Jazz/World

Visszakerült a latin jazz a Grammy-kategóriák közé

2012.06.17. 08:47
Ajánlom
Egy év száműzetés után 2012-től újra díjazza az amerikai Lemezakadémia az év legjobb latin jazz albumát.

A Grammy szervezői a Lemezakadémia díjaival kapcsolatos változások között jelentették be, hogy a latinjazz-közösség igényét figyelembe véve ismét visszaillesztik a kategóriát a többi sorába. A latin jazz album önálló díjkategóriaként tavaly szűnt meg a latin zenészek legnagyobb felháborodására, a latin jazz album kategóriát ugyanis beolvasztották a legjobb instrumentális jazz kategóriába, így jelentősen kiszélesítették és megnövelték a díjért indulók mezőnyét. A közösség bírósághoz is fordult az ügyben, ám keresetüket áprilisban elutasították. Neil Portnow, a Lemezakadémia elnöke azonban bejelentette, hogy mint minden évben, idén is felülvizsgálták a díjak struktúráját, felmérték a beérkezett javaslatokat, hogy kiegyensúlyozott eredményre jussanak. "A közösség idén jó javaslattal állt elő, és ennek az eredményét látjuk most" - tette hozzá.

A Grammy-díjak körüli változások között szerepel egy új kategória, a legjobb urban kortárs album, valamint a legjobb klasszikus összeállítás bevezetése. A latin pop, rock vagy urban album kategóriát pedig kétfelé osztják, így díjat kap a legjobb latin pop, illetve a legjobb latin rock, urban vagy alternatív album. Az újítások közé tartozik az év zenei oktatója-díj, amelyet olyan személyeknek szánnak, akik a zenei nevelés területén alkotnak maradandót. Az 55. Grammy-díj jelöltjeit 2012. december 5-én jelentik be az Egyesült Államokban, a díjátadó ceremóniát 2013. február 10-én tartják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.