Jazz/World

Wekerle 100

2008.11.14. 00:00
Ajánlom
2008-ban ünneplik a Wekerle-telep centenáriumát: éppen száz évvel ezelőtt, 1908-ban fogadták el ugyanis a törvényt, amely létesítéséről határozott. E jeles évfordulóhoz a Wekerlei Társaskör Kulturális Egyesület eseménysorozatot szervezett, melynek ünnepi koncertjére november 14-én, Wekerle Sándor születésnapján kerül sor a Magyar Színházban.

Az eseményhez méltó programsorozat létrehozása érdekében az önkormányzat és kispesti civil szervezetek fogtak össze. A munkában részt vevő civil szervezetek: Wekerlei Társaskör Egyesület, a Magyar Kollégium Kulturális Egyesület, a Wekerlei Futóklub, a római katolikus és a református egyház, valamint a Wekerlei Önkéntesek Köre. Budapest Főváros XIX. kerület, Kispest Önkormányzatának intézményei: Polgármesteri Hivatal, Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház, Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, Vígadó Galéria – Nagy Balogh János Kiállítóterem, Wekerlei Gyermekház.

A 14-i, centenáriumi ünnepi műsor nemcsak ennek a napnak, de az egész éves programnak, a Wekerle Centenáriumnak is tetőpontja lesz. A Magyar Színházban rendezett esemény főtémája a hazaszeretet lesz, a kötődés a szülőföldhöz, a lakóhelyhez. A műsorban egyrészt wekerlei művészek (Auksz Éva, Jakab Csaba, a Wekerle-telepi Szent József kórus Kaposi Gergely karnagy vezetésével, a Sziporka gyermek-néptáncegyüttes), másrészt a Wekerlei Társaskör szerteágazó határon túli kapcsolatainak megfelelően külhoni előadók (Ghymes Együttes – Felvidék, Credo együttes – Kárpátalja, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – Erdély) szerepelnek. A programban közreműködik a Magyar Szimfonikus Zenekar.

(2008. november 14. Magyar Színház (Budapest) 19:00 – Wekerle 100 – ünnepi műsor; km.: Kisgéczi Bence, Sziporka gyermek-néptáncegyüttes, Wekerle-telepi Szent József Kórus, Rózsa Gerda, Bella Máté, Pászto-Rock Társulat, Credo Együttes, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Ghymes Együttes Weiner: Divertimento; Somogyvári Rudolf filmetűdje; Wekerle Sándor: Pipámhoz; Beethoven: Örömóda)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.
Jazz/World felhívás

Jelentkezőket vár a Snétberger Zenei Tehetség Központ

Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a felsőörsi központban. Online formában, április 30-ig várják a bemutatkozó videókat.
Jazz/World magazin

Több dalt adtak ki a zenészek tavaly, a koronavírus alatt, mint a korábbi években

A kifizetett jogdíjak fele – 4,74 milliárd forint – jutott hazai dalok, zeneművek alkotóinak. 2020-ban 15 468 magyar zenei szerző részesült jogdíjban és rekordszámú új dal született. A pandémiás helyzet miatt megnőtt a jogdíjak jelentősége, ugyanakkor az Artisjus tavalyi bevételei már 17,7 százalékkal csökkentek, ezen belül az élőzenei jogdíjbevételek a felére zuhantak – tette közé friss zeneipari statisztikáit a szerzői egyesület.