Jazz/World

Volt coolabb zenész Miles Davisnél

Valójában Lennie Tristano volt a cool stílus szülőatyja. Pallai Péter és Kerekes György szakírók elmesélik.

Sok szakember és kritikus Miles Davis személyéhez és munkásságához köti a cool stílus kialakulását. Ugyanakkor, ha elég mélyre ásunk a kor sorsfordító zenészeinek munkásságában, egyet kell értenünk a korszak talán legjelentősebb baritonszaxofonosa, Gerry Mulligan véleményével: Mint olyan zenésznek, akinek köze van a cool születéséhez, az a véleményem, hogy Lennie Tristanónak sokkal nagyobb a szerepe a (cool) stílus kialakításában, mint Miles Davisnek. Semmiképpen nem mondanám, hogy Tristano zenéje érzelemmentes, de igaz, hogy van benne némi hűvösség, pontosan olyan, mint ő maga. Lennie mindig önmagán belül maradt, soha nem lépett ki a nagyvilágba."

Némileg a Mulligan által elmondottakat igazolja az a tény is, hogy a cool elnevezést először Tristano játékára használták a kritikusok és újságírók akkor, amikor a Parker tiszteletére létrehozott Birdlandben lépett fel. Tristano nagyon alaposan foglalkozott zeneelméleti kérdésekkel is, különösen a harmóniai struktúrák építése és a harmóniaközök kitöltésének problémája izgatta, de az egyébként a bebopban alkalmazott ritmusbeli újításoknál is radikálisabb változtatásokra törekedett. Alapvető célja az volt, hogy lebontsa a zenei korlátokat, többek között az atonalitás határait feszegette (atonalitásról akkor beszélünk, amikor a zenében nem érvényesülnek a hangnemhez tartozás törvényszerűségei). Kísérleteiben futurisztikus elemeket és újszerű harmóniai fordulatokat alkalmazott, továbbá a komolyzenében alkalmazott változatokat használt, amivel teljesen új dimenziót épített be a jazzbe. A zeneszerző és karmester Gunther Schuller szerint Tristano a jazz történetének legprofétikusabb muzsikusa volt, aki a cool és később a free jazz kialakulásának legjelentősebb személyisége lett. Ám nemcsak a tanítványok és zenésztársak tartották őt a korszak meghatározó muzsikusának, hanem a klasszikus zene olyan kiválóságai is, mint Aaron Copland, aki a következőket nyilatkozta a Down Beat című újságnak: „Szeretem (Tristano) érzékeny harmóniai szabadságát és képességét arra, hogy darabjai úgy fejezzék ki konkrét mondanivalóját, hogy közben nem tompulnak, nem válnak unalmassá. Úgy érzem, hogy az ő szerzeményei mindig tudatosan és soha nem véletlenül születnek."

(Részlet Kerekes György és Pallai Péter „A Jazz Évszázada" c. kiadásra váró könyvéből.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World turné

Björk szimfonikus turnéra indul

Az izlandi énekesnő turnéját a kísérletezés jellemzi: szimfonikus zenekari köntösben halljuk a legjobb dalait.
Jazz/World ajánló

Ezt nem szabad kihagyni: Budapesten lép fel Kamasi Washington

2020. június 26-án Budapestre látogat a kortárs jazz nagyágyújának és úttörőjének is tekinthető Kamasi Washington, aki 2018 júniusában megjelent grandiózus albumával, a Heaven and Earth című zenei anyagával hinti majd a libabőrt a Müpa hallgatóságának.
Jazz/World Belle & Sebastian

Először jön Magyarországra a Belle and Sebastian

Még soha nem játszottak itt, az A38-on koncerteznek június végén.
Jazz/World ajánló

A nő, aki már kislány korában Bruce Springsteen haverja volt

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.
Jazz/World ajánló

Jazz-zongorával világzenei tájakon

A közönség két nemzetközi világzenei produkciót élvezhet a Fonóban február 28-án: az estet magyar, szlovén és spanyol művészek tradicionális flamenco koncertje nyitja, majd az EX AURO world-jazz-flamenco fúzió mutatkozik be első lemezével.