Jazz/World

Volt kire ütniük

2008.03.25. 00:00
Ajánlom
Mi kerül egy turnébuszba, ha egy átlagos jazz-zenekar ma koncertezni indul? A felállásnak megfelelően dobfelszerelés, nagybőgő vagy basszusgitár, szaxofon, trombita, elektromos zongora, gitár, esetleg harsona vagy más fúvós hangszerek. No de hová fér el egy vibrafon, marimba vagy hovatovább egy pár üstdob?

A marimba vélhetően afrikai eredetű, három vagy több oktáv hangterjedelemben megszólalni képes ütőhangszer, amelyen általában puha filcfejű verővel játszanak avatott kezek. Modern változatán két sor falapocska helyezkedik el a zongorabillentyűkhöz hasonlatos elrendezésben, ám ezek egy síkban állnak, s így akár kétszer két verővel is lehet rajtuk virtuóz módon játszani. A vibrafon (melyet az 1910-es évek közepén acélmarimba néven kezdtek alkalmazni Amerikában) kinézetre igen hasonló a marimbához, de rajta fémből készült lapok rezonálnak, melyekhez alulról rezonátorcsövek csatlakoznak, felső végükön kis, tengelyre erősített lamellákkal – ezek adják a hangszer jellegzetes, vibráló hangszínét. A lamellák forgását egy motor szabályozza. A vibrafonhoz jellemzően gumifejű verő jár.

Mindkét hangszer az 1930-as évek Amerikájában vált népszerűvé a jazzben. Sok vibrafonos a marimbát váltóhangszerként használta, így a különböző hangvételű darabokhoz a megfelelő instrumentumot alkalmazhatta. A száz éve született Red Norvo érdekes módon marimbán kezdett játszani, majd xilofonozni is megtanult, s csak később, az 1940-es évek közepén váltott vibrafonra, amikor Benny Goodman szextettjének tagja lett. Norvo nem használt vibratót, úgy kezelte a vibrafont, mint eredeti hangszerét, a xilofont. Munkássága mindhárom hangszeren kiemelkedőnek, sőt úttörő jelentőségűnek tekinthető a jazzben. Az 1909-ben született Lionel Hampton dobosként kezdte pályáját, ám szintén Goodman mellett, majd saját zenekarai élén a vibrafon egyik legvirtuózabb szólistájaként teljesedett ki karrierje. Az 1999-ben, 76 éves korában elhunyt Milt Jackson vibrafonosként minden babért learatott. Először Dizzy Gillespie és mások mellett, majd a legendás Modern Jazz Quartet tagjaként bizonyította, hogy vibrafontechnikája egyedülálló mind gyors, mind lassabb tempóban.

A leghíresebb vibrafonosok közt tartják még számon Bobby Hutchersont, Gary Burtont, Karl Bergert és Mike Mainierit, aki a synthivibe, a szintetizátorral ötvözött vibrafon megszerkesztője. Közöttük többen a marimbát is rendszeresen használták, illetve használják, Dave Samuels és David Friedman pedig inkább e hangszert részesíti előnyben.

Amint a vibrafon és a marimba a swinget játszó nagyzenekarokban, majd az úgynevezett "third stream"-et, a jazz és a klasszikus zene nem túl hosszú életű házasságából születő műfajt képviselő formációkban is kedvelt lett, a timpani, avagy üstdob szinte csak ilyen keretek közt nyerhetett teret magának. De tény, hogy nyert. Már az 1920-as években felfedezték a különleges atmoszférát teremteni képes hangszert a jazz számára, 1921-ben a Scranton Sirens készített felvételeket üstdob bevonásával. A következő évtizedben Chick Webb és Duke Ellington is zenekari hangszer-összeállításába válogatta a timpanit, ám hangfelvételek csak ritkán őrizték meg ezeket a kísérleteket. 1926-ban a chicagói Vic Berton virtuóz szóló timpanijátéka szerencsére szalagra került, ahol kiderül, milyen lehetőségeket rejt magában ez a hangszer.

Itthon egyetlen olyan muzsikus működött és működik, aki klasszikus zenei tanulmányainak köszönhetően kiválóan kezeli a nagyhangszereket, köztük a timpanit, s azt a jazzben is megszólaltatja. A patinás zenészcsaládból származó Zsoldos Béla Üstdobversenye pár nélkül álló mű a honi jazztörténetben, amely a művész nemcsak ütőhangszeres, hanem zeneszerzői kvalitásait is bemutatja. A négy évtizede főként stúdiózenészként dolgozó Zsoldos vibrafonon és marimbán olyan elődök nyomdokaiban halad, mint Beamter Jenő ("Bubi"), Kruza Richárd, valamint partnere, a 2006-ban hazatelepült Vig Tommy.

(2008. április 7. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Fókuszban: Zsoldos Béla (vibrafon, marimba, ütőhangszerek), Vendégszólista: Vig Tommy (ütőhangszerek), Hétfő Esti Jazz a Cadillackel; km.: Nagy János (zongora), Papesch Péter (basszusgitár), Borlai Gergő (dob), Zsoldos Dániel (ütőhangszerek), Free Style Vonósnégyes)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Klasszikus

Puccini-gálát tartanak a Fertőrákosi Barlangszínházban

A Páneurópai Piknik 35. és Giacomo Puccini halálának 100. évfordulójára nemzetközi gálakoncertet rendeznek augusztus 19-én a Fertőrákosi Barlangszínházban, amelyen megidézik a Bohémélet, a Turandot és a Manon Lescaut legnépszerűbb, pillanatait.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.
Jazz/World ajánló

Csibész francia jazztrió a BJC-ben

Immár tizenöt éve kezdte meg világhódító útját a Rémi Panossian Trio. A világ nagy jazzfesztiváljain rendszeresen koncertező formáció hamarosan a Budapest Jazz Clubba látogat.
Jazz/World ajánló

A zöld-foki-szigeteki és portugál csillag, LURA és a karibi hangulatú Barrio Latino koncertje a Margitszigeten

Vegyünk egy távoli szigetvilágot, hozzá egy vibráló hangú énekesnőt, sok napfényt, fűszerezzük meg egy felfoghatatlanul gazdag zenei örökséggel, majd tálaljuk Budapest szívében, a legszebb szabadtéri színház színpadán!
Jazz/World hír

Szandai Mátyásról elnevezett díjat hozott létre Balassagyarmat városa

A település képviselő-testülete ily módon kíván emlékezni a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt művészre. A Szandai Mátyás-díjat olyan zenészek kaphatják meg, akik valamilyen módon kötődnek Balassagyarmathoz.