Jazz/World

Wekerle 100

2008.11.14. 00:00
Ajánlom
2008-ban ünneplik a Wekerle-telep centenáriumát: éppen száz évvel ezelőtt, 1908-ban fogadták el ugyanis a törvényt, amely létesítéséről határozott. E jeles évfordulóhoz a Wekerlei Társaskör Kulturális Egyesület eseménysorozatot szervezett, melynek ünnepi koncertjére november 14-én, Wekerle Sándor születésnapján kerül sor a Magyar Színházban.

Az eseményhez méltó programsorozat létrehozása érdekében az önkormányzat és kispesti civil szervezetek fogtak össze. A munkában részt vevő civil szervezetek: Wekerlei Társaskör Egyesület, a Magyar Kollégium Kulturális Egyesület, a Wekerlei Futóklub, a római katolikus és a református egyház, valamint a Wekerlei Önkéntesek Köre. Budapest Főváros XIX. kerület, Kispest Önkormányzatának intézményei: Polgármesteri Hivatal, Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház, Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, Vígadó Galéria – Nagy Balogh János Kiállítóterem, Wekerlei Gyermekház.

A 14-i, centenáriumi ünnepi műsor nemcsak ennek a napnak, de az egész éves programnak, a Wekerle Centenáriumnak is tetőpontja lesz. A Magyar Színházban rendezett esemény főtémája a hazaszeretet lesz, a kötődés a szülőföldhöz, a lakóhelyhez. A műsorban egyrészt wekerlei művészek (Auksz Éva, Jakab Csaba, a Wekerle-telepi Szent József kórus Kaposi Gergely karnagy vezetésével, a Sziporka gyermek-néptáncegyüttes), másrészt a Wekerlei Társaskör szerteágazó határon túli kapcsolatainak megfelelően külhoni előadók (Ghymes Együttes – Felvidék, Credo együttes – Kárpátalja, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – Erdély) szerepelnek. A programban közreműködik a Magyar Szimfonikus Zenekar.

(2008. november 14. Magyar Színház (Budapest) 19:00 – Wekerle 100 – ünnepi műsor; km.: Kisgéczi Bence, Sziporka gyermek-néptáncegyüttes, Wekerle-telepi Szent József Kórus, Rózsa Gerda, Bella Máté, Pászto-Rock Társulat, Credo Együttes, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Ghymes Együttes Weiner: Divertimento; Somogyvári Rudolf filmetűdje; Wekerle Sándor: Pipámhoz; Beethoven: Örömóda)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.