Jazz/World

Willem Breuker emlékezete

2010.07.30. 10:00
Ajánlom
Egy amsterdami kórházban meghalt Willem Breuker, a holland szabad szellemű jazz egyik meghatározó, nagy jelentőségű szaxofonosa, zenekarvezetője. VIDEÓVAL

Breuker 65 évesen vált a múlt héten a rák áldozatává. Az Amsterdamban született szaxofonos alapítója volt a hatvanas években az Instant Composers Pool-nak, egy laza, de művészileg nagyon is pontos irányvonalat követő csapatnak, mely mind a mai napig sikerrel működik, nemrégen a Mediawave-en is újra hallhattuk őket. Két legfontosabb társa Misha Mengelberg zongorista és Han Bennink dobos voltak. Saját, hasonló szellemű zenekarát az ugyancsak nagy hatású, sőt legendássá váló Willem Breuker Kollektiefet '74-ben alakította meg.

A holland szabadzenei mozgalomról könyvet is író amerikai szaktekintély, Kevin Whitehead, aki hosszú évekig élt az országban, abban látja a holland free jazz különlegességét, hogy a legtöbb iróniával ők voltak képesek játszani ezt a stílust. Egyik pillanatban, írta Whitehead, Breuker úgy szólózik, mint egy tőrölmetszett, pompás free jazz szaxofonos, a következőben pedig úgy, mintha azt parodizálná, aki csak blöfföl a free jazz örve alatt. Persze idővel a még mindig sanda tekinteteket kiváltó free minősítés helyett inkább a kortárs megjelölést kezdték használni, teljes joggal, hiszen egyaránt bejárhatóvá tették a „komoly" és „könnyű" oldalról érkező nyitott szellemű zenészek számára a modern improviziáció világát.

Zenekarvezetői, zeneszerzői, színházi tevékenysége mellett fontos zenei közéleti szerepet vállalt, például a nemzeti művészet-támogatási rendszer talpra állításában. '93-ban a legnagyobb szakmai elismerést, a Boy Edgar-díjat, néhány évvel később az Oroszlán Lovagrendet kapta meg.

Breuker így hívta saját zenéjét: Mensenmuziek. Alábbi, alig négy perces videónkhoz nem kell sok kommentár, Pesten erre azt mondják: nagy tűz! A Willem Breuker Kollektief '94-ben így játszotta Hapsap című számát.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„A karácsonyi slágereknek szívszorító története van” – interjú Fischl Mónikával szentendrei, ünnepi koncertjéről

A tavalyi siker nyomán idén ismét ünnepi fellépésre készül Fischl Mónika Szentendrén, a HBPMK színpadán. A Liszt Ferenc-díjas színésznőt örökzöld slágerekről, csapathoz tartozásról és szentendrei kötődéseiről is kérdeztük a december 17-én 19.00 órakor kezdődő koncert apropóján.
Jazz/World ajánló

Nyolc különleges koncerttel várja a közönséget a Modern Art Orchestra

Folytatja bérletes koncertjeinek sorozatát a Modern Art Orchestra az Opus Jazz Clubban, melyre ezúttal is kétféle bérlet váltható: a hagyományos szerzői koncertek három premierjére a MAO Opus Bérlet, a jazztörténeti felfedező utakra vivő Legendás Albumok sorozat újabb öt állomására pedig a MAO Legendás Bérlet.
Jazz/World ajánló

Középkori rock ’n’ roll – Budapesten a Bordó Sárkány

A Bordó Sárkánnyal főleg fesztiválokon lehet találkozni, de mindenkit magával ragad a zenéjük, szóljon az akár egy hagyományőrző eseményen, akár egy budapesti klubban. Dinamikus, táncra perdítő dalok, egyfajta középkori bulizene szólal meg az együttes kezei között. A közelgő Fonó-béli koncertről Szlama László mesélt.
Jazz/World interjú

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.
Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.