Jazz/World

Willem Breuker emlékezete

2010.07.30. 10:00
Ajánlom
Egy amsterdami kórházban meghalt Willem Breuker, a holland szabad szellemű jazz egyik meghatározó, nagy jelentőségű szaxofonosa, zenekarvezetője. VIDEÓVAL

Breuker 65 évesen vált a múlt héten a rák áldozatává. Az Amsterdamban született szaxofonos alapítója volt a hatvanas években az Instant Composers Pool-nak, egy laza, de művészileg nagyon is pontos irányvonalat követő csapatnak, mely mind a mai napig sikerrel működik, nemrégen a Mediawave-en is újra hallhattuk őket. Két legfontosabb társa Misha Mengelberg zongorista és Han Bennink dobos voltak. Saját, hasonló szellemű zenekarát az ugyancsak nagy hatású, sőt legendássá váló Willem Breuker Kollektiefet '74-ben alakította meg.

A holland szabadzenei mozgalomról könyvet is író amerikai szaktekintély, Kevin Whitehead, aki hosszú évekig élt az országban, abban látja a holland free jazz különlegességét, hogy a legtöbb iróniával ők voltak képesek játszani ezt a stílust. Egyik pillanatban, írta Whitehead, Breuker úgy szólózik, mint egy tőrölmetszett, pompás free jazz szaxofonos, a következőben pedig úgy, mintha azt parodizálná, aki csak blöfföl a free jazz örve alatt. Persze idővel a még mindig sanda tekinteteket kiváltó free minősítés helyett inkább a kortárs megjelölést kezdték használni, teljes joggal, hiszen egyaránt bejárhatóvá tették a „komoly" és „könnyű" oldalról érkező nyitott szellemű zenészek számára a modern improviziáció világát.

Zenekarvezetői, zeneszerzői, színházi tevékenysége mellett fontos zenei közéleti szerepet vállalt, például a nemzeti művészet-támogatási rendszer talpra állításában. '93-ban a legnagyobb szakmai elismerést, a Boy Edgar-díjat, néhány évvel később az Oroszlán Lovagrendet kapta meg.

Breuker így hívta saját zenéjét: Mensenmuziek. Alábbi, alig négy perces videónkhoz nem kell sok kommentár, Pesten erre azt mondják: nagy tűz! A Willem Breuker Kollektief '94-ben így játszotta Hapsap című számát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.