazán tudta megmutatni mire is képes igazán, de végig hozta a szükséges blues alapot egy színvonalas zenéléshez.

 

Ricky Fataar (fotó: Kardos Zsuzsa)
 

A dobos Ricky Fataar főleg könnyűzenei csapatokban játszott, ez a koncert feltehetően neki sem pályája csúcsteljesítménye volt. Mindhárman jó zenészek a maguk területén, nem hiába rájuk esett a gitáros választása. Mégis, amellett, hogy egy jó hangulatú, színvonalas bluse/rhythm and blues koncertet kaptunk, csak ritkán lehetett új hangokat kihallani a produkcióból. Ezek legtöbbször Scofield megszólalásaihoz kötődtek. A legemlékezetesebb a Walk With Me című blues dal volt, amelyet egy rövid szólóval vezetett fel a gitáros. Abban egyszerre voltak benne a cukornád ültetvények munkadalai, a feketék egyházi énekei és John Scofield, a huszadik század második felének meghatározó gitárosának hangjai. Ez a szám később sem hagyott alább a zenekarral, és talán itt, a vége felé sikerült rátalálniuk egy olyan összhangra, amitől mindjárt erőteljesebb és izgalmasabb lett a hátra lévő néhány szerzemény. Scofield improvizációi is inkább voltak újszerűbbek, a régit az újjal ötvözőek, mint addig.

 

George Porter Jr. (fotó: Kardos Zsuzsa)
 

Talán a turné előrehaladtával ezek a jól sikerült részek dominálnak majd a négy zenész játékában, hiszen az alapján, ahogyan a gitáros vall saját honlapján a blues és a gospel újra felfedezéséről, az ember mindenképpen valami különlegességre számít.

(2008. november 12. Millenáris Teátrum (Budapest) - John Scofield and the Piety Street Band; km.: John Scofield (gitár), Jon Cleary, George Porter Jr., Ricky Fataar)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.