Jazz/World

Vonós-boros est a Fonóban

2013.02.12. 17:23
Ajánlom
A Fonó Szalon programsorozat részeként február 9-én megrendezett Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonja keretében borkóstolón, hangszerkiállításon, duplakoncerten, illetve lemez-, és klipbemutatón is részt vehettünk.

Érkezésemkor már javában folyt a hangszerpróbálgatás, a beszélgetés és a bor, a poharak és hegedűk csilingelése pedig izgalmas kakofóniában olvadt össze. A Fonó Budai Zeneház szalonján magyar hegedűkészítők hangszereit állították ki, a hegedűket, brácsákat és persze a hozzájuk tartozó vonókat bárki szabadon kipróbálhatta, sőt, bővebb tájékoztatást lehetett kérni a jelenlévő hegedűkészítő-mesterektől. Aki pedig kimerült a hangszermustrában, vagy csak hallgatóként érkezett az eseményre, a Kézműves Borok Házának kiváló boraival (ellenőriztem, valóban azok volta) olthatta szomját.

A szalon nagyszerű zenei élményt is nyújtott, elsőként Baráti Kristóf jóvoltából. Nem tudtam elképzelni, hogyan alakul majd át a vígan borozgató, beszélgető embersereg jól nevelt, klasszikus zenei koncert-látogató közönséggé, de csalódnom szerencsére csak pozitívan kellett, az időnként elinduló köhögés-hullámok ugyanis hamar abbamaradtak. Köszönhető ez Baráti rendkívül szuggesztív előadásmódjának, és talán annak is, hogy a kiszáradó torkokat volt mivel megnedvesíteni - ami, valljuk be, klasszikus zenei koncerten ritkaság. A fiatal hegedűművész Eugène Ysaÿe második és harmadik szonátáját, majd J.S. Bach d-moll partitáját játszotta. A második, Jacques Thibaud-nak ajánlott, a gregorián requiem Dies Irae-témáját feldolgozó Ysaÿe-szonáta remek nyitány volt, s a záró Bach-partita is a székbe szögezte a publikumot, még az Allemande-tételbe belecsörrenő mobiltelefon ellenére is.

Lélegzetvételnyi szünet után nyomban a színpadon termettek az est második koncertjének fellépői, a Both Miklós Folkside tagjai. A csapat 2011-ben, a WOMEX fesztiválra alakult, majd a projekt sikerén felbuzdulva a zenekart alkotó öt zenész úgy döntött, állandó zenekarként folytatják. A döntés jónak bizonyult, az ország egyetlen gitáros-prímása, a Napra zenekar frontembereként megismert Both Miklós, úgy vélem, ebben a zenekarban talált igazán magára.

Egyedülálló gitártechnikáját nagyon jól kiegészítik az akusztikus hangszerek, különösen Szokolay Dongó Balázs fúvós szólamai teszik izgalmassá a Both Miklóstól már megszokott, kissé pszichedelikus folkrockot. A Novák Csaba (bőgő) és Dés András (ütős hangszerek) alkotta ritmusszekció pedig igazán húzós, dögös hangzást ad a zenekarnak. Sajnos Lukács Miklós cimbalomjátéka a hangosítás miatt háttérbe szorult, hiányzott is a hangszerelésből egy testes középszólam. De ne legyünk telhetetlenek, a Both Miklós Folkside remekbeszabott lemezbemutató koncertet adott, sőt, a koncert végén első klipjüket is levetítették, majd dedikálták a Fonó gondozásában frissen megjelent Csillagfészek című lemezüket.

A Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonja telitalálatnak bizonyult, hiszen a programpaletta legalább olyan színes és érdekes volt, mint a közönség maga: megfordult itt a klasszikus zenésztől a népzenészen át a jazzistáig mindenki, akit a "bor" és/vagy a "hegedű" hívószavak a zeneházba csábítottak. A Fonó kulturált és barátságos atmoszférája pedig megfelelő helyszínt biztosított a világ- és klasszikus zenei koncertnek egyaránt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.
Jazz/World hír

Keresik Erdély legszebb magyar dalát

A zenei pályázatra erdélyi zenészek és zenekarok, amatőr és hivatásos zenészek jelentkezését várják.