Jazz/World

Vonós-boros est a Fonóban

2013.02.12. 17:23
Ajánlom
A Fonó Szalon programsorozat részeként február 9-én megrendezett Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonja keretében borkóstolón, hangszerkiállításon, duplakoncerten, illetve lemez-, és klipbemutatón is részt vehettünk.

Érkezésemkor már javában folyt a hangszerpróbálgatás, a beszélgetés és a bor, a poharak és hegedűk csilingelése pedig izgalmas kakofóniában olvadt össze. A Fonó Budai Zeneház szalonján magyar hegedűkészítők hangszereit állították ki, a hegedűket, brácsákat és persze a hozzájuk tartozó vonókat bárki szabadon kipróbálhatta, sőt, bővebb tájékoztatást lehetett kérni a jelenlévő hegedűkészítő-mesterektől. Aki pedig kimerült a hangszermustrában, vagy csak hallgatóként érkezett az eseményre, a Kézműves Borok Házának kiváló boraival (ellenőriztem, valóban azok volta) olthatta szomját.

A szalon nagyszerű zenei élményt is nyújtott, elsőként Baráti Kristóf jóvoltából. Nem tudtam elképzelni, hogyan alakul majd át a vígan borozgató, beszélgető embersereg jól nevelt, klasszikus zenei koncert-látogató közönséggé, de csalódnom szerencsére csak pozitívan kellett, az időnként elinduló köhögés-hullámok ugyanis hamar abbamaradtak. Köszönhető ez Baráti rendkívül szuggesztív előadásmódjának, és talán annak is, hogy a kiszáradó torkokat volt mivel megnedvesíteni - ami, valljuk be, klasszikus zenei koncerten ritkaság. A fiatal hegedűművész Eugène Ysaÿe második és harmadik szonátáját, majd J.S. Bach d-moll partitáját játszotta. A második, Jacques Thibaud-nak ajánlott, a gregorián requiem Dies Irae-témáját feldolgozó Ysaÿe-szonáta remek nyitány volt, s a záró Bach-partita is a székbe szögezte a publikumot, még az Allemande-tételbe belecsörrenő mobiltelefon ellenére is.

Lélegzetvételnyi szünet után nyomban a színpadon termettek az est második koncertjének fellépői, a Both Miklós Folkside tagjai. A csapat 2011-ben, a WOMEX fesztiválra alakult, majd a projekt sikerén felbuzdulva a zenekart alkotó öt zenész úgy döntött, állandó zenekarként folytatják. A döntés jónak bizonyult, az ország egyetlen gitáros-prímása, a Napra zenekar frontembereként megismert Both Miklós, úgy vélem, ebben a zenekarban talált igazán magára.

Egyedülálló gitártechnikáját nagyon jól kiegészítik az akusztikus hangszerek, különösen Szokolay Dongó Balázs fúvós szólamai teszik izgalmassá a Both Miklóstól már megszokott, kissé pszichedelikus folkrockot. A Novák Csaba (bőgő) és Dés András (ütős hangszerek) alkotta ritmusszekció pedig igazán húzós, dögös hangzást ad a zenekarnak. Sajnos Lukács Miklós cimbalomjátéka a hangosítás miatt háttérbe szorult, hiányzott is a hangszerelésből egy testes középszólam. De ne legyünk telhetetlenek, a Both Miklós Folkside remekbeszabott lemezbemutató koncertet adott, sőt, a koncert végén első klipjüket is levetítették, majd dedikálták a Fonó gondozásában frissen megjelent Csillagfészek című lemezüket.

A Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonja telitalálatnak bizonyult, hiszen a programpaletta legalább olyan színes és érdekes volt, mint a közönség maga: megfordult itt a klasszikus zenésztől a népzenészen át a jazzistáig mindenki, akit a "bor" és/vagy a "hegedű" hívószavak a zeneházba csábítottak. A Fonó kulturált és barátságos atmoszférája pedig megfelelő helyszínt biztosított a világ- és klasszikus zenei koncertnek egyaránt.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.