Jazz/World

Vissza a gyökerekhez

2008.05.28. 00:00
Ajánlom
Sebő Junior Klub indul május 31-én a Budavári Művelődési Házban. A Sebő Együttes ezzel visszatér a gyökerekhez: a táncházmozgalom egyik szülőhelye ugyanis a Bem rakpart volt.

A Kassák Klub-beli egykori estek hagyományait megidézve – egyszersmind megújítva azokat – 2005-ben Sebő-klub nyílt a Benczúr Klubban. A havi rendszerességgel tartott koncerteken sok évtizedes, népzenei és énekelt verseket felölelő repertoárjából válogatott a Sebő Együttes, hol tematikusan, hol vadonatúj anyagot játszva. A koncertblokkok között hangszerbemutatók voltak, és természetesen vendégeket is a színpadra szólítottak: zenészbarátokat, kortárs költőket.

A Benczúr Klub megszűnése után Sebőék két klubban folytatják: a Senior klubban a korábbi hagyományt követik, míg a Budavári Művelődési Házban tartandó klubesteken a Magyar Zeneművészeti Egyetem népzene szakos hallgatói állandó vendégmuzsikusok lesznek, emellett Sebőék az első kerületben lakó művészekkel terveznek közös muzsikálást, beszélgetést. Terveik szerint az őszi évadban a klub vendégei lesznek: Sebestyén Márta, Agócs Gergely, Palya Bea, Somló Tamás és még sokan mások.

A Sebő együttes 1970-ben alakult, kezdetben két (Sebő-Halmos), majd négy taggal. Vezetője és zeneszerzője Sebő Ferenc, aki így határozta meg a zenekar által játszott zenék eredetét: "Az együttes repertoárján régi stílusú kelet-európai parasztzene (magyar és szomszéd népek zenéjéből) és énekelt versek szerepelnek (József Attila, Weöres Sándor, Nagy László, Szécsi Margit, stb). A népzene helyenként még élő régi rétegét egyrészt a Magyar Tudományos Akadémia Kodály alapította Népzenekutató Csoportjának segítségével másrészt saját gyűjtőmunkánk eredményeképpen tanultuk meg, ahol erre lehetőség volt, idős zenészektől, egy az egyben."

(2008. május 31. 19:00 Budavári Művelődési Ház (Budapest) - A Sebő Együttes koncertje)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Plusz

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.  
Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.