Jazz/World

Vonós-boros est a Fonóban

2013.02.12. 17:23
Ajánlom
A Fonó Szalon programsorozat részeként február 9-én megrendezett Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonja keretében borkóstolón, hangszerkiállításon, duplakoncerten, illetve lemez-, és klipbemutatón is részt vehettünk.

Érkezésemkor már javában folyt a hangszerpróbálgatás, a beszélgetés és a bor, a poharak és hegedűk csilingelése pedig izgalmas kakofóniában olvadt össze. A Fonó Budai Zeneház szalonján magyar hegedűkészítők hangszereit állították ki, a hegedűket, brácsákat és persze a hozzájuk tartozó vonókat bárki szabadon kipróbálhatta, sőt, bővebb tájékoztatást lehetett kérni a jelenlévő hegedűkészítő-mesterektől. Aki pedig kimerült a hangszermustrában, vagy csak hallgatóként érkezett az eseményre, a Kézműves Borok Házának kiváló boraival (ellenőriztem, valóban azok volta) olthatta szomját.

A szalon nagyszerű zenei élményt is nyújtott, elsőként Baráti Kristóf jóvoltából. Nem tudtam elképzelni, hogyan alakul majd át a vígan borozgató, beszélgető embersereg jól nevelt, klasszikus zenei koncert-látogató közönséggé, de csalódnom szerencsére csak pozitívan kellett, az időnként elinduló köhögés-hullámok ugyanis hamar abbamaradtak. Köszönhető ez Baráti rendkívül szuggesztív előadásmódjának, és talán annak is, hogy a kiszáradó torkokat volt mivel megnedvesíteni - ami, valljuk be, klasszikus zenei koncerten ritkaság. A fiatal hegedűművész Eugène Ysaÿe második és harmadik szonátáját, majd J.S. Bach d-moll partitáját játszotta. A második, Jacques Thibaud-nak ajánlott, a gregorián requiem Dies Irae-témáját feldolgozó Ysaÿe-szonáta remek nyitány volt, s a záró Bach-partita is a székbe szögezte a publikumot, még az Allemande-tételbe belecsörrenő mobiltelefon ellenére is.

Lélegzetvételnyi szünet után nyomban a színpadon termettek az est második koncertjének fellépői, a Both Miklós Folkside tagjai. A csapat 2011-ben, a WOMEX fesztiválra alakult, majd a projekt sikerén felbuzdulva a zenekart alkotó öt zenész úgy döntött, állandó zenekarként folytatják. A döntés jónak bizonyult, az ország egyetlen gitáros-prímása, a Napra zenekar frontembereként megismert Both Miklós, úgy vélem, ebben a zenekarban talált igazán magára.

Egyedülálló gitártechnikáját nagyon jól kiegészítik az akusztikus hangszerek, különösen Szokolay Dongó Balázs fúvós szólamai teszik izgalmassá a Both Miklóstól már megszokott, kissé pszichedelikus folkrockot. A Novák Csaba (bőgő) és Dés András (ütős hangszerek) alkotta ritmusszekció pedig igazán húzós, dögös hangzást ad a zenekarnak. Sajnos Lukács Miklós cimbalomjátéka a hangosítás miatt háttérbe szorult, hiányzott is a hangszerelésből egy testes középszólam. De ne legyünk telhetetlenek, a Both Miklós Folkside remekbeszabott lemezbemutató koncertet adott, sőt, a koncert végén első klipjüket is levetítették, majd dedikálták a Fonó gondozásában frissen megjelent Csillagfészek című lemezüket.

A Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonja telitalálatnak bizonyult, hiszen a programpaletta legalább olyan színes és érdekes volt, mint a közönség maga: megfordult itt a klasszikus zenésztől a népzenészen át a jazzistáig mindenki, akit a "bor" és/vagy a "hegedű" hívószavak a zeneházba csábítottak. A Fonó kulturált és barátságos atmoszférája pedig megfelelő helyszínt biztosított a világ- és klasszikus zenei koncertnek egyaránt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.
Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.