Jazz/World

Vissza Hozzád

2009.02.12. 00:00
Ajánlom
Váczi Eszter nevét nem csak a jazzrajongók ismerik, hiszen számos műfajban és produkcióban bizonyított. Legújabb felvételén a gyökerekhez tért vissza, akusztikus jazzkvartettjének Vissza Hozzád című lemeze február 14-én kerül a boltokba.

A Geszti Péter alapította Jazz+Az-nak köszönhetően különleges hangjával a populárisabb műfajok kedvelőinek körében is népszerű előadó lett. Beryvel készített Egyedül című duettje egy évig állt a rádiós játszási listák élén, mindezek mellett a funky-sabb acid-jazzt játszó Szörp zenekarral több teltházas koncertet is adott.

A Váczi Eszter Quartet 2002-es megalakulása óta a számtalan közös koncert és turnék élményeinek hatására rengeteg különféle dal született. 2009-ben a zenekar tagjai elérkezettnek látták az időt egy nagylemez elkészítéséhez, ami Vissza Hozzád címmel jelent meg a Tom-Tom Records gondozásában. Ezzel Eszter régi vágya teljesült: akusztikus jazzt énekel klasszikus jazztrió kísérettel saját, önálló lemezén.

A lemezre és a produkcióhoz a műfaj kiválóságait sikerült egy csapattá kovácsolnia: a dalok szerzője, hangszerelője régi kollégája, Gátos Iván (zongora), Gátos Bálint basszusgitáron, Mike Zsolt pedig dobokon kíséri.

A vokális jazzkiadvány különlegessége, hogy kizárólag saját szerzeményeket tartalmaz, amelyek magyar nyelven, Váczi Eszter saját dalszövegeivel szólalnak meg. Az énekesnő a dalokban elénekelt mondanivalójával egy különleges világba kalauzolja a hallgatót, feltárva minden létező árnyalatát érzelmeinek és legbelső titkainak. A szövegeken keresztül maga a hallgató is visszatérhet saját, rejtett érzelmi világába, ami nem titkolt célja volt az énekesnőnek a szövegíráskor.

A lemezen 11 dal hallható, többségében Gátos Iván szerzeményei, egy dalt pedig Dés László írt Hóesés címmel. A kvartett tagjai mellet a szakma számos kiváló zenésze is közreműködött a felvételeken: Dés László (szaxofon), Weisz Nándor (vibrafon), Mester Dániel, Weisz Gábor (szaxofon), Schneider Zoltán, Fehér Géza, Tóth Gyula (gitár).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.